Sunt prevăzute prime pentru absolvenții care își păstrează mai mult de un an primul loc de muncă, dar și subvenții pentru angajatorii dispuși să investească în programe de calificare. Potrivit datelor oficiale, șomajul în rândul tinerilor cu vârsta până în 24 de ani a atins un nivel alarmant, de aproape 27%.
Abia ieșiți de pe băncile școlii și încă susținuți financiar de familie, în România sunt peste 120.000 de tineri șomeri, potrivit datelor de la Statistică.
Cel mai rău este în mediul rural, unde, în lipsa unor investiții, aproape 30% dintre absolvenții cu vârste între 15 și 24 de ani trăiesc din indemnizația de șomaj. Mulți dintre ei spun că nu se simt pregătiți să lucreze și amână momentul, în timp ce alții nu au suficientă experiență.
Nici școlile nu îi formează pentru slujbele pe care le oferă companiile, iar salariile mici acordate celor la început de drum nu îi motivează să rămână la același loc de muncă.
Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii: „Primă de stabilitate pe doi ani pentru tinerii absolvenți care se angajează pentru prima dată, pe perioadă nedeterminată, iar valoarea primei este de 1.000 de lei în primele 12 luni și de 1.250 de lei în următoarele 12 luni.”
Măsura este inclusă în noul program de guvernare al coaliției, dar fără să fie menționate termene de implementare sau rezultate așteptate.
Oricum, pentru a putea fi pusă în practică, este nevoie de un proiect de lege și de surse de finanțare. Pentru moment, Ministerul Muncii nu știe dacă vor fi bani din bugetul de stat sau din fonduri europene.
Sunt promise subvenții și pentru angajatori - o sumă de 2.250 de lei, acordată timp de un an, pentru fiecare tânăr cu vârsta sub 30 de ani, angajat pentru prima dată pe piața muncii - cu condiția ca acesta să rămână să lucreze cel puțin 18 luni. Aceeași sumă se acordă și companiilor care angajează persoane care au în întreținere cel puțin 3 copii și nu au mai avut de multă vreme un loc de muncă.
Anul viitor, vor continua și programele de ucenicie. Iar aici, spre deosebire de restul măsurilor, unde nu este prezentat un impact financiar, autoritățile menționează o sumă de 320 de milioane de lei - bani pentru sprijinirea antreprenorilor care vor investi în calificarea angajaților.
În același timp, ar urma să fie acordate și facilități fiscale pentru companiile care angajează persoane de peste 55 de ani sau oferă un program flexibil sau part-time pentru angajații vârstnici care doresc să lucreze.
Potrivit datelor Eurostat, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană în privința persoanelor care au competențe digitale de bază.