Unitatea antitero din cadrul Guardia di Finanza și Detașamentul de Reacție Rapidă coordonează măsurile de securitate extraordinare pregătite de guvernul italian pentru aceste zile, în care la Vatican se perindă mulțimi imense de pelerini.
Iar sâmbătă, la funeralii, vor veni zeci de șefi de stat și de guvern, între care Donald Trump, Emmanuel Macron, Volodimir Zelenski, Keir Starmer, prințul William al Marii Britanii și regele Felipe al Spaniei.
Deasupra capitalei italiene a fost instituită interdicție de survol, iar pe Tibru patrulează necontenit bărcile politiei. La Vatican au fost închise mai multe străzi, toate mașinile au fost îndepărtate, iar la intrarea în Piața Sfântul Petru oamenilor le sunt controlate gențile și rucsacurile.
Mulțimi de oameni așteaptă răbdători sub soarele arzător să intre în Basilica Sf. Petru. La coadă se află și Enriko, împreună cu bunicul lui din Craiova. Iar o adolescentă din Mexic a venit la Vatican chiar de ziua ei de naștere. A împlinit 15 ani.
Oamenii se adună și la Santa Maria Maggiore, una din cele patru basilici papale din Roma, cunoscută şi drept Sfânta Maria a Zăpezii.
Camelia Donțu: ”Ne aflăm în fața Basilicii Santa Maria Maggiore din Roma, una dintre cele mai vechi și mai importante biserici ale creștinătății. Aici va fi înmormântat Papa Francisc, potrivit propriei sale dorințe, exprimată încă din timpul vieții. Este pentru prima dată în peste un secol când un papă este înmormântat în afara Vaticanului. Pentru mulți, această alegere este o declarație de modestie și simplitate”.
Papa va fi așezat între Capela Paolina și Capela Sforza. Doar o plăcuță cu inscripția ”Franciscus” va marca locul de odihnă.
George Picu, preot: ”În italiană există un proverb foarte frumos, „Dove che tanto io, no che posto per Dio”. Unde e mult eu, nu-i loc pentru Dumnezeu. Și lumea de astăzi e atât de narcisistă. Francisc ne-a amintit: nu, în fața lui Dumnezeu, suntem egali”.
George Picu este un preot din Constanța. A fugit din țară în urmă cu 50 de ani, iar acum se ocupă de pelerinaje la Vatican. L-a cunoscut pe Papa Francisc.
”Am venit de Paști să sărbătorim și noi alături de regretatul papă, pe care l-am și văzut în ultima lui zi de viață, când a trecut cu papamobilul. Cred că milioane de oameni îl regretă”.
”Am o iubire imensă pentru papa. A fost un papă extraordinar, a ajutat foarte mult săracii și a avut o inima imensă pentru ei, a demonstrat-o în toate felurile”.
Și mulți credincioși din România vor ajunge sâmbăta la Roma. Printre ei și Episcopul Diecezei de Timișoara, József Csaba Pál, care a fost numit episcop chiar de Papa Francisc, în 2018.
József Csaba Pál, episcopul Diecezei de Timișoara: ”Vreau să-mi iau rămas bun de la el, astfel ca el să ne ajute, sau bunul Dumnezeu și prin el, să ne ajute să continuăm să trăim în comuniunea de care are nevoie Biserica și întreaga omenire”.
Potrivit unei platforme de rezervări bilete de avion, cererea pentru bilete la Roma a crescut cu 240% în ultima săptămână.