Astfel, multe dintre conturile care postau anunţuri fără aceste date au fost dezactivate.
Poliţiştii au găsit în localitatea Măgurele, din Ilfov, o canisa ilegală în care erau ţinuţi bichoni care urmau să fie vânduţi pe internet, cu carnete de sănătate false. Femelele erau exploatate, iar puii nu erau nici vaccinaţi, nici deparazitaţi. Din 11 căţei ridicaţi, doar unul a supravieţuit.
Numai în Ilfov, au fost sute de cazuri similare în ultimul an.
După ce a fost înființat un grup de lucru, la inițiativa Consiliului Judeţean, cea mai mare platformă de vânzări din România a introdus un câmp obligatoriu în care vânzătorul trebuie să treacă seria de microcip a câinelui.
Hilde Tudora, şef birou Protecţia Animalelor: „Bazele de date sunt interconectate, există REX, registrul câinilor cu stăpân. Practic, în momentul în care îi pui microcipul, el este verificat automat şi nu poţi să duci anunţul mai departe. Am trimis adrese oficiale către toate aceste platforme, din păcate a răspuns numai una. Am făcut un grup de lucru. Noi mereu încurajăm oamenii să adopte, pentru că adopţia e un gest nobil şi face real diferenţa”.
Cert este că numărul câinilor vânduţi ilegal pe internet a scăzut la nivel național.
În noiembrie, numărul total al anunțurilor publicate în această categorie a fost cu 44% mai mic comparativ cu luna iulie. De asemenea, a crescut numărul conturilor dezactivate, la capitolul vânzări câini - ajung să fie cu 73% mai puţine în perioada iunie – decembrie, comparativ cu lunile anterioare. Este un comportament oarecum aşteptat, ca urmare a modificărilor implementate, declară reprezentanţii platformei.
Din pacare în cazul pisicilor, nu exista legislaţie în România. Acestea nu sunt microcipate şi nu se pot lua măsuri eficiente în ceea ce priveşte înmulţirea lor necontrolată sau exploatarea lor în scopuri comerciale.