Proiectul prioritar pentru România, care va lega patru state. Mesajul lui Ilie Bolojan de la Varșovia

Proiectul prioritar pentru România, care va lega patru state. Mesajul lui Ilie Bolojan de la Varșovia
📅 2025-04-29

Declaraţia a fost făcută la Varşovia, la Summitul celor Trei Mări, unde s-au reunit liderii politici ai ţărilor din regiunea Europei Centrale şi de Est. România are în derulare proiecte pentru conectarea de șosele şi căi ferate, cu statele din regiune. Dar, pentru asta, e nevoie să modernizăm ce avem acum.

Traversăm o perioadă complicată, iar condiţiile economice se reconfigurează constant a spus Ilie Bolojan în fața liderilor din 13 ţări ale Europei Centrale şi de EST. În comparaţie cu multe dintre ele, România are o infrastructură învechită.

Ilie Bolojan, președintele interimar al României: „Coridoarele de transport nord-sud rămân insuficient dezvoltate. Pentru România rămân prioritare proiectele de infrastructură rutieră și feroviară - Via Carpathia și Rail-2-Sea”.

Dacă în domeniul rutier anul acesta ar putea fi dați în folosință încă 250 de kilometri de autostradă, în privința căilor ferate lucrurile evoluează încet.

Proiectul Rail-2-Sea de care vorbește președintele interimar se referă la o cale ferată care să conecteze patru țări: începe în nordul Poloniei, trece prin Slovacia și Ungaria, iar apoi ajunge la țărmul Mării Negre de la noi.

România are un vizibil decalaj de dezvoltare față de celelalte state, trenurile de la noi circulând cu o viteză medie de 45 de kilometri pe oră. Asta înseamnă nu doar oameni care stau în trenuri cu orele, ci și mărfuri care se mișcă mai greu, așadar costuri mai mari pentru transporturile pe cale ferată.

Polonia are o rețea feroviară modernă

Polonia are de mai bine de cinci ani trenuri care pot atinge viteza maximă de 200 de kilometri pe oră, ca de exemplu cele care leagă portul Gdansk de la Marea Baltică şi capitala Varşovia. România şi Polonia au în dezvoltare un proiect comun pentru dezvoltarea unei căi ferate intre portul polonez şi portul Constanța de la Marea Neagră. E vorba despre o cale ferată de 3.600 km care să aibă nu doar uz civil, ci şi militar. Proiectul a fost iniţiat în 2018 şi ar urma să fie gata până în 2029.

Ionuț Săvoiu, secretar de stat în Ministerul Transportururilor: „Toate aceste proiecte vor fi o bază bună de plecare pentru efortul de reconstrucție a Ucrainei - toată mobilitatea dezvoltată, că e mobilitate militară sau mobilitate civilă, va asigura interconectare cu sistemul feroviar sau rutier din Ucraina.

Pe segmentul românesc de cale ferată se fac lucrări de reabilitare, electrificare și modernizare, pentru ca și la noi trenurile să poată circula cu până la 160 de kilometri pe oră, așa cum cer standardele europene. Însă pe unele tronsoane din țara noastră, ca de exemplu între Coșlariu și Cluj-Napoca, lucrările de modernizare nici măcar nu au început.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Satelitul secret rusesc care devenise „sperietoarea” americanilor e în derivă. Considerat armă nucleară, acum e defect

Un satelit rusesc secret despre care oficialii americani cred că are legătură cu programul de arme nucleare al Rusiei pare să se învârtă necontrolat în spațiu, ceea ce reprezintă o lovitură majoră pentru Moscova, cred analiștilor americani.

Statul căruia i-a mulțumit Putin că a trimis soldați pentru a lupta împotriva Ucrainei: „O camaraderie autentică”

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a recunoscut pentru prima dată că soldați nord-coreeni au luat parte la luptele pentru recuperarea teritoriului rus după incursiunea Ucrainei în regiunea Kursk anul trecut.

Șapte copii au fost răniți într-o explozie la o unitate de pompieri din Polonia

Un incident grav a avut loc în localitatea Grębynice din Polonia, unde șapte copii cu vârste între 8 și 10 ani au fost răniți în urma exploziei unui recipient de sticlă, în timpul unor exerciții de pregătire desfășurate la sediul unei unități de pompieri.

Horoscop 30 aprilie 2025, cu Neti Sandu. Pentru două zodii se anunță bani

Horoscop 30 aprilie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi reușită. Apar confirmări și o să facem progrese la slujbă, la școală, în particular, o să ne alegem cu lucruri care ne conduc la un nivel superior.

Primarul unui mare oraș din România, condamnat la un an de închisoare pentru corupție. Își va putea păstra mandatul

Primarul municipiului Botoşani, Cosmin Andrei, a primit o pedeapsă de un an de închisoare sub supraveghere.

Statul european care a interzis femeile transgen în competițiile feminine de fotbal

Femeile transgen nu vor mai putea concura în fotbalul feminin din Scoţia din următorul sezon, potrivit agenţiei DPA.

Două state NATO ar fi devenit „automat” ţinte pentru forţele armate ruse. Numele vehiculate la Moscova

Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a lansat o nouă amenințare către statele membre NATO, de această dată fiind vizate Suedia şi Finlanda, țări care au aderat recent la Alianța Nord-Atlantică.

„România trebuie să acționeze foarte urgent”. Agențiile de rating anticipează o înrăutăţire a deficitului bugetar în 2025

Războiul comercial declanşat de Donald Trump reduce perspectivele de creştere în România, Ungaria şi Republica Cehă, în condiţiile în care deficitele bugetare din Polonia şi România ating deja cele mai ridicate niveluri din UE, arată Moody's Analytics.

Evacuare obligatorie în Ucraina. Zona atacată acum de ruși

Ucraina a anunţat evacuarea obligatorie a aproximativ o sută de locuitori ai unor sate din oblastul Dnipropetrovsk, care a fost mult timp protejat de frontul din est, dar care acum se află sub focul Rusiei, relatează Le Monde.

Cum schimbă consumatorii și angajații economia în 2025

Românii continuă să se adapteze la un context economic incert, iar studiile realizate de compania de cercetare de piață MKOR dezvăluie câteva tendințe cheie pentru 2025.

Good News

Only good and positive news.