Reacția CSM, după ce deputații au „normalizat” parțial pensiile magistraților: Un demers care „nesocoteşte grav" democrația

Reacția CSM, după ce deputații au „normalizat” parțial pensiile magistraților: Un demers care „nesocoteşte grav" democra
📅 2025-04-24

Reacţia CSM vine în contextul procedurii parlamentare derulate în legătură cu propunerea legislativă privind modificarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu.

Ce a spus Consiliul Superior al Magistraturii

"Toate modificările preconizate în procedura parlamentară în curs sunt într-o evidentă contradicţie atât cu principiul independenţei justiţiei, cât şi cu celelalte principii constituţionale referitoare la securitatea juridică şi predictibilitatea cadrului normativ, protecţia aşteptărilor legitime ale destinatarilor legii, egalitatea în drepturi şi nediscriminarea, astfel cum au fost subliniate în mod constant în jurisprudenţa Curţii Constituţionale", precizează CSM într-un comunicat transmis, miercuri.

Potrivit Consiliului, modul în care puterea legiuitoare se raportează la autoritatea judecătorească printr-un demers care "nesocoteşte grav" valori esenţiale ale democraţiei constituţionale şi ale statului de drept "plasează în derizoriu" principiul cooperării loiale care trebuie să caracterizeze activitatea autorităţilor publice.

"În acelaşi timp, este de neînţeles maniera în care de la o zi la alta se modifică esenţial şi intempestiv elemente fundamentale ale statutului magistratului, de natură să genereze consecinţe iremediabile în sistemul judiciar. Este inacceptabil ca într-un stat de drept, membru al Uniunii Europene, independenţa justiţiei să constituie în mod recurent o temă predilectă de discuţie în campania electorală" subliniază Consiliul Superior al Magistraturii.

Proiectul a fost votat joi în Camera Deputaților

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul de lege privind pensiile magistraţilor, iniţiat de liderii coaliţiei de guvernare, cu 259 de voturi "pentru", un vot "contra" şi 25 de abţineri.

Proiectul a suferit modificări din partea Comisiei pentru muncă. Comisia a eliminat tabelele prin care se eşalona vârsta de pensionare a magistraţilor, astfel încât în anul 2045 să se ajungă la 65 de ani vârsta standard de pensionare.

Preşedintele Comisiei pentru muncă de la Camera Deputaţilor, Adrian Solomon, a precizat că, în urma acestei eliminări, începând cu data de 1 ianuarie 2026 toţi magistraţii se vor pensiona la împlinirea vârstei de 65 de ani.

A fost modificat, de asemenea, modul de calcul al pensiilor magistraţilor şi a fost acceptat un amendament al USR în acest sens.

"Judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii se pot pensiona la împlinirea vârstei standard de pensionare de 65 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării. Cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din suma netă corespunzătoare indemnizaţiei de încadrare brute lunare avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării", se arată în acest amendament.

Proiectul de lege va pleca spre dezbatere la Senat, care este for decizional în acest caz.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un copil de 7 ani a murit după ce a mâncat un ou de ciocolată otrăvit pe care l-a primit cadou. Ce mesaj scria pe un bilețel

Un băiat de doar 7 ani din Brazilia a murit după ce ar fi consumat un ou de ciocolată care ar fi fost otrăvit. O femeie a fost arestată în acest caz, iar ancheta este în plină desfășurare, scrie The Independent.  

Ucraina are un mesaj pentru emisarul lui Trump: Nu vom accepta un conflict îngheţat deghizat în pace

Delegaţia ucraineană la convorbirile de miercuri de la Londra privind o posibilă încetare a focului în Ucraina i-a transmis emisarului lui Trump, Keith Kellogg, că Kievul nu va renunţa la integritatea sa teritorială în cadrul negocierilor, relatează EFE.

O femeie a primit despăgubiri de 4.500 de euro după ce a fost concediată la două săptămâni de la angajare

O femeie a fost concediată după doar două săptămâni de muncă într-un abator din Austria Superioară, iar cazul a stârnit indignare, determinând intervenția Camerei de Muncă.

O tânără a născut pe stradă, în timpul unui festival, și apoi și-a abandonat copilul. Femeia ar fi fost băută. VIDEO

O femeie a născut pe stradă, în timpul unui festival din Bangkok, și apoi și-a abandonat copilul pentru a continua să danseze ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Bebelușul a murit la scurt timp, relatează Daily Mail.

India acuză Pakistanul de ”terorism transfrontalier” și adoptă măsuri diplomatice după atentatul din urmă cu o zi

India a adoptat miercuri o serie de măsuri diplomatice punitive împotriva Pakistanului, pe care l-a acuzat de "terorism transfrontalier" după un atac sângeros împotriva turiştilor în Kashmirul aflat sub administraţie indiană, relatează AFP.

Horoscop 24 aprilie 2025, cu Neti Sandu. Relații, bani și noi începuturi pentru zodii

Horoscop 24 aprilie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi reușită. O să facem față cu brio situațiilor incomode și o să ajungem cu bine la finishul proiectelor pentru care ne-am zbătut îndelung. 

Rusia lansează condiția principală pentru încetarea imediată a războiului din Ucraina. ”Acestea patru regiuni sunt esențiale”

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acordat un lung interviu ziarului francez Le Point, în care a enumerat condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina și a afirmat că demisia lui Zelenski nu se numără printre cererile Kremlinului.

Banca Mondială: Economia României, codașa regiunii. Previziuni rușinoase: Ne depășesc Bulgaria, Moldova și chiar Ucraina

România va avea anul acesta a doua cea mai slabă creștere economică din Europa și Asia Centrală, doar Moldova urmând să aibă o performanță mai proastă. În schimb, ne va depăși în 2026, când vom fi codași, alături de Rusia și Belarus.

O fetiță de 8 ani și-a fracturat gâtul după ce a căzut de pe o tiroliană într-un parc de joacă din Marea Britanie. FOTO

O fetiță de 8 ani din Marea Britanie a fost transportată de urgență la spital cu o fractură cervicală, după ce a căzut de pe o tiroliană într-un parc de joacă renovat recent.

Scandal uriaș de trafic de organe. Europeni disperați plătesc sute de mii de dolari pentru rinichi recoltați în Kenya

Autoritățile din Kenya au lansat o amplă anchetă asupra unei presupuse rețele de trafic de organe, după ce o investigație jurnalistică a arătat cum europeni disperați plătesc sute de mii de dolari pentru rinichi recoltați într-o clinică din țara africană.  

Good News

Only good and positive news.