Afumate, condimentate, cu gust subtil sau intens, brânzeturile din lapte românesc au mare succes. În băcănii, cererea pentru astfel de specialități a crescut în această perioadă.
Laptele colectat din zona Munților Trascău e transformat în brânzeturi aromate la fabrica de la Colțești, Alba. Brânza maturată timp de o lună e afumată cu lemn de esență tare.
Timp de câteva ore, calupurile de brânză sunt învăluite în fum.
Adriana Curșău, șef producție: "Brânza este maturată în camere speciale, la o temperatură și umiditate controlate, timp de minim o lună".
Marius Chiorean, manager vânzări: "Ne-am inspirat și la vizitele la fabricile din Elveția. Ne-am dat seama că fac un raclette afumat foarte bun și atunci am zis să luăm cele mai bune produse ale noastre, să le afumăm și să le punem pe masa iubitorilor de brânzeturi".
Telemeaua, cașul și brânza frământată - toate în varianta afumată - i-au cucerit pe iubitorii de delicatese. Cererea pe piață a crescut în ultima perioadă, pentru că românii sunt dornici să încerce arome deosebite.
Marius Chiorean, manager vânzări: "O brânză gouda, trapistul nostru l-am luat și l-am transformat într-o brânză maturată afumată, care dă un gust și o finețe cu totul aparte produsului caș fumee".
Și în băcănii, vânzarea de brânzeturi alese a crescut în această perioadă. De la cele cu condimente și până la parmezan, toate au fost căutate de cei care au vrut să aibă pe masa de sărbători astfel de bunătăți.
O băcănie din Cluj-Napoca a vândut în perioada sărbătorilor de iarnă aproape 200 de platouri cu brânzeturi, pentru mesele festive. Un platou de un kilogram, cu 7-8 tipuri de brânză, costă în medie 200 de lei.
Ciprian Nicolaescu, reprezentant băcănie: "În perioada aceasta, cererea a crescut foarte mult. În ultima perioadă, românii au început să aprecieze mai mult brânzeturile maturate, brânzeturile cu gust mai intens, chiar dacă ajung la prețuri ridicate. Și pe lângă cele din Italia, Franța, Spania, au început să aprecieze și brânzeturile românești".
Prețurile pentru astfel de delicatese ajung și la 100 de lei pe kilogram.