Cele patru concluzii trase de POLITICO după dezbaterea prezidențială din România. Marea decizie așteptată după scrutin

Cele patru concluzii trase de POLITICO după dezbaterea prezidențială din România. Marea decizie așteptată după scrutin
📅 2024-11-23

Fără marii absenți Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, iar Ludovic Orban retras din cursă, dezbaterea prezidențială organizată de Digi24 s-a realizat cu contracandidații Elena Lasconi, Hunor Kelemen, Mircea Geoană, George Simion și Cristian Diaconescu.

Cei cinci contracandidați s-au confruntat luni seară într-o dezbatere televizată de trei ore, timp în care s-au contrat pe toate temele, de la viitorul conflictului din Ucraina vecină la drepturile cuplurilor gay și locul țării lor în Uniunea Europeană.

Astfel, POLITICO notează că rezultatul final din alegerile prezidențiale ar putea determina dacă România va continua să sprijine Ucraina în războiul contra Rusiei sau daca va susține o încetare a focului care ar determina Kievul să cedeze teritorii.

Iată cele patru concluzii trase de POLITICO:


1. Neprezentările de top dau un impuls extremei drepte

Deși dezbaterea a fost anunțată ca un eveniment de succes, câteva absențe importante i-au subminat impactul.

Prim-ministrul României și liderul social-democrat Marcel Ciolacu, favoritul sondajelor pentru câștigarea președinției, a lipsit de la dezbatere pentru a se întâlni cu secretarul general al NATO, Mark Rutte, la Bruxelles. Fostul prim-ministru de centru-dreapta Nicolae Ciucă, care conduce Senatul României și a făcut parte dintr-o coaliție de guvernare cu partidul lui Ciolacu, a ales o întâlnire cu cancelarul austriac Karl Nehammer în locul unei confruntări cu adversarii săi din cursă.

Absența lor a lăsat ușa deschisă atacurilor împotriva lor - și a oferit mai mult timp de antenă candidatului de extremă dreapta George Simion.

2. Candidații văd Ucraina cedând teritorii în schimbul păcii și securității

Majoritatea candidaților prezenți la dezbatere au susținut planul președintelui ales al SUA, Donald Trump, de a negocia pacea în Ucraina, spunând că nu cred că acest lucru este posibil fără ca ucrainenii să cedeze unele teritorii Rusiei.

„Este evident că Ucraina nu are resurse pentru a recupera toate teritoriile pierdute. Crimeea este aproape imposibil de recuperat, iar Donbas este deja rusificat”, a declarat Mircea Geoană, un fost secretar general adjunct al NATO, care candidează ca independent.

În schimbul cedării teritoriului, Ucraina ar trebui să-și păstreze suveranitatea și să rămână pro-occidentală, a spus Geoană.

George Simion, care conduce Alianța pentru Unirea Românilor, de extremă dreapta, a declarat că îi va spune lui Trump că este timpul pentru pace și că ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a permite Ucrainei să adere la NATO.

Liderul AUR a promis că va ține România departe de orice război dacă va fi ales președinte. Apoi a ridicat o Biblie și și-a provocat rivalii să o folosească pentru a jura că vor respecta dreptul românilor la pace și calm. Niciunul nu a făcut-o.

Elena Lasconi de la Uniunea Salvați România a fost singurul candidat care s-a opus ideii ca Ucraina să cedeze teritoriu, afirmând că acest lucru l-ar încuraja pe președintele rus Vladimir Putin.

„Dacă Ucraina cedează teritorii, Putin nu se va opri. Trebuie să ajutăm Ucraina să câștige acest război”, a spus ea. 

3. Toți contracandidații sunt pro-UE

Simion a fost portretizat de unii rivali drept un candidat pro-rus și anti-UE. El a respins această caracterizare în dezbaterea de luni, spunând că nu a susținut niciodată ideea ca România să părăsească UE și acuzându-l pe Geoană de minciună atunci când acesta din urmă a adus în discuție acest subiect.

„Opțiunea mea este euro-realismul”, a spus Simion, adăugând că a susținut o Europă a națiunilor, precum grupul Conservatorilor și Reformiștilor Europeni din care face parte partidul său.

Dar el a spus că prețuiește suveranitatea României și nu dorește ca aceasta să adopte moneda unică euro.

Lasconi, în prezent primar al unui orășel aflat la câteva ore de capitala României, București, și-a lăudat capacitatea de a obține fonduri UE în timpul mandatului său. Geoană a reproșat actualului guvern că, în ultimii trei ani, nu a obținut nicio finanțare de coeziune a UE, care alimentează dezvoltarea regională și sprijină zonele cele mai sărace din Europa.

4. Căsătoriile între gay sunt încă interzise în România

Niciunul dintre candidați nu s-a pronunțat în favoarea legalizării căsătoriilor între homosexuali, unii folosind dezbaterea pentru a reafirma că aceasta ar trebui să rămână o opțiune doar pentru un bărbat și o femeie.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis anul trecut că România nu a respectat drepturile cuplurilor de același sex prin nerecunoașterea relațiilor lor.

Majoritatea candidaților au susținut o formă de parteneriat civil pentru cuplurile homosexuale, pentru a se asigura că acestea au aceleași drepturi ca și partenerii lor heterosexuali în ceea ce privește moștenirea sau vizitele la spital.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Au descoperit un pitic de grădină făcut în totalitate din ecstasy. ”Din când în când întâlnim lucruri speciale”

Polițiștii din Olanda au descoperit în timpul unei descinderi un pitic de grădină făcut în totalitate din ecstasy. Gnomul cântărea 2 kilograme de drog pur.  

Traficul feroviar, afectat de vântul puternic, ploi şi ninsori viscolite, în judeţele aflate sub coduri meteo. FOTO

Traficul feroviar este afectat, vineri seară, de vântul puternic, ploi şi ninsori viscolite, în judeţele aflate sub avertizări meteo Cod galben şi Cod portocaliu.

Franţa şi Marea Britanie se angajează să lupte împotriva „putinizării” lumii. „Vom face tot ce este necesar”

Şefii diplomaţiilor din Marea Britanie şi Franţa, David Lammy şi Jean-Noel Barrot, s-au întâlnit vineri, în prima vizită bilaterală la Londra a unui ministrul francez de externe din ultimii de şase ani.  

Horoscop 23 noiembrie 2024, cu Neti Sandu. O zodie trebuie să cheltuie cu măsură banii

Horoscop 23 noiembrie 2024, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi destul de bună. O să ne ocupăm și de casă și de familie și printre picături să ne ocupam si de noi ca sa ne reface potentialul.

Ucraina atacă Biserica Ortodoxă Română. Decizie bizară a Serviciului de Securitate

Avocatul Eugen Pătraş, care este iniţiatorul constituirii Bisericii Ortodoxe Române din Ucraina, afirmă că a primit interdicţia de a pătrunde pe teritoriul statului ucrainean pe o perioadă de trei ani.

Ucraina solicită noi sisteme antiaeriene după atacul rusesc cu o rachetă hipersonică Oreşnik

Ucraina le va solicita aliaţilor săi occidentali noi sisteme de apărare antiaeriană de ultimă generaţie, după ce Rusia a folosit joi o rachetă balistică hipersonică Oreşnik pentru a lovi o fabrică de armament în oraşul ucrainean Dnipro.  

Putin a dat un ordin de o „importanţă vitală” pentru Rusia în faţa „noilor ameninţări în creştere”. Anunțul președintelui rus

Vladimir Putin a ordonat vineri începerea producţiei de serie şi continuarea testării în condiţii de luptă a noii rachete balistice hipersonice cu rază medie de acţiune Oreşnik, folosită joi pentru a lovi o fabrică de armament în oraşul ucrainean Dnipro.

Țara care tocmai a descoperit că stă pe un zăcământ de aur de peste 80 de miliarde de dolari

China a descoperit un nou zăcământ masiv de aur care conține rezerve în valoare de zeci de miliarde de dolari în provincia Hunan, în timp ce își intensifică eforturile de a spori rezervele interne de minerale strategice.  

Kievul nu intenţionează să se retragă din Kursk, după ce ruşii au recucerit 500 km2. ”Inamicul deține puține rachete Oreşnik

Forţele Kievului nu intenţionează, în acest stadiu, să se retragă din regiunea rusă Kursk din zona de ”aproximativ 800 de kilometri pătraţi” asupra căreia deţin în continuare controlul, declară o sursă de rang înalt din cadrul Statului Major ucrainean.

Ucraina recunoaşte înaintarea rapidă a Rusiei în estul ţării. Temeri de atacuri la Kiev

Ucraina a recunoscut vineri că trupele ruse înaintează rapid în apropiere de Kurahove, punct fierbinte în estul ţării, în plină escaladare a tensiunilor.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.