Directorul general ELCEN: Datoria Primăriei Capitalei a ajuns la 1,4 miliarde lei. În aprilie a plătit zero lei

Directorul general ELCEN: Datoria Primăriei Capitalei a ajuns la 1,4 miliarde lei. În aprilie a plătit zero lei
📅 2025-04-24

"Voi vorbi strict cifre, ca să înţelegem situaţia în care ne aflăm astăzi. Şi de ce astăzi? Luna aprilie este un moment inedit. În luna aprilie 2025, Primăria Municipiului Bucureşti, pe data de 7 aprilie, pentru că plăţile se fac în data de 7 a fiecărei luni, nu a plătit niciun leu. Avem un grafic cu plăţile pe fiecare an. În 2020 - 300 de milioane, apoi 600 milioane lei, în 2022 a fost un vârf de 1,2 miliarde, apoi au început să scadă, în 2023 - 900 milioane, 2024 - 800. S-a plătit cu ţărâita, dar în fiecare lună veneau ceva bani. În luna aprilie, sub perdeaua de fum a campaniei electorale sau nu ştiu din ce alt motiv, zero lei. Zero. Datoria astăzi este de 1,4 miliarde de lei", a explicat Creţu.

Potrivit datelor prezentate de acesta, în ianuarie 2020 datoria către ELCEN era de 169 de milioane de lei, în 2021 a ajuns la 243 de milioane lei, în 2022 la 639 de milioane şi în 2023 la 931 de milioane lei.

"În 2024 am sărit de miliard, 1,005 miliarde lei. 1 ianuarie 2025 - 1,3 miliarde. Astăzi, 1,4 miliarde. Sunt cifre, matematică, nu poveşti... Deci, datoria către ELCEN a crescut, iar în luna aprilie zero (plăţi). Către ce ne îndreptăm? Spun asta pentru că noi acum suntem în perioada în care urmează reparaţii, urmează revizii. Trebuie să pregătim aceste CET-uri pentru sezonul viitor de iarnă. Trebuie să cumpărăm gaze pentru a le depozita. De astăzi, de ieri, noi pregătim sezonul viitor. Există o certitudine: în noiembrie 2025 va veni frigul. Aceasta este o certitudine. Trebuie să ne pregătim, avem nevoie de bani pentru reparaţii, avem nevoie de bani pentru gaze, avem nevoie de bani pentru salariile oamenilor care lucrează aici, iar Primăria, în luna aprilie, zero lei. Aceste 1,4 miliarde din ce se compun? Plată subvenţie Primărie, care astăzi este undeva la vreo 600 de milioane şi până acum 2-3 luni Primăria măcar plătea partea asta de subvenţie, iar restul pierderi. Pentru pierderi, în 2023 s-au plătit 336 de milioane. În septembrie 2023, primarul general a spus că în două luni de zile, până în decembrie 2023, va face un audit ca să plătească restul de pierderi. Din decembrie 2023, şi dumneavoastră şi noi întrebăm pe toate căile când se face acel audit. Până astăzi, nimic. Nici măcar nu e prevăzut de lege. Când se plătesc pierderile? Linişte. E un an şi jumătate de atunci", a precizat Claudiu Creţu.

Acesta a subliniat că media pierderilor în reţeaua de termoficare este de circa 2.200 tone/oră, în uşoară scădere în 2022 -2023.

"Deci, este nevoie într-adevăr şi suntem curioşi şi noi să vedem acel grafic de implementare, de modernizare a conductelor pe bani europeni. Au trecut 2 ani jumate de când s-a semnat. Ar fi trebuit să fie la 50 sau peste 50%. Nu e. Vă spun sigur, sigur că nu este", a punctat Creţu.

La rândul său, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a precizat că 2.192 tone de apă fierbinte se scurg în fiecare oră prin reţeaua de termoficare a Capitalei, ca printr-o sită.

"Probabil l-aţi mai auzit pe domnul Nicuşor Dan spunând: am redus pierderile, s-a lucrat, am luat banii europeni. Uitaţi-vă, sunt şantiere întregi cu ţevi care ruginesc la suprafaţă! (...) Problema este că nu se vede nimic. Gândiţi -vă că 2.000 de tone pe oră, 2.192 de tone de apă fierbinte în fiecare oră se scurg prin reţeaua de termoficare a Bucureştiului ca printr-o sită. Dacă un om bea 2 litri de apă pe zi, înseamnă că într-o oră e cât bea jumătate de Bucureşti într-un zi. Ca să aveţi un termen de comparaţie", a afirmat Burduja.

Acesta a semnalat că Ministerul Energiei, încă de anul trecut, "se roagă de Primăria Generală" să depună un proiect pe bani nerambursabili din Fondul pentru Modernizare.

"E singurul UAT eligibil din ţară care mai poate depune. A depus, după multe insistenţe, dacă vă amintiţi, în campania la locale, proiecte neeligibile declarate astfel de consultanţii externi. Încă îl aşteptăm pe domnul Nicuşor Dan, dar aşteptam probabil degeaba până pe 4 mai, 5 mai, când se termină filmul dânsului - Cotroceniul - şi, probabil o să revină în Primărie şi, cine ştie când, ne-om trezi şi cu o aplicaţie eligibilă să ia nişte bani europeni să le reabiliteze. Nu e o sumă mare pentru dânsul, vreo 100 milioane de euro, aşa", a punctat Burduja.

Totodată, ministrul a reiterat că trei CET-uri din Bucureşti urmează a fi modernizate cu fonduri europene, dar există riscul să piardă aceşti bani pentru că ELCEN nu poate obţine cofinanţare din cauza datoriilor pe care trebuie să le recupereze de la Termoenergetica.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Un copil de 7 ani a murit după ce a mâncat un ou de ciocolată otrăvit pe care l-a primit cadou. Ce mesaj scria pe un bilețel

Un băiat de doar 7 ani din Brazilia a murit după ce ar fi consumat un ou de ciocolată care ar fi fost otrăvit. O femeie a fost arestată în acest caz, iar ancheta este în plină desfășurare, scrie The Independent.  

Ucraina are un mesaj pentru emisarul lui Trump: Nu vom accepta un conflict îngheţat deghizat în pace

Delegaţia ucraineană la convorbirile de miercuri de la Londra privind o posibilă încetare a focului în Ucraina i-a transmis emisarului lui Trump, Keith Kellogg, că Kievul nu va renunţa la integritatea sa teritorială în cadrul negocierilor, relatează EFE.

O femeie a primit despăgubiri de 4.500 de euro după ce a fost concediată la două săptămâni de la angajare

O femeie a fost concediată după doar două săptămâni de muncă într-un abator din Austria Superioară, iar cazul a stârnit indignare, determinând intervenția Camerei de Muncă.

O tânără a născut pe stradă, în timpul unui festival, și apoi și-a abandonat copilul. Femeia ar fi fost băută. VIDEO

O femeie a născut pe stradă, în timpul unui festival din Bangkok, și apoi și-a abandonat copilul pentru a continua să danseze ca și când nimic nu s-ar fi întâmplat. Bebelușul a murit la scurt timp, relatează Daily Mail.

India acuză Pakistanul de ”terorism transfrontalier” și adoptă măsuri diplomatice după atentatul din urmă cu o zi

India a adoptat miercuri o serie de măsuri diplomatice punitive împotriva Pakistanului, pe care l-a acuzat de "terorism transfrontalier" după un atac sângeros împotriva turiştilor în Kashmirul aflat sub administraţie indiană, relatează AFP.

Horoscop 24 aprilie 2025, cu Neti Sandu. Relații, bani și noi începuturi pentru zodii

Horoscop 24 aprilie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi reușită. O să facem față cu brio situațiilor incomode și o să ajungem cu bine la finishul proiectelor pentru care ne-am zbătut îndelung. 

Rusia lansează condiția principală pentru încetarea imediată a războiului din Ucraina. ”Acestea patru regiuni sunt esențiale”

Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitri Peskov, a acordat un lung interviu ziarului francez Le Point, în care a enumerat condițiile pentru încheierea războiului din Ucraina și a afirmat că demisia lui Zelenski nu se numără printre cererile Kremlinului.

Banca Mondială: Economia României, codașa regiunii. Previziuni rușinoase: Ne depășesc Bulgaria, Moldova și chiar Ucraina

România va avea anul acesta a doua cea mai slabă creștere economică din Europa și Asia Centrală, doar Moldova urmând să aibă o performanță mai proastă. În schimb, ne va depăși în 2026, când vom fi codași, alături de Rusia și Belarus.

O fetiță de 8 ani și-a fracturat gâtul după ce a căzut de pe o tiroliană într-un parc de joacă din Marea Britanie. FOTO

O fetiță de 8 ani din Marea Britanie a fost transportată de urgență la spital cu o fractură cervicală, după ce a căzut de pe o tiroliană într-un parc de joacă renovat recent.

Scandal uriaș de trafic de organe. Europeni disperați plătesc sute de mii de dolari pentru rinichi recoltați în Kenya

Autoritățile din Kenya au lansat o amplă anchetă asupra unei presupuse rețele de trafic de organe, după ce o investigație jurnalistică a arătat cum europeni disperați plătesc sute de mii de dolari pentru rinichi recoltați într-o clinică din țara africană.  

Good News

Only good and positive news.