Coiful de aur de la Coțofenești și brățările dacice furate din Muzeul Drents ar putea fi topite. Artefactele nu se pot vinde

Coiful de aur de la Coțofenești și brățările dacice furate din Muzeul Drents ar putea fi topite. Artefactele nu se pot v
📅 2025-01-25

În două minute, hoții au provocat o explozie, au pătruns în muzeu și au plecat cu prada. Brățările dacice făceau parte din setul de 13 brățări vândute pe piața neagră în anii ’90 și recuperate de statul român.

Coiful de aur geto-dac descoperit la Coțofenești, în Prahova, o piesă unică în lume, din aur masiv, grea de aproape 1 kg, a fost principala țintă. Este o piesă foarte cunoscută, imaginea lui fiind în cărțile de istorie. Și în filmul „Dacii”, Amza Pellea, care a interpretat rolul lui Decebal, purta o replică a celebrului coif.

Alături de coif au dispărut și trei brățări dacice din aur de la Sarmizegetusa Regia.

Dr. Ernest Oberländer-Târnoveanu, directorul Muzeului de Istorie: „Hoții au intrat țintit și au luat fix aceste piese, nimic altceva. Brățările sunt cele pe care ne-am chinuit să le recuperăm”.

Willemijn van Haaften, Ambasadorul Olandei la București:
„Din ceea ce putem spune deocamdată, au provocat o explozie, în urma căreia au reușit să pătrundă în muzeu. Această explozie este parte a unei investigații a poliției. A provocat, bineînțeles, dărâmături și haos, după cum vă puteți imagina. Poliția a fost anunțată și a ajuns la muzeu foarte repede, dar atacatorii au reușit să intre și să iasă înainte”.

Harry Tupan, directorul Muzeului Drents: „Este o zi neagră pentru noi, atât pentru Muzeul Drents, cât și pentru Muzeul Național de Istorie a României din București. Suntem profund zguduiți de evenimentele petrecute noaptea trecută, fără precedent în istoria de 170 de ani a muzeului nostru.
Au fost furate mai multe obiecte din expoziția 'Dacia. Civilizație și tezaur', inclusiv piesa de rezistență, Coiful de aur de la Coțofenești, datând din secolul al V-lea înainte de Hristos. Vedeți imaginea acum în spatele meu, aceasta fiind principala piesă a expoziției noastre”.

Autoritățile de la noi au fost alertate imediat, la fel și ambasadele României.

Andrei Tărnea, purtătorul de cuvânt al MAE: „Îngrijorarea este împărtășită și au fost primite asigurări că autoritățile olandeze fac toate diligențele pentru ca aceste piese să fie recuperate. Poliția olandeză a activat mecanismul de cooperare transfrontalieră și a informat Interpol”.

Natalia Intotero, ministrul Culturii: „Expoziția a început în iulie 2024, iar azi era ultima zi. Putem trage concluzia că cei care au comis fapta au studiat destul de bine zona. Obiectele erau cerute și de alte muzee din Polonia, Germania și Franța. Am propus dlui Hurezeanu să facem o celulă de criză pentru o mai bună comunicare”.

Știrile despre jaful de la muzeul Drents din Assen, Olanda, s-au rostogolit pe site-urile internaționale imediat după ce anunțul a fost făcut de directorul muzeului olandez.

Iar jurnaliștii din Olanda spun că în multe jafuri din zonă hoții folosesc explozibil.

Expoziția numită 'Dacia. Regatul aurului și argintului' a fost deschisă publicului pe 7 iulie 2024. De atunci, a adunat peste 77 de mii de vizitatori. Expoziția a inclus 673 de obiecte arheologice din metale prețioase, provenind din patrimoniul național al României, adunate din mai multe muzee din țară.

Potrivit Ministerului Culturii, piesele din tezaurul românesc erau asigurate în conformitate cu legislația românească și standardele internaționale privind organizarea expozițiilor.

Jaful de la muzeu este investigat și de procurorii Parchetului General din România, care au deschis un dosar penal pentru furt calificat.

Vestea dispariției acestor artefacte este cu adevărat răvășitoare, cu atât mai mult cu cât marea temere este că acestea ar putea fi topite, spun specialiștii. Valoarea lor este inestimabilă. Coiful dacic de la Coțofenești este o piesă de patrimoniu național excepțională. Datează din anul 450 înainte de Hristos, din perioada clasică a civilizației traco-getice.

Valoarea coifului de aur de la Coțofenești este inestimabilă din punct de vedere istoric, arheologic și cultural. El nu poate fi vândut, de fapt, și dacă totuși s-ar încerca, pe piața neagră valoarea lui ar fi de sute de milioane de euro. Strict financiar, dacă hoții ar topi această piesă prețioasă și ar vinde aurul rezultat, ar câștiga doar câteva zeci de mii de euro. Dar, cum spuneam, acest coif este un artefact unic, iar valoarea sa nu se limitează la materialul din care este realizat. Coiful de la Coțofenești este declarat bun de patrimoniu cultural național, ceea ce înseamnă că nu poate fi comercializat legal. Orice tranzacție ar fi considerată ilegală, iar valoarea sa reală rămâne simbolică pentru istoria și identitatea României.

În ceea ce privește brățările dacice de aur, acestea sunt, de asemenea, unele dintre cele mai fascinante descoperiri arheologice din România, datând din perioada lui Decebal. Sunt realizate din aur de înaltă puritate, cu o compoziție de peste 80% aur, restul fiind argint și cupru. Au fost confecționate prin metode avansate pentru acea vreme, incluzând forjarea, turnarea și gravarea. Designul lor este spectaculos, cu decoruri spiralate, capete zoomorfe și motive geometrice complexe. Valoarea lor, de asemenea, este inestimabilă. Pe piața neagră, multe dintre cele furate în trecut s-au tranzacționat cu zeci de milioane de euro.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Retrogradarea României în categoria nerecomandată investițiilor aduce și cel mai grav scenariu: „Toți ne vom împrumuta”

Vin din nou semnale îngrijorătoare privind economia României. Agenția de rating Standard and Poor's a revizuit perspectiva României de la stabilă la negativă, după ce Fitch, o altă agenție de renume mondial, a făcut același lucru luna trecută.

Kosovarii jubilează după decizia UEFA: "Lovitură grea: apelul a fost respins!"

FOTO Cea mai atrăgătoare jurnalistă sportivă a ajuns să câștige mai mult decât iubitul fotbalist

Coiful de aur de la Coțofenești și brățările dacice furate din Muzeul Drents ar putea fi topite. Artefactele nu se pot vinde

Bucăți inestimabile din istoria țării noastre au fost furate în Olanda. Hoții au pus mâna pe vestitul Coif de aur de la Coțofenești și trei brățări dacice reunite într-o expoziție despre tezaurul dacic și expuse la Muzeul Drents din Assen.

Gestul făcut de Klaus Iohannis după furtul artefactelor dacice din Muzeul olandez Drents. Mesajul transmis de la Cotroceni

Preşedintele Klaus Iohannis a avut un schimb de mesaje cu premierul Ţărilor de Jos, Dick Schoof, referitor la furtul artefactelor dacice din Muzeul Drents, anunţă Administraţia Prezidenţială.

Dosar penal deschis de poliţiştii români în privința aurului dacic furat din Muzeul Drents. Cazul, preluat de PÎCCJ

Poliţiştii români au deschis, din oficiu, un dosar penal în cazul furtului obiectelor din tezaurul dacic, aflate la Muzeul Drents, pentru furt calificat şi nerespectarea regimului armelor, muniţiilor şi al materiilor explozive.

Restructurările de la stat ajung și la Romsilva. Ministrul Mediului susține că instituția are 100 de directori în țară

Ministrul Mediului, Mircea Fechet a declarat că va lua cât de curând o decizie privind reorgnizarea Romsilva şi a menţionat că unele direcţii silvice vor fi desfiinţate.

Zelenski, după întâlnirea cu Maia Sandu: Ucraina, gata să trimită cărbune gratuit în Transnistria

Ucraina a propus sâmbătă să trimită cărbune "gratuit" către centralele termice din Transnistria, o regiune separatistă pro-rusă afectată de întreruperi de curent şi penuria de gaz rusesc de la începutul lunii ianuarie, relatează AFP.

Noi schimbări la programul ”Rabla”. Scenariile luate în calcul pentru majorarea eco-tichetului

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a declarat că există posibilitatea creşterii valorii ecotichetului la autoturismului electrice în cadrul programului Rabla şi a precizat că nu poate spune acum dacă aceasta va fi de 6.000 sau de 7.000 de euro.

Românii, mai bogați după intrarea în UE. Averea netă a crescut, în ciuda inflației care s-a consolidat

Odată cu aderarea la Uniunea Europeană, în ciuda inflației și a crizelor economice, averea românilor a continuat să crească, chiar dacă, raportat la unii indicatori, situația țării noastre este cu mult sub cea a altor state comunitare.

Good News

Only good and positive news.