Ținta, fără precedent, ar fi o grupare de funcționari ai serviciilor de stare civilă care ar fi eliberat ilegal, ani la rând, cărți de identitate românești care permit libera circulație în spațiul european. Peste 10.000 de ucraineni, moldoveni și chiar ruși ar fi obținut astfel de documente.
Un număr de 90 de percheziții sunt în plină derulare încă de dimineață, coordonate de un procuror al secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General. Este vizată o grupare care ar fi acționat fără precedent într-un mod cât se poate de riscant, în primul rând pentru securitatea națională.
Există bănuiala că de ani buni, cam din 2018, funcționari de la serviciile de evidență a populației, dar și cele de stare civilă din două comune din județul Botoșani ar fi făcut realmente comerț cu cărți de identitate românești.
Clienți le-ar fi fost cetățeni proveniți din Republica Moldova, Ucraina, dar și din Federația Rusă. Cei drept, cei mai mulți ar fi din Ucraina, oameni care ar fi ales să își părăsească țara, mai ales după ce Ucraina a fost invadată de Federația Rusă.
Problema a apărut în momentul în care ar fi fost descoperite acte de identitate eliberate în mod fraudulos. Pe de o parte, în baza unor pretinse cetățenii române obținute într-un mod îndoielnic, însă acest lucru este investigat în viitorul apropiat, dar mai ales pe baza unor domicilii fictive în județul Botoșani.
De altfel, cred procurorii Parchetului General, sunt foarte multe situații în care oamenii proveniți din zona de est a Europei, ar fi obținut aceste cărți de identitate, arătând în mod fals, cu documente, că locuiesc în aceste comune. În realitate, nu au locuit niciodată acolo și nici măcar nu au avut de gând să o facă. Însă s-ar fi bazat pe așa-zise „luări în spațiu”, unele făcute în mod fraudulos, fără știința proprietarilor, altele, în alte situații, cu complicitatea lor, pentru că toată lumea avea de câștigat.
Practic, din cei aproximativ 500 euro plătiți de fiecare cetățean pentru obținerea unei cărți de identitate românești, avea de câștigat și persoana care îi lua, cel puțin pe hârtie, în spațiu, cam 150 euro, dar și funcționarii care eliberau documentele sau actele necesare, de la acele adeverințe de rol fiscal până la copii ale actelor de stare civilă.
În multe situații, cei care veneau în România ajungeau pe teritoriul țării noastre cu o identitate, iar apoi plecau din țara noastră, cel mai probabil spre Occident, cu alte identități, care erau înregistrate în sistemul electronic national, spun anchetatorii.
Însă poate cel mai grav lucru și acest lucru este practic investigat de procurorii Parchetului General este că printre cei peste 10.000 de beneficiari, care provin, în marea lor majoritate, din Ucraina și Moldova, s-au strecurat și foarte, foarte mulți ruși care, deși susțin că s-ar fi născut în orașe precum Moscova sau Sankt Petersburg, pretind că sunt descendenți ai românilor.
Însă există marea temere că, de fapt, ar fi agenți sub acoperire ruși și astfel ar fi reușit să obțină documente de călătorie care să le permită să ajungă în țări din Occident.
Așadar, perchezițiile se apropie de final, însă mulți dintre suspecții din această investigație vor ajunge la interogatorii care vor fi găzduite de Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași, iar unii dintre ei, cam 20 la număr, s-ar putea alege inclusiv cu măsuri preventive.