Potrivit unui comunicat al Parchetului European, între 2019 și 2021, inculpații au înființat societăți fictive, pentru a obține în mod fraudulos subvenții UE și naționale, menite să ajute șomerii să își îmbunătățească competențele și perspectivele de angajare.
Se presupune că suspecții au angajat 197 de persoane în cadrul unei scheme frauduloase, fraudând astfel bugetul UE și bugetul național cu aproximativ 1,6 milioane EUR (8 177 156 RON), 85% aparținând bugetului Uniunii Europene și 15% bugetului național al României.
Potrivit anchetei, persoanele fie erau deja angajate de una dintre societățile implicate și își reziliaseră în mod oficial contractul de muncă pentru a fi reangajate, fie nu îndeplineau condițiile pentru a fi considerate ucenici. În plus, conform anchetei, formarea necesară nu a avut niciodată loc.
Pe baza probelor administrate, în scopul comiterii fraudelor, gruparea infracțională s-a folosit de funcționari publici din cadrul Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM) din județele Bacău și Neamț.
În martie și iunie 2024, doi inculpați - inclusiv un funcționar public - și-au recunoscut vinovăția și au semnat acorduri de recunoaștere a vinovăției, care au fost înaintate Tribunalului Iași. Acordul de recunoaștere a vinovăției încheiat cu funcționarul public a devenit definitiv.
În vederea recuperării prejudiciului estimat adus bugetului UE și a oricăror cheltuieli judiciare, au fost confiscate anterior, în cadrul acestei anchete, numerar și proprietăți cu o valoare totală de aproximativ 300 000 EUR.
Dacă vor fi găsiți vinovați, inculpații riscă până la zece ani și jumătate de închisoare pentru fraudă gravă în domeniul subvențiilor și până la zece ani pentru constituirea unui grup infracțional organizat.
CITIȚI ȘI: 30 de arestări în Spania, operate de Parchetul lui Kovesi, într-o rețea de mașini de lux de milioane de euro
În cazul în care sunt condamnate, cele patru societăți riscă amenzi de până la 420 000 EUR (2 100 000 RON), la care se pot adăuga sancțiuni complementare.
Toate persoanele vizate sunt prezumate nevinovate până la proba contrarie în fața instanțelor române competente.
EPPO este parchetul independent al Uniunii Europene, responsabil pentru investigarea, urmărirea penală și judecarea infracțiunilor împotriva intereselor financiare ale UE.