Viața și operele lui George Bacovia, cel mai important poet simbolist român. Ce poezii intră în programa pentru BAC

Viața și operele lui George Bacovia, cel mai important poet simbolist român. Ce poezii intră în programa pentru BAC
📅 2025-04-06

George Bacovia, pe numele lui real George Andoni Vasiliu, s-a născut pe 17 septembrie 1881 în Bacău și a fost unul dintre dintre cei mai importanți poeți români.

A terminat facultatea de Drept în Iași și a lucrat în cadrul Prefecturii din Bacău. Bacovia a fost căsătorit și a avut un singur fiu. Poetul a murit în dimineața de 22 mai 1957, în locuința sa din București, ținându-și soția de mână.

Viața lui George Bacovia

George Bacovia s-a născut pe 17 septembrie 1881 și a fost fiul lui Dimitrie Vasiliu și a Zoli Vasiliu. Pe când avea doar 6 ani, a început să învețe limba germană și între 1889 și 1890 a făcut clasa întâi la un pension din Bacău.

În 1891 a fost înscris la Școala Primară Domnească nr. 1 din Bacău, unde a terminat cursul primar. Apoi, a fost înscris la Gimnaziul Ferdinand din Bacău. Într-o toamnă din clasa a 5-a, Bacovia a rămas închis o noapte întreagă în turnul bisericii Precista din orașul natal, din neatenția paracliserului. Întâmplarea l-a inspirat să scrie poezia Amurg Violet în 1899.

Liceul a fost traumatizant și greoi, motiv pentru care a scris poemul celebru „Liceu”. În 1898 a început să deseneze, să cânte la vioară și alte instrumente din orchestra școlii pe care a ajuns să o dirijeze. În 1899 a câștigat premiul I pe țară la concursul Tinerimii române pentru desen artistic pe natură.

Pe 30 martie, poezia „Și toate” i-a fost publicată în Literatorul. A scris-o cu un an înainte și a semnat-o V. George.

În 1900 s-a înscris la Școala Militară din Iași, dar a abandonat în al doilea semestru din cauza regulilor draconice. A compus poezia Plumb, pe care a terminat-o abia în 1902. În 1901 s-a înscris în cursul superior al Liceului Ferdinand, pe care l-a terminat în 1903. A scris poezia Liceu, ca răspuns la un chestionar pe care ministerul l-a adresat absolvenților din acel an.

Ulterior, s-a înscris la Facultatea de Drept din București. În același an, într-una din ședințele salonului literar al lui Macedonski, a citit poezia Plumb, care a avut mare succes. În 1904, în același cadru, a citit Nervi de Toamnă, poem întâmpinat cu același entuziasm.

A început să colaboreze la revista Arta de la Iași și s-a retras de la facultatea de Drept din București. În 1905, s-a stabilit alături de fratele său Eugen în București, iar un an mai târziu s-a reîntors la Bacău, unde a scris poezia Lacustră.

În 1907, Bacovia s-a înscris la Facultatea de Drept din Iași și a început să colaboreze la revista lui I.M.Rașcu, Versuri. Între 1909-1910, a mers la Iași doar pentru examene, locuind în Bacău. În 1911 își obține diploma de licență în drept și se înscrie în baroul din Bacău, însă fără să profeseze.

A fost suplinitor la Școala Primară din Bacău, a colaborat la „Flacăra”, a fost copist la Preferctura din Bacău și apoi ajutor contabil la aceeași prefectură. Din păcate, Bacovia s-a îmbolnăvit și a fost nevoit să demisioneze de la prefectură.

În 1914, s-a internat la sanatoriul de tuberculoși Dr. Mărgăritescu din București. A publicat în suplimentul literar al ziarului Seara și a trimis la tipar volumul „Plumb”. În 1915, a editat la Bacău, revista ”Orizonturi Noi”. A publicat poezii, proză și recenzii sub mai multe pseudonime.

În 1916 a devenit copist la Direcția învățământului secundar și superior din Ministerul Instrucțiunii. În iunie apărea în librării volumul Plumb. În 1920 a devenit șef de birou clasa a III-a în Ministerul Muncii, iar în 1921 a fost avansat ca șef de birou clasa a I-a la același minister, însă s-a îmbolnăvit de plămâni și a demisionat, un an mai târziu reîntorcându-se la Bacău.

A mai fost suplinitor de desen în Bacău, iar în 1925 a devenit primul director al revistei Ateneu din Bacău. Un an mai târziu a tipărit pe cont propriu volumul Scântei galbene. Apoi a apărut și volumul „Bucăți de noapte” editat de poeta Agatha Grigorescu. În 1928, Bacovia s-a căsătorit cu Agatha și s-au stabilit împreună la București, unde ea era profesoară.

Din noiembrie 1930 și până în octombrie 1933, a locuit în Bacău și nu avea de muncă. În 1931 i s-a născut singurul fiu: Gabriel. Din 1933, s-a stabilit cu familia în București, unde a rămas până la sfârșitul vieții. În 1945 a fost numit bibliotecar la Ministerul Minelor și Petrolului, iar ulterior a fost angajat de Ministerul Artelor.

În 1957, pe 22 mai, Bacovia s-a stins, măcinat de boli, în timp ce își ținea de mână soția, pe Agatha Bacovia.

Operele lui George Bacovia

Volume antume

· Plumb, București

· Scîntei galbene, Bacău

· Bucăți de noapte, București

· Poezii, București

· Cu voi..., București

· Poezii, prefață de Adrian Maniu

· Comedii în fond, București

· Opere, București

· Stanțe burgheze, București

· Poezii, București

· Opere, Estetic Urban

Ediții postume

· Lacustră, ediție bibliofilă alcătuită de Mircea Coloșenco, București, Muzeul Literaturii Române.

· Opere, prefață, antologie, note, bibliografie de Mihail Petroveanu, text stabilit, variante de Cornelia Botez, București, Editura Minerva.

· Opere, ediție de Mihail Petroveanu și Cornelia Botez, București, Editura Fundației Culturale Române.

· Opere, ediție alcătuită de Mircea Coloșenco, București, Editura Univers Enciclopedic.

· Opere, București, Editura Semne, 2006.

· Plumb. Versuri și proză, prefață de Nicolae Manolescu, București, Editura pentru Literatură.

· Plumb, Iași, Editura Junimea.

· Plumb, Timișoara, Editura Helicon.

· Plumb, Iași, Institutul European.

· Plumb (poezii, proză), București. Editura Albatros.

· Plumb, ediție îngrijită, postfață, tabel cronologic, aprecieri critice de Elisabeta Lăsconi, București, Editura Gramar.

· Plumb, București & Chișinău, Litera Internațional.

· Plumb, București, Editura Humanitas.

· Poezii, ediție îngrijită și repere istorico-literare de Cornelia Botez, București, Editura Minerva.

· Poezii, Galați, Editura Porto-Franco.

· Poezii, București, Editura Universal Dalsi.

· Poezii . Proză, postfață și bibliografie de Ion Bogdan Lefter, București, Editura Minerva.

· Proză, București, Editura Minerva.

· Rar, poeme rostite la radio, București, Casa Radio.

· Scrieri alese, prefață de Ov. S. Crohmălniceanu, București, Editura pentru Literatură.

· Stanțe burgheze, cu 32 de desene inedite ale autorului și câteva ciorne, Bacău, Look Design.

· Versuri, București, Editura Saeculum.

· Versuri și proză, ediție îngrijită, tabel cronologic, note, repere critice și bibliografie de Ion Nistor, prefață de Mircea Anghelescu, București, Editura Albatros.

· Versuri și proză, București, Editura Eminescu.

Curiozități despre viața și activitatea lui George Bacovia

Nu îl chema Bacovia - George Bacovia era, de fapt, Gheorghie Vasiliu. În familie i se spunea Iorguț.

Provenea dintr-o familie simplă - Părinții săi, Dimitrie și Zoița Vasiliu, erau oameni simpli. Tatăl era comerciant, iar mama casnică.

A avut malarie - La șapte ani a avut malarie, ceea ce i-a întârziat înscrierea în clasa întâi. În perioada convalescenței a fost îngrijit de bunica sa, Pachia.

A fost corigent la mai multe materii - Elev mediocru, a trecut prin calificative de la „foarte silitor” la „atenție mare”. A fost corigent la mai multe materii și a rămas repetent în clasa a patra din cauza varicelei.

A avut mai multe boli - A suferit de zona zoster, o afecțiune care i-a provocat suferință toată viața, dar și de tuberculoză și complicații la plămâni.

A absolvit liceul la 22 de ani - A absolvit liceul 22 de ani fără bacalaureat, dar cu un certificat de absolvire. A debutat literar în revista "Literatorul", condusă de Al. Macedonski, sub pseudonimul V. George.

Pseudonime - A semnat lucrările sale sub diverse pseudonime, inclusiv V. George, G. Andoni, A. Muste, Gr. Mustea, Bob, Vag și Geo Vas.

Primul volum a apărut la 35 de ani, sub îngrijirea lui Ion Pillat. A doua ediție a fost publicată opt ani mai târziu datorită prietenilor săi.

Era foarte slab - Scund, plăpând, cu ochii albaștri, Bacovia avea ticuri, precum ciupirea mustății. Mânca puțin, dar fuma și bea mult. Uneori își lăsa barbă și purta mereu o pelerină neagră. Evita oamenii, considerând că prezența sa aducea "umbrire" peste veselia lor.

Stătea mult în grădină - Lucra în mijlocul naturii, scria greu și era deseori nemulțumit de creațiile sale. Uneori voia să-și ardă manuscrisele. și petrecea mult timp în grădină, unde primea vizite de la prieteni.

Operele lui Bacovia incluse în programa de BAC

George Bacovia se studiază la Bacalaureat și are două poezii incluse în programă.

Poetul intră la „poezia simbolistă”, iar operele pe care elevii trebuie să le studieze pentru BAC sunt: Plumb și Lacustră.

Elevii trebuie să știe ce este simbolismul, particularitățile acestui curent, dar și temele și motivele dintr-o poezie care aparține curentului.

Simbolismul este un curent literar apărut în Franţa ca reacţie împotriva parnasianismului, a romantismului retoric şi a naturalismului, promovând conceptul de poezie modernă.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Jaf armat la un magazin din Constanța. Doi hoț, căutați de poliție după ce au amenințat o vânzătoare

Jaf armat într-un magazin alimentar din Constanța. Doi indivizi mascați au plecat cu încasările după ce ar fi amenințat-o pe vânzătoare cu un pistol cu bile. Ar fi profitat că magazinul nu are camere de supraveghere.

Impact fatal la intrarea în Timișoara. Un șofer a murit după ce a intrat pe contrasens și s-a izbit de o altă mașină

Un șofer de 58 de ani a murit după un impact frontal devastator, pe o șosea de la marginea Timișoarei. Din primele informații, bărbatului i s-ar fi făcut rău la volan.

Vremea azi, 6 aprilie. Revin ninsorile și lapovița în multe zone din țară. Vânt intens și temperaturi mai mici ca de obicei

Astăzi se face mai rece decât în mod obișnuit la această dată și vântul se întețește cam peste tot. Temperaturile pleacă de la 2 grade în estul Transilvaniei și vor ajunge până la 11 grade în Oltenia.

Cerința lui Zelenski pentru Occident, după ce Rusia a ucis nouă copii cu o rachetă balistică în Krivoi Rog: „Este greșit”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat sâmbătă că este greşit şi periculos să se păstreze tăcerea cu privire la faptul că Rusia ucide copii cu rachete balistice.

Taxele vamale impuse de SUA unesc Parisul și Londra: Un război comercial nu este în interesul nimănui, dar nu trebuie exclus

Un război comercial nu este "în interesul nimănui", dar nimic nu trebuie "exclus", au convenit sâmbătă premierul britanic Keir Starmer şi preşedintele francez Emmanuel Macron, după impunerea de noi taxe vamale de către preşedintele Donald Trump.

Efectul taxelor vamale impuse de Trump: Jaguar oprește livrările în SUA, „o piaţă importantă pentru mărcile de lux ale JLR”

Jaguar oprește livrările în SUA după introducerea taxelor vamale anunțate de Donald Trump. Producătorul britanic de mașini de lux suspendă din aprilie exporturile, orientându-se către alte piețe.

Vânzătoare tâlhărită cu pistolul, la Constanța, de doi indivizi cu cagule

Vânzătoarea unui magazin din Constanța a fost tâlhărită sub amenințarea unei arme, sâmbătă seara. Arma era, de fapt un pistol cu bile, iar răufăcătorii au reușit să dispară cu o sumă de bani.

Netanyahu se va întâlni cu Trump la Casa Albă pentru a negocia stoparea creşterii tarifelor vamale

Premierul israelian Benjamin Netanyahu se va deplasa luni la Washington, a declarat sâmbătă pentru AFP un oficial de la Casa Albă, în contextul în care Donald Trump a impus tarife vamale radicale pentru toate ţările, relatează AFP.

Horoscop 6 aprilie 2025, cu Neti Sandu. Mai multe zodii trebuie să cheltuiască bani

Horoscop 6 aprilie 2025, prezentat de Neti Sandu la Știrile PRO TV. O zi echilibrată. O să reglăm niște situații din trecut și schițăm în minte ce-avem de făcut de-aici încolo, ca să ne fie bine.  

Băutura al cărei consum crește de la an la an, iar producția scade. „Plăcerea vinovată” s-a scumpit anul acesta cu 30%

Bem din ce în ce mai multă cafea, iar această plăcere vinovată începe să coste serios. Dacă acum 10 ani consumul abia depășea 2 kilograme de persoană pe an, acum, am ajuns la 3.

Good News

Only good and positive news.