UPDATE:
Procesul de la Judecătoria Piatra Neamţ în cazul incendiului devastator izbucnit în seara de 14 noiembrie 2020 în Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ, soldat cu moartea a nouă pacienţi, a început cu o amânare.
Pentru a putea studia ”cererile şi excepţiile” invocate de către avocaţi, instanţa Judecătoriei Piatra Neamţ a stabilit următorul termen în ziua de 13 mai.
ȘTIRE INIȚIALĂ:
„Astăzi de la ora 11:00, la Piatra Neamț (judecătorie) se desfășoară primul termen de judecată (camera preliminară) în cazul incendiului de la Spitalul Județean Piatra Neamț”, a anunțat avocatul Adrian Cuculis.
Dosarul penal are o o vechime de 5 ani și ajunge în instanță unde o serie largă de responsabili sunt chemați la apel să răspundă.
De asemenea, avocatul a mai transmis că incendiul a izbucnit după ce a fost lăsată nesupravegheată o candelă în secția ATI a spitalului.
„În cele din urmă în cauza cercetată ani în șir rămâne o singura concluzie: aprinderea sau lăsarea nesupravegheată a unei candele într-o secție ATI în plină pandemie, a dus la explozia și moartea acelor persoane”, a adăugat el.
Procurorii au finalizat cercetările în dosarul incendiului de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț în februarie și au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a două persoane, precum și a spitalului de urgență.
Procurorul de caz spune că cele două persoane inculpate nu au luat măsurile necesare pentru îndepărtarea din salon sau stingerea lumânării tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient aflat în agonie.
În rechizitoriu, procurorul a reținut că inculpatele nu au respectat obligațiile și măsurile specifice de securitate și sănătate în muncă aplicabile domeniului în care își desfășurau activitatea și au tolerat existența timp de aproximativ 2 ore și nu au procedat la stingerea ori îndepărtarea din salon a unei lumânări tip candelă care ardea pe noptiera unui pacient.
Cât despre acuzațiile la adresa Spitalului Județean de Urgență Neamț, din rechizitoriu reiese că, în perioada 31 martie 2020 - 14 noiembrie 2020, ”prin conduitele culpabile ale factorilor decizionali ale căror acțiuni sau inacțiuni pot angaja răspunderea penală a persoanei juridice, aceasta a încălcat mai multe prevederi legale și infralegale ce au ca scop asigurarea securității și sănătății în muncă, siguranței la incendiu și bunelor practici în exercitarea actului medical”.