Decizia a ținut cont și de un demers al comunității Declic, care a inițiat o petiție prin care cere Guvernului interzicerea utilizării de către persoanele fizice a petardelor și artificiilor.
Peste 70.000 de oameni au semnat deja documentul în care se vorbește și despre zeci de copii și adulți mutilați.
Atenție, urmează imagini care vă pot afecta emoțional.
Așa arată mâna distrusă de o petardă a unui bărbat de 54 de ani din Cluj. Imaginea a fost făcută publică de medicii care l-au tratat, ca să arate cât rău pot face pocnitorile cu încărcătura explozivă. Din același motiv nu am estompat nici noi detaliile.
Doru Daniciu, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Cluj: „A necesitat reconstrucția celor trei degete în cadrul compartimentului de chirurgie plastică și internare timp de 6 zile. A venit chiar în seara de Crăciun, pe 24 decembrie”.
Medicii de la Spitalul de Urgență din Cluj spun că în preajma anului nou, au - în medie - până la cinci astfel de cazuri severe de rezolvat. Situația este la fel de gravă peste tot în țară. Doar în ultimele trei zile, la spitalul din Iași, au ajuns trei adolescenți cu răni și arsuri provocate de petarde.
Victime cad și animalele. Udo, un ciobănesc german în vârstă de 3 ani, a stat două zile la Terapie Intensivă după ce o petardă aprinsă, aruncată lângă el, l-a rânit la gură.
Alexandra Biriș, medic veterinar: „Dacă petarda explodează în proximitatea cățelului pot să apară arsuri, ulcerații. Pot să apară fracturi, unele chiar cu potențial fatal”.
Ca să oprească aceste suferințe, peste 70.000 de români au semnat petiția Declic, prin care cer Guvernului României interzicerea petardelor și utilizarea lor de către persoanele fizice.
Anduța Karetsou, reprezentant al Asociației Declic: „Am transmis petiția pe canalele oficiale. Vom continua să punem presiune pe cei din guvern și pe parlamentari”.
Autoritățile din Cluj-Napoca vor să elimine treptat artificiile din oraș. Ca un prim pas, anul acesta focul de artificii care va fi organizat în noaptea de Revelion va fi înlocuit cu un spectacol cu drone și lasere.
Emil Boc, primarul orașului Cluj-Napoca: „Un semn de respect pentru animalele de companie și nu numai, pentru a putea să trăiască într-un oraș unde nimeni să nu fie zguduit de bubuituri”.
Până atunci, Poliția și Jandarmeria încearcă să oprească traficul de artificii și petarde de mare putere.
Autoritățile au transmis că în ultimele trei luni a confiscat peste 80 de tone de materiale pirotehnice.