Experții în politică internațională cred că recunoașterea Crimeei ca teritoriu rusesc ar fi un precedent folosit de alți lideri cu pretenții teritoriale.
Pentru a înțelege ce ar putea însemna pentru România și pentru Europa planul de pace propus de americani, politologul Cristian Pîrvulescu a fost invitat la Știrile PROTV.
Recunoașterea juridică a Crimeei ca teritoriu rusesc și recunoașterea de facto a ocupației rusești în estul Ucrainei, ar fi deci principalele prevederi ale acestui acord de pace dacă el va fi acceptat.
Cristian Pîrvulescu: ”Trebuie să spunem de la început că Zelenski a spus ”nu”, categoric nu în ceea ce privește recunoașterea Crimeei. Negocierile care vor avea loc la Londra se fac fără Marco Rubio, doar generalul Kellogg va fi prezent. Trebuie să recunoaștem că este o prezență mai degrabă discretă. Discuțiile vor fi foarte complicate.
Cristian Pîrvulescu: „Distanța este cât se poate de mică. România s-ar afla într-o situație geopolitică foarte complicată. Mult mai complicată decât este acum pentru că în acest moment Crimeea nu poate fi folosită de Rusia datorită atacurilor permanente ale dronelor maritime ucrainene, dar dacă pacea se restaurează lucrurile se schimbă.
Pe de altă parte am văzut și atacurile de la Odesa care au avut loc în ultimele zile. În fond orașul era dorit de la început. Nimic nu ne spune că Vladimir Putin își va reduce pretențiile. Nu cred că acest plan de pace va fi realizat. Americanii se vor retrage pentru că este singurul lucru pe care îl pot face.
România ar trebui să susțină linia pe care a mers până acum. Este în interesul României ca Ucraina să își mențină suveranitatea asupra teritoriilor”.