Guvernul ia în considerare blocarea preluării E.ON România de către compania maghiară MVM, din cauza suspiciunii că ungurii sunt în realitate intermediari pentru ruși, scrie Biziday, care citează declarațiile făcute de Sebastian Burduja, ministrul Energiei, pentru Financial Times.
Burduja a dezvăluit că MVM, companie maghiară de stat, a plătit pentru E.ON România 200 de milioane de euro, de 4 ori mai mult decât face, în realitatea, distribuitorul de gaze achiziționat.
Într-o declarație pentru Financial Times, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a spus că maghiarii au plătit o sumă de 4 ori mai mare decât face distribuția de gaze din România a filialei E.ON.
Practic, E.ON România nu avea cum să valoreze mai mult de 50 de milioane de euro, scrie FT, iar din acest motiv autoritățile “au suspiciuni că oferta influență rusească”.
“Va fi analizată nu numai valoarea tranzacției, dar și potențialele implicații pentru piața energiei. Vom cere probabil și un punct de vedere din partea instituțiilor din domeniul securității naționale. Nu vom permite gazului rusesc să intre pe piața noastră”, a mai spus Burduja pentru FT.
Tranzacția dintre MVM și E.ON trebuie autorizată de Consiliul Concurenței și de comisia care avizează investițiile străine.
MVM a anunțat la sfârșitul anului 2024 că a ajuns la un acord cu germanii de la E.ON pentru achiziționarea filialei acestora din România, unul dintre cei mai mari furnizori de energie din țara noastră, cu 3,5 milioane de clienți.
MVM este controlată direct de Guvernul Viktor Orban și un trader oficial de gaze al Rusiei, prin contractele încheiate cu Gazprom.
Viktor Orban, un apropiat declarat al lui Vladimir Putin, s-a întâlnit la București cu premierul Marcel Ciolacu la puțin timp după anunțul MVM, tranzacția E.ON România fiind unul dintre principalele subiecte ale întâlnirii.
Anul trecut, Spania a blocat preluarea companiei sale feroviare de către o firmă maghiară, parțial din cauza legăturilor acesteia cu Rusia.