Originar din regiunea mediteraneană, rozmarinul este cultivat pe scară largă în grădini din zonele cu climă caldă. Frunzele au un gust puternic, ușor amărui și sunt potrivite pentru a condimenta în special carnea de miel, rață, pui, cârnați, fructe de mare, tocănițe, supe, cartofi, fripturi, legume, dar și băuturi.
Rozmarinul crește pe un arbust mic, veșnic verde, care face parte din familia Labiatae, fiind înrudit cu menta. Frunzele sale seamănă cu acele de brad, având o culoare verde închis pe partea superioară și alb-argintiu pe partea inferioară.
Rozmarinul este un ingredient de bază în bucătăria mediteraneană și grecească, care se adaugă în supe, produse de patiserie și brutărie și preparate din carne, adăugând o aromă distinctă, incomparabilă cu a altor ierburi. Este originar din regiunea mediteraneană, având un gust mai intens atunci când este proaspăt decât când este uscat. Merge de minune cu cartofi la cuptor și se potrivește excelent pentru fripturi făcute lent la cuptor sau carne de pasăre.
Se crede că rozmarinul conține substanțe utile pentru stimularea sistemului imunitar, creșterea circulației și îmbunătățirea digestiei.
De asemenea, ar putea conține compuși antiinflamatori care îl fac util în reducerea severității atacurilor de astm. În plus, s-a demonstrat că îmbunătățește fluxul sanguin și că sporește concentrarea.
Rozmarinul proaspăt poate fi achiziționat din piețe sau magazine alimentare. Ori de câte ori este posibil, alege rozmarin proaspăt în loc de cel uscat, deoarece are o aromă mult mai bună. Crenguțele proaspete de rozmarin ar trebui să aibă un aspect vibrant, de un verde intens, fără pete galbene sau întunecate.
Păstrează rozmarinul proaspăt la frigider, fie în ambalajul original, fie învelit într-un prosop de hârtie ușor umed. O altă opțiune este să congelezi crenguțele de rozmarin în tăvițe pentru cuburi de gheață, acoperite cu apă sau supă, care pot fi adăugate în supe sau tocănițe.
Rozmarinul uscat trebuie păstrat într-un recipient bine închis, într-un loc răcoros, întunecat și uscat, unde își va păstra prospețimea aproximativ șase luni.
Pentru a folosi rozmarinul proaspăt, clătește-l rapid sub un jet de apă rece și usucă-l prin tamponare. Cele mai multe rețete solicită frunzele de rozmarin, care pot fi îndepărtate cu ușurință de pe tulpină, fiind ca niște ace. Poți, de asemenea, adăuga o crenguță întreagă pentru a aromatiza supe, tocănițe și preparate din carne, apoi o poți îndepărta înainte de servire.
Utilizările culinare ale rozmarinului sunt infinite: adaugă rozmarin proaspăt în omlete și frittata; când pregătești pui la cuptor; integrează-l în aluat de pâine/foccacia sau chifle; adaugă-l în supe și sosuri de roșii; aruncă tulpinile de rozmarin de la sfârșitul verii pe cărbunii grătarului pentru a infuza carnea cu o aromă delicioasă; amestecă-l cu legume proaspete, apoi pune-le pe grătar sau folosește crenguțele de rozmarin pe post de frigărui pentru legume și carne.
Rozmarinul are o gamă largă de beneficii potențiale pentru sănătate. Această plantă nu doar că oferă un gust delicios în preparate culinare, ci conține și fier, calciu și vitamina B6.
Conține antioxidanți și compuși antiinflamatori - Rozmarinul este o sursă bogată de antioxidanți și compuși antiinflamatori. Antioxidanții joacă un rol esențial în neutralizarea particulelor nocive, numite radicali liberi, și în prevenirea stresului oxidativ. Aceste proprietăți pot contribui la prevenirea și ameliorarea afecțiunilor inflamatorii cronice.
Îmbunătățește starea de spirit și sănătatea mentală - Cercetările limitate sugerează că rozmarinul ar putea fi benefic pentru depresie, stres și stările emoționale tulburate. De exemplu, un studiu din 2020 realizat pe 42 de bărbați japonezi cu tulburări de dispoziție a concluzionat că administrarea extractului de rozmarin timp de 4 săptămâni a îmbunătățit energia mentală și calitatea somnului. De asemenea, o revizuire din 2020 a efectelor antidepresive ale rozmarinului în studiile pe animale a arătat că acesta poate ajuta la reglarea dopaminei în creier.
Stimulează memoria și concentrarea - Conform aceleiași revizuiri din 2020, rozmarinul poate avea efecte benefice asupra cogniției, inclusiv asupra memoriei și procesului de învățare. Un studiu controlat din 2018 a arătat că studenții care au luat suplimente de rozmarin timp de o lună și-au îmbunătățit semnificativ performanțele memoriei. De asemenea, o revizuire din 2021 pe animale a descoperit că rozmarinul poate stimula memoria și capacitățile de învățare.
Protecție neurologică - Rozmarinul poate fi benefic pentru sănătatea creierului. Acesta conține acid carnosic, un ingredient care luptă împotriva daunelor cauzate de radicalii liberi în creier. Unele studii incluse în revizuirea din 2020 au sugerat că rozmarinul ar putea avea efecte benefice în prevenirea și încetinirea progresiei bolii Alzheimer, iar aromaterapia cu rozmarin ar putea îmbunătăți funcțiile cognitive la persoanele cu această afecțiune. Totuși, aceste concluzii se bazează pe studii de laborator și pe animale. Un alt studiu pe animale a arătat că rozmarinul a redus semnificativ severitatea și debutul crizelor epileptice, ceea ce sugerează că ar putea fi util în tratarea epilepsiei la oameni.
Beneficii pentru sănătatea pielii - O revizuire din 2023 a propus că rozmarinul poate avea efecte benefice asupra pielii, iar proprietățile sale antiinflamatoare ar putea ajuta în cazul unor afecțiuni inflamatorii ale pielii. De asemenea, cercetările au indicat că rozmarinul are efecte anti-îmbătrânire datorită acidului carnosic, care poate proteja pielea împotriva daunelor cauzate de razele UV, susținând un proces de îmbătrânire mai grațios, scrie MedicalNewsToday.
Ameliorează durerea - Rozmarinul este utilizat tradițional ca analgezic ușor. O revizuire din 2020 a remarcat că rozmarinul ar putea ajuta la tratarea durerii neuropatice, un tip de durere cauzată de leziuni sau disfuncții ale sistemului nervos. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe cercetări. Rozmarinul are, de asemenea, proprietăți antibacteriene. Într-un studiu din 2019 pe animale, uleiul esențial de rozmarin a accelerat vindecarea rănilor infectate. Totuși, uleiul esențial nediluat nu trebuie aplicat direct pe piele sau în răni deschise. Este important să consulți un medic înainte de a folosi rozmarinul pentru dureri sau vindecare.
Rozmarinul este consumat frecvent în alimente. Frunza de rozmarin este cel mai probabil sigură pentru majoritatea persoanelor. Totuși, consumul de ulei de rozmarin nediluat sau al unor cantități foarte mari de frunze de rozmarin este probabil nesigur. Consumul unor cantități mari de rozmarin poate provoca vărsături, sensibilitate la soare și roșeață a pielii.
Aplicare pe piele - Uleiul de rozmarin este posibil sigur pentru majoritatea oamenilor atunci când este aplicat pe piele. Totuși, în unele cazuri, poate provoca reacții alergice.
Inhalare - Rozmarinul este sigur pentru majoritatea persoanelor atunci când este utilizat în aromaterapie. Totuși, uleiul de rozmarin este foarte concentrat și poate cauza iritații și reacții alergice la unele persoane. În plus, datorită concentrației ridicate, studiile arată că uleiul de rozmarin poate avea efecte toxice, chiar și atunci când este utilizat în doze mici.
Din acest motiv, uleiul de rozmarin este recomandat doar pentru utilizare topică și în tratamente de aromaterapie. Când folosești ulei de rozmarin topic, este indicat să îl amesteci cu un ulei purtător și să testezi mai întâi pe o mică zonă de piele pentru a vedea cum reacționează corpul tău înainte de a aplica pe suprafețe mai mari.