Pe 24 aprilie 2019, o femeie a născut prematur o fetiţă viabilă la Maternitatea Polizu, sub supravegherea unui medic de specialitate obstetrică - ginecologie, potrivit datelor din ancheta efectuată de Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti,
Doctorul a declarat naşterea ca fiind un avort spontan al unui produs de concepţie de sex feminin fără semne de viabilitate.
Deşi semnele de viabilitate erau evidente şi i-au fost semnalate de personalul medical care a intrat în contact cu nou - născutul, medicul a refuzat nejustificat, timp de aproape 14 ore, să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale.
Numai după numeroase semnalări făcute de personalul medical al Institutului Naţional pentru Sănătatea Mamei şi Copilului "Alessandrescu - Rusescu" (Maternitatea Polizu), după aproximativ 13 ore şi 50 de minute fătul a fost transferat în Secţia de Neonatologie şi a primit îngrijiri de specialitate.
Expertiza medico-legală efectuată de medicii legişti din cadrul Institutului Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" Bucureşti, a stabilit că iniţierea tardivă a asistenţei medicale, asociată cu starea la naştere a copilului cu prematuritate extremă, i-a pus în primejdie viaţa.
Procurorii au apreciat că fapta inculpatului de a lăsa fără îngrijire medicală şi plasarea într-un loc fără supraveghere, timp de mai multe ore, a unui nou-născut prematur reprezintă un mod brutal, crud, în care s-ar fi putut provoca moartea acestuia, mijloacele folosite de medic fiind apte de a provoca puternice suferinţe fizice, fapta acestuia constituind tentativă de omor calificat săvârşit prin cruzimi.
Totodată, probele au relevat că medicul a atestat fapte şi împrejurări necorespunzătoare adevărului într-un înscris oficial, cu ocazia întocmirii acestuia, în sensul că a consemnat în foaia de observaţie clinică generală că la data de „24.04.2019 ora 18.40 - Pacienta avortează spontan produs de concepţie de sex feminin fără semne de viabilitate împreună cu anexele fetale (...)". Fapta acestuia constituie infracţiunea de fals intelectual.
Potrivit unor articole din presă, medicul Florian Robe a fost reclamat de o familie din Piteşti că, în aprilie 2019, le-ar fi lăsat bebeluşul să moară.
Concret, tatăl a povestit că soţia a avut complicaţii la naştere şi a fost direcţionată la Maternitatea Polizu, unde i-a fost recomandat medicul Florian Robe. Ajunsă la spital, mama a fost consultată de medic, care a decis să fie făcut un avort.
După naştere, medicul le-ar fi spus că fetiţa lor nu a supravieţuit şi a aruncat corpul copilului într-o tăviţă, după care l-a băgat într-o caserolă cu capac şi introdus într-un sac. Ulterior, o asistentă ar fi lovit din greşeală cu piciorul sacul respectiv, moment în care a auzit copilul plângând şi a reuşit să-l salveze.
Fetiţa a supravieţuit, însă mama ei susţine că are mari probleme de sănătate.
Marina Pletoiu, amma copilului, a declarat pentru Știrile ProTV: „Nu a vrut să-mi spună, dar nu putea trăi cu minciuna aceasta, să zic așa. Mi-a povestit că în dimineața de 25 aprilie, intrând de servici a mers în camera în care ele strâng acolo gunoaie, să meargă să ia gunoaiele să le arunce. Într-o caserolă a zis că ar fi auzit un foșnet. A luat capacul de la caserola aceea, deja sacul se mișca, a deschis sacul, deja fetița a început să plângă când ea a deschis sacul și, vă dați seama, că a rămas uimită. A sunat pe doctorul Robe, i-a spus că este un copil care plânge într-un sac”.
Purtătorul de cuvânt al Maternității Polizu, Bogdan Stefănescu, a confirmat că nu a fost nici măcar o anchetă internă.
Specialiștii spun că medicul trebuia să lupte pentru viața fetiței, indiferent de ce spune protocolul.