ANAF a început controalele la proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier. La ce trebuie să fie atenți turiștii

ANAF a început controalele la proprietarii care închiriază locuințe în regim hotelier. La ce trebuie să fie atenți turiș
📅 2024-11-13

Potrivit datelor ANAF, până acum au fost controlate în jur de 500 de persoane, în condițiile în care, în toată țara, sunt mii de apartamente care funcționează ilegal, spun specialiștii în turism.

Potrivit legislației, proprietarii sunt obligați să obțină un certificat de clasificare pentru ele, doar că foarte puțini respectă legea.

De la începutul anului și până acum, inspectorii ANAF au verificat 436 de persoane fizice care și-au închiriat locuința în scop turistic, dar nu și-au declarat veniturile. Doar pentru aceste cazuri, Fiscul a descoperit încasări ilegale de peste 92 de milioane de lei. Nu se știe însă câți bani cash au fost primiți de la turiști.

Potrivit datelor oficiale, numărul apartamentelor și camerelor închiriate în regim hotelier atât de persoane fizice, cât și juridice, depășește cifra de 14.000 de unități turistice clasificate. Însă alte câteva mii sunt nedeclarate, conform responsabililor în domeniu, cele mai multe fiind în zona litoralului și în orașele mari.

Dan Anghelescu, specialist turism: „În cazul în care un turist îi distruge locația sau nu mai vrea să iasă din locația aia, legal nu poate să îi facă nimic. (...) Pe de altă parte, turistul nu are siguranța confortului pentru că nu întotdeauna proprietarii oferă minimul necesar. (...) Când ajungi acolo, găsești cu totul altceva, nu poți să faci absolut nimic.”

Pe lângă platformele cunoscute de închiriere, multe locuințe apar pe site-urile de vânzări sau pe grupurile de pe rețelele sociale. Potrivit unei directive europene, platformele care închiriază vor fi obligate să raporteze veniturile înregistrate de utilizatori. În paralel, anunțurile cu apartamentele care nu sunt înregistrate oficial ar putea fi interzise.

Dan Anghelescu, specialist turism: „Platformele au stele pentru cele clasificate și pătrățele pentru cele neclasificate. (...) Alegem întotdeauna locațiile care au stele trecute în dreptul numelui, nu pătrățele sau cerculețe sau orice altă formă geometrică. (...) Turistul trebuie să ceară bon fiscal sau factură. (...) El trebuie să întrebe ce clasificare au – una este să te duci la un hotel de o stea și alta să te duci la unul de trei stele. O stea înseamnă că poți să stai cu proprietarul în casă, deja la trei stele ești singur – ai locul tău unde poți să te desfășori.”

Puteți verifica locuințele și pe platforma situr.gov.ro, unde se pot depune și sesizări online. De la începutul anului au fost verificate în jur de 1.700 de unități de cazare, iar 14% funcționau fără clasificare. În acest caz, amenzile au însumat aproximativ 360.000 de lei.

Mara Eliza, specialist comunicare turism: „Le recomand turiștilor să verifice dacă acea unitate de cazare este disponibilă pe mai multe site-uri, pe mai multe platforme, și să verifice și rețelele sociale, să vadă exact ce poze, ce comentarii și de când datează acele pagini, să se uite la recomandările celorlalte persoane.”

Potrivit datelor INS, în primele nouă luni ale anului, aproape 1,3 milioane de turiști români și străini s-au cazat în apartamente închiriate în regim hotelier. Numărul persoanelor care își petrec vacanța în astfel de locuințe, care oferă de multe ori confortul propriului cămin, este în creștere cu aproximativ 230.000 de persoane față de aceeași perioadă a anului trecut. În țara noastră, Capitala, stațiunile montane, zonele cu trasee turistice și stațiunile de pe litoral ocupă primele locuri în topul destinațiilor de vacanță.  

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Două pisici drogate, duse de urgență la un spital din București. Explicația bizară a proprietarei

Două pisici din București au ajuns la Spitalul Veterinar de Urgență, după ce ar fi consumat substanțe interzise. Deși sună ca un banc, bietele feline chiar au avut mare nevoie de ajutor.

Bărbatul care a agresat sexual 3 femei în Pasajul Victoria a fost prins. Anchetatorilor le-a luat luni de zile să îl găsească

Un tânăr acuzat că a agresat sexual cel puțin trei femei într-o stație de autobuz din Pasajul Victoria, din București, a fost prins de polițiști. Primul atac a fost anunțat de o tânără de 22 de ani, în această vară.  

Donald Trump promite că rezolvă problema birocrației în guvernul SUA numind doi miliardari la conducere unei noi agenții

Președintele aflat la final de mandat, Joe Biden, și viitorul președinte al SUA, Donald Trump, s-au întâlnit în Biroul Oval de la Casa Albă. Amândoi au spus că speră într-o tranziție de putere lină, după o campanie electorală dură.

Școala cu reputație proastă devenită etalon. Grijile de acasă ale copiilor dispar când îi trec pragul

Dintr-o școală mărginașă cu o reputație proastă a devenit una modernă, dotată cu tehnologie de ultimă generație și metode de predare curajoase, pe gustul copiilor.

Doi medici au fost sancționați după moartea adolescentului din Târgu Jiu. Concluziile DSP

Doi medici au fost sancționați, iar alți 7 audiați, după moartea unui adolescent de 16 ani, în spitalul din Târgu Jiu.  

Dezastrul din Spania pare fără sfârșit. DANA s-a dezlănțuit din nou și a devastat încă o regiune

Spania trăiește șoc după șoc. Fenomenul meteorologic DANA, care a făcut ravagii acum două săptămâni în regiunea Valencia, s-a dezlănțuit din nou, de această dată în Andaluzia, mai ales în Malaga.

Ce va face „Regina Întunericului” cu trupul lui Silviu Prigoană. „Sunt trei locuri în care îl vom duce”

Gabriela Lucuțar, supranumită „Regina Întunericului” – proprietara unei firme de pompe funebre – se va ocupa de funeraliile lui Silviu Prigoană.

De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza toate probele adunate de polițiști în acest caz.

Ce inscripție apare pe cauciucurile de iarnă. Cum recunoști anvelopele de iarnă

Odată cu apropierea sezonului rece, șoferii din România trebuie să se asigure că vehiculele lor sunt echipate corespunzător pentru a face față condițiilor meteorologice specifice.  

Scandal în centrul Ploieștiului. O tânără de 16 ani a fost bătută de doi cunoscuți. De la ce a pornit totul

O adolescentă de 16 ani a fost bătută de doi cunoscuţi, pe o stradă din oraş. Agresiunea a avut loc în contextul în care fata avea neînţelegeri mai vechi cu unul dintre agresori.  

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.