Turmeric - totul despre condimentul curcuma. La ce să îl folosești

Turmeric - totul despre condimentul curcuma. La ce să îl folosești
📅 2025-01-06

Rizomul său (tulpina subterană) este folosit ca mirodenie în gastronomie și în medicina tradițională. Istoric, turmericul a fost utilizat în Ayurveda și alte sisteme medicale tradiționale indiene, precum și în sistemele medicale est-asiatice, cum ar fi medicina tradițională chineză. În India, a fost folosit în mod tradițional pentru afecțiuni ale pielii, tractului respirator superior, articulațiilor și sistemului digestiv. 

Turmeric - ce gust are și la ce se folosește

Turmericul este promovat ca supliment alimentar pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv artrită, tulburări digestive, infecții respiratorii, alergii, boli hepatice, depresie și multe altele.

El este un condiment comun și un ingredient principal în pudra de curry. Curcumina este componenta principală a turmericului (de aici și numele alternativ de curcuma), iar activitățile turmericului sunt atribuite în mod obișnuit curcuminoidelor (curcumina și substanțele înrudite). Curcumina conferă turmericului culoarea sa galbenă.

Turmericul are un gust distinct, ușor amar, piperat și cu o notă de pământ și căldură. Este adesea descris ca având o aromă caldă, lemnoasă, cu tonuri subtile de ghimbir, dat fiind că ambele aparțin aceleiași familii de plante (Zingiberaceae). Deși aroma sa este profundă și aromată, turmericul nu este picant precum ardeii iuți.

Este utilizat frecvent ca ingredient pentru a adăuga savoare mâncărurilor, dar și pentru culoarea sa intensă, galben-aurie, care este caracteristică. Gustul său poate varia ușor în funcție de cum este preparat sau combinat cu alte ingrediente, fiind mai blând atunci când este gătit împreună cu grăsimi, cum ar fi uleiul sau untul.

Suplimentele alimentare cu turmeric sunt obținute din rizomul uscat și conțin, de obicei, un amestec de curcuminoide. Turmericul este, de asemenea, transformat într-o pastă pentru afecțiuni ale pielii.

În vremuri străvechi, turmericul era folosit atât ca parfum, cât și ca mirodenie și colorant. Este ingredientul care oferă culoare și aromă muștarului preparat și este utilizat în pudra de curry, sosuri, murături și unturi condimentate pentru legume, în preparate cu pește, ouă, carne de pasăre, orez și porc. O aromă esențială în multe bucătării din Asia de Sud, turmericul este consumat zilnic de milioane de oameni.

În unele părți ale Asiei, apa cu turmeric a fost folosită mult timp ca produs cosmetic pentru a conferi un aspect auriu tenului, iar popularitatea sa ca ingredient în produse cosmetice și de îngrijire a pielii a crescut și în alte regiuni. Reputat pentru proprietățile sale antiinflamatoare, turmericul este uneori consumat sub formă de ceai sau capsule pentru o varietate de afecțiuni, inclusiv artrită și probleme intestinale.

Beneficiile turmericului

Ingredientul activ din turmeric este un compus natural (polifenol) numit curcumină, care are proprietăți antioxidante și antiinflamatoare.

Curcumina are multe activități biologice, nu toate fiind pe deplin înțelese. Așa cum se întâmplă și în cazul altor alimente colorate de origine vegetală, turmericul este bogat în fitonutrienți care pot proteja organismul prin neutralizarea radicalilor liberi (poluare, lumina soarelui) și prin protejarea celulelor împotriva deteriorării. Dietele bogate în alimente de origine vegetală sunt asociate cu prevenirea unor afecțiuni medicale precum cancerul și bolile cardiovasculare.

Oricine încearcă să gestioneze inflamația poate beneficia de adăugarea turmericului în alimentație. 

Mai multe compuși din turmeric pot sprijini sănătatea ta. Cel mai cunoscut dintre aceștia este curcumina. Oamenii de știință sunt entuziasmați de potențialul curcuminei de a ameliora depresia și de a ajuta antidepresivele să funcționeze mai bine. Dar până acum, rezultatele cercetărilor au fost amestecate.

Deoarece curcumina poate ajuta la combaterea inflamației și menținerea nivelurilor de zahăr din sânge constante, ar putea fi un instrument util pentru prevenirea sau tratamentul diabetului de tip 2. Un studiu a urmărit 240 de adulți cu prediabet și a descoperit că administrarea unui supliment de curcumină timp de 9 luni a scăzut șansele acestora de a dezvolta diabet. Cercetările continuă, dar multe dintre studiile de până acum au fost realizate pe animale, nu pe oameni, conform webmd.

Data viitoare când te simți rău, s-ar putea să vrei să bei ceai de turmeric. Curcumina ar putea ajuta la combaterea unor virusuri, inclusiv herpesul și gripa. (Dar majoritatea cercetărilor pe acest subiect au fost realizate într-un laborator, nu pe oameni.) Reține că turmericul conține doar aproximativ 3% curcumină, iar corpul tău nu absoarbe curcumina foarte bine, așa că o cană ocazională de ceai nu va fi o panaceu.

Un studiu recent care a urmărit femeile pe parcursul a trei cicluri menstruale consecutive a descoperit că suplimentele de curcumină au ajutat la ameliorarea simptomelor sindromului premenstrual. Un studiu pe mușchi de cobai și șobolani sugerează că turmericul ar putea aduce și alinare de la crampele menstruale.

Cercetările privind capacitatea turmericului de a proteja inima au fost amestecate. Unele studii au descoperit că turmericul poate scădea colesterolul LDL „rău”, în timp ce altele au concluzionat că condimentul nu are efecte. Oamenii de știință continuă să cerceteze posibilitățile de protecție cardiovasculară ale turmericului. Un mic studiu a descoperit că turmericul poate ajuta la prevenirea atacurilor de cord la persoanele care au suferit o operație de by-pass.

Persoanele cu Alzheimer au inflamație cronică, iar turmericul pare să aibă efecte antiinflamatoare naturale. Așadar, luptă turmericul împotriva Alzheimerului? Din păcate, nu există încă dovezi științifice solide care să arate că administrarea de turmeric este o metodă eficientă de prevenire a bolii.

Turmericul a arătat promisiuni în ceea ce privește capacitatea sa de a ameliora durerea articulară, rigiditatea și inflamația. Totuși, avem nevoie de mai multe cercetări înainte ca turmericul să devină un tratament de bază pentru artrită. Dacă decizi să-l încerci pentru durerea articulațiilor, ajută-ți corpul să absoarbă curcumina naturală prin consumul de turmeric alături de piper negru.

În studiile de laborator și pe animale, turmericul a oprit creșterea celulelor tumorale, a ajutat enzimele de detoxifiere să funcționeze mai bine și multe altele. Ce nu pot să ne spună aceste studii este ce se va întâmpla în corpul uman când o persoană mănâncă turmeric. În plus, există o șansă ca turmericul să interfereze cu unele medicamente de chimioterapie.

Cercetările inițiale, inclusiv un studiu pilot cu 207 adulți și un altul folosind șobolani, au descoperit că turmericul ar putea ajuta la îmbunătățirea simptomelor sindromului de colon iritabil, cum ar fi durerea abdominală. La fel ca multe dintre subiectele deja menționate, este nevoie de mai multe cercetări. Turmericul este, de asemenea, studiat ca tratament pentru boli precum Crohn și colita ulceroasă.

Având în vedere că rudele sale, ghimbirul, este un remediu natural bine cunoscut pentru durerile de cap, nu este o surpriză că turmericul este recomandat și ca tratament pentru dureri de cap – în special pentru migrene. Deși oamenii îl laudă mult online, există puține dovezi științifice care să arate că turmericul poate trata sau preveni durerile de cap, deși un studiu sugerează că ar putea face parte dintr-o abordare nouă.

Unii oameni susțin că aplicarea unei măști de turmeric pe piele sau consumul de turmeric ajută la combaterea coșurilor încăpățânate – poate datorită proprietăților sale antibacteriene și antiinflamatoare. Din păcate, nu există dovezi științifice solide care să susțină această afirmație.

Contraindicații

Când este administrat pe cale orală, turmericul este probabil sigur când este utilizat pe termen scurt. Produsele de turmeric care furnizează până la 8 grame de curcumină pe zi par a fi sigure atunci când sunt utilizate timp de până la 2 luni.

De asemenea, administrarea a până la 3 grame de turmeric pe zi pare a fi sigură atunci când este utilizată timp de până la 3 luni. De obicei, turmericul nu provoacă efecte secundare grave. Unele persoane pot experimenta efecte secundare ușoare, cum ar fi tulburări digestive, greață, amețeli sau diaree. Aceste efecte secundare sunt mai frecvente la doze mai mari. Când este aplicat pe piele, turmericul este probabil sigur. Este posibil să fie sigur și atunci când turmericul este folosit ca apă de gură.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Patru tineri au fost reţinuţi de poliţişti în urma masacrului la mănăstirea din Ieud, când Daniel a fost ucis

Patru tineri au fost reţinuţi de poliţişti în urma altercaţiei care a avut loc în comuna Ieud, când Daniel, un tânăr de 23 de ani, a decedat.

Nadia Comăneci, apariţie strălucitoare într-o salopetă albastră la Globurile de Aur. VIDEO

Legendara Nadia Comăneci a fost prezentă din nou la decernarea Globurilor de Aur, ea având o apariţie strălucitoare într-o salopetă de culoare albastră.

Cătălin Drulă: ”Așa arată o democrație suspendată, condusă de un regim eșuat. N-au înțeles nimic”

Fostul președinte al USR, Cătălin Drulă, lansează acuzații dure la adresa Guvernului PSD-PNL, susținând că ”România nu mai este o țară cu democrație funcțională”.  

Globurile de Aur 2025. Pamela Anderson promovează naturalețea. Ce ținută a purtat pe covorul roșu. GALERIE FOTO

Pamela Anderson a strălucit pe covorul roșu de la Globurile de Aur 2025, cu un look natural pe care l-a gândit singură.

Boboteaza 2025. Ce se face cu Agheasma Mare și cât timp se bea

Pe 6 ianuarie, românii sărbătoresc Boboteaza, una dintre cele mai mari sărbători creștine.  

CTP: ”A-i interzice lui cg să candideze îl transformă într-o tumoare imensă inoperabilă”. Cine e un candidat și mai periculos

Să-i interzici lui Călin Georgescu să mai candideze o dată la prezidențiale l-ar ”transforma într-o uriașă tumoare inoperabilă în organismul românesc”, consideră CTP. În plus, ar deschide calea unui candidat și mai periculos, Dan Puric.

Celebra Jane Fonda a dezvăluit obiceiul absolut banal pe care-l respectă în fiecare zi, ca să arate bine și la 87 de ani

Actrița Jane Fonda are 87 de ani, însă nu-și arată deloc această vârstă. De fapt, obiceiurile ei sportive nu s-au schimbat prea mult de-a lungul anilor, a declarat actrița pentru revista People într-un interviu publicat recent.

Momentul în care un rapper este la un pas de a se împușca accidental în direct cu o armă pe care o avea în buzunar

Imagini șocante au surprins momentul în care rapperul texan 2 Low aproape s-a împușcat în direct, săptămâna trecută, când arma din buzunarul său s-a descărcat accidental.

O româncă de 30 de ani a fost împuşcată mortal de soţul său italian, care apoi s-a sinucis. Detaliul observat de anchetatori

O româncă de 30 de ani a fost împuşcată mortal, sâmbătă seară, de către soţul său italian, agent de pază, care apoi s-a sinucis.

Intensificări ale vântului, până miercuri, în cea mai mare parte a zonei montane. Cum va fi vremea în București

Meteorologii anunţă că, până miercuri, vor fi intensificări ale vântului în cea mai mare parte a zonei montane, cu viteze la rafală de 60-80 de kilometri pe oră.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.