Ce inscripție apare pe cauciucurile de iarnă. Cum recunoști anvelopele de iarnă

Ce inscripție apare pe cauciucurile de iarnă. Cum recunoști anvelopele de iarnă
📅 2024-11-13

Un aspect important în acest sens îl reprezintă anvelopele de iarnă, a căror utilizare este reglementată prin lege și este esențială pentru siguranța rutieră.

De ce sunt importante anvelopele de iarnă

Anvelopele de iarnă sunt concepute special pentru a oferi performanțe optime în condiții de temperaturi scăzute și precipitații specifice iernii. Spre deosebire de anvelopele de vară, cele de iarnă au o compoziție chimică distinctă, care le permite să rămână flexibile și să își păstreze aderența chiar și la temperaturi sub 7 grade Celsius.

Această flexibilitate este esențială pentru a asigura o suprafață de contact optimă între anvelopă și carosabil, permițând o frânare eficientă și o manevrabilitate superioară. Mai mult, profilul anvelopelor de iarnă este special conceput pentru a optimiza tracțiunea pe zăpadă, gheață sau polei. Canelurile adânci și lamelele multiple acționează ca niște "gheare", care se agață de suprafața alunecoasă, îmbunătățind aderența și reducând riscul de derapaj.

Când trebuie să schimbăm anvelopele de vară cu cele de iarnă

Legislația rutieră din România stipulează clar că utilizarea anvelopelor de iarnă este obligatorie pe drumurile publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, indiferent de data calendaristică. Această prevedere are o importanță majoră, deoarece condițiile meteorologice pot varia semnificativ de la un an la altul, iar siguranța rutieră nu trebuie să fie condiționată de o dată fixă în calendar, conform Rowatt.ro.

Așadar, este responsabilitatea fiecărui șofer să își echipeze vehiculul corespunzător atunci când condițiile o impun. Deși nu există o dată limită pentru montarea anvelopelor de iarnă, se recomandă ca acestea să fie montate preventiv, înainte de apariția primelor ninsori sau a temperaturilor negative persistente.

Identificarea anvelopelor de iarnă - marcaje și simboluri

Pentru a evita amenzile și, mai important, pentru a conduce în siguranță, este necesar să echipezi mașina cu un set corespunzător de anvelope de iarnă, indiferent de numele lor comercial.

Anvelopele care îndeplinesc cerințele pentru condițiile specifice de iarnă prevăzute de legislația rutieră națională trebuie să aibă marcajul M (mud = noroi) și S (snow = zăpadă), sub formă de M+S, M.S sau M&S.

De asemenea, anvelopele „all-season” sunt permise, cu condiția să fie marcate corespunzător. Potrivit Registrului Auto Român (RAR), termenul „all-season” este o denumire comercială folosită de producători, dar care nu apare în legislația rutieră din România, conform Anvelino.ro.

Popularitatea anvelopelor all-season a crescut recent datorită avantajelor lor, precum: compoziția de cauciuc moale care rămâne eficientă la diverse temperaturi, canelurile pentru drenarea apei, performanța bună pe carosabil, cu aderență crescută în curbe și rezistență la acvaplanare, și posibilitatea de a le utiliza pe tot parcursul anului. Totuși, trebuie menționat că eficiența și siguranța anvelopelor all-season sunt mai reduse decât cele ale anvelopelor de iarnă pe drumurile cu zăpadă abundentă.

Nerespectarea legislației privind anvelopele de iarnă poate avea consecințe grave, atât din punct de vedere financiar, cât și din punct de vedere al siguranței rutiere. Conducerea unui vehicul neechipat corespunzător pe drumuri acoperite cu zăpadă, gheață sau polei poate atrage amenzi consistente, care pot ajunge până la 3.000 de lei.

Mai mult, autoritățile pot reține certificatul de înmatriculare al vehiculului, iar în cazul unui accident rutier, șoferul poate fi considerat responsabil și poate suporta consecințele legale aferente.

Poliţia Română transmis o serie de recomandări pentru circulaţia autovehiculelor în condiţii de ninsori şi polei şi reaminteşte obligativitatea dotării cu anvelope speciale pentru sezonul rece.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Ce va face „Regina Întunericului” cu trupul lui Silviu Prigoană. „Sunt trei locuri în care îl vom duce”

Gabriela Lucuțar, supranumită „Regina Întunericului” – proprietara unei firme de pompe funebre – se va ocupa de funeraliile lui Silviu Prigoană.

De ce a murit Silviu Prigoană. Cauza decesului a fost sabilită de legiști

Omul de afaceri Silviu Prigoană a murit în urma unui infarct – este concluzia medicilor legiști. Procurorul va închide dosarul după ce va analiza toate probele adunate de polițiști în acest caz.

Ce inscripție apare pe cauciucurile de iarnă. Cum recunoști anvelopele de iarnă

Odată cu apropierea sezonului rece, șoferii din România trebuie să se asigure că vehiculele lor sunt echipate corespunzător pentru a face față condițiilor meteorologice specifice.  

Scandal în centrul Ploieștiului. O tânără de 16 ani a fost bătută de doi cunoscuți. De la ce a pornit totul

O adolescentă de 16 ani a fost bătută de doi cunoscuţi, pe o stradă din oraş. Agresiunea a avut loc în contextul în care fata avea neînţelegeri mai vechi cu unul dintre agresori.  

Ce se întâmplă cu fiica lui Ioan Crișan, care a fost ucis într-un atentat cu bombă la Arad

Laura Bîlcea, fiica milionarului ucis în atentatul cu bombă de la Arad, a fost arestată preventiv pentru 30 de zile, a decis, miercuri, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).  

Pas istoric făcut de Republica Moldova. Integrarea în Uniunea Europeană, obiectiv strategic prin modificarea Constituției

Constituţia Republicii Moldova, modificată prin referendum, a fost publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Astfel, integrarea în Uniunea Europeană a devenit obiectiv strategic pentru Chișinău, informează Moldpres.

Plante care combat mucegaiul. Ce flori te-ar putea scăpa de mucegaiul din casă

Mucegaiul este o problemă frecventă în locuințele unde umezeala se acumulează în exces, mai ales în spații ca băile și bucătăriile.  

Klaus Iohannis a promulgat legea privind salariul minim european. Cum va fi stabilit

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind transpunerea în legislaţia naţională a salariului minim european.

Unul dintre cei mai periculoși români a ajuns la închisoare. Alexandru Orbulețu a fost căutat timp de cinci ani

Unul dintre cei mai periculoși români, aflat pe lista „Most Wanted”, a ajuns la închisoare după ce a fost căutat mai bine de 5 ani pentru un atac cu sabia.

Trump a ajuns la Washington pentru întâlnirea cu Biden de la Casa Albă. Surpriză din partea soției președintelui ales

Avionul preşedintelui ales al SUA, Donald Trump, a aterizat, miercuri dimineaţă, la Baza Andrews, în Maryland, informează CNN.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.