Generalul Virgil Bălăceanu, despre vulnerabilitățile României. ”Nu avem o industrie de apărare”

Generalul Virgil Bălăceanu, despre vulnerabilitățile României. ”Nu avem o industrie de apărare”
📅 2025-01-07

Generalul (r), Virgil Bălăceanu, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles, consideră că punctele cele mai slabe în ceea ce priveşte înzestrarea Armatei României îl reprezintă „subbugetarea cronică” şi ineficienţa industriei româneşti de apărare.

Potrivit generalului, în realitate, România nu are, la ora actuală, o industrie de apărare. „Noi nu avem o industrie care să producă la pace, nu mai vorbesc de o industrie de apărare ca, într-o situaţie de criză, să treacă la producţia de război”, afirmă generalul.

„Punctul cel mai slab a fost subbugetarea cronică a Armatei după anii '90. Au fost etape în care trebuiau găsite soluţii pentru a asigura hrănirea militarilor, reparaţii curente ale cazărimilor, nici vorbă de investiţii! Din fericire, s-a realizat acel pact politic pentru 2% pentru Armată, însă schimbările în înzestrare nu se pot realiza peste noapte, e nevoie de foarte mult timp”, a declarat pentru News.ro generalul (r) Virgil Bălăceanu.

”Nu avem o industrie de apărare”

Acesta a completat spunând că, pe de altă parte, România nu a dezvoltat industria de apărare, spre deosebire de Polonia, care „a preluat industria veche, a salvat-o şi reactivat-o”, iar acum „lucrează bine pentru nevoile armatei poloneze, dincolo de cheltuielile lor pentru apărare”.

”Cumpărând foarte multe echipamente din afară, industria de apărare în România abia supraveţuieşte şi acum”, a punctat generalul.

Întrebat cine ar fi vinovat de aceste neajunsuri, generalul Bălăceanu a răspuns: „Noi, printr-o guvernare ineficientă, printr-o administrare proastă a tot ceea ce înseamnă infrastructura economică din punct de vedere al apărării şi prin politici nefavorabile cu privire la industria de apărare privată. La ora actuală, nu avem, în realitate, o industrie de apărare”.

Generalul spune că România nu va avea capacitatea să realizeze comenzile care vor veni din partea Uniunii Europene pentru că UE deja îşi dezvoltă segmentul de apărare cum n-a mai făcut-o niciodată, cel puţin pe două elemente ce ţin de mobilitatea militară şi de cercetare şi dezvoltare tehnologică în domeniul militar şi de producţie militară.

„Vor fi sume mari de bani care se vor aloca, dar, din păcate, nu avem o industrie de apărare în România care să permită absorbţia acestor fonduri. (...) Cred că ar trebui să se realizeze o analiză mult mai realistă, eu aş face-o mergând pe modelul polonez. Din punctul meu de vedere, numai Ministerul Apărării are capacitatea ca, preluând cel puţin parţial elemente din industria de apărare de stat, să realizeze o revigorare a acesteia. Până acum, Ministerul Economiei şi-a propus extrem de multe obiective, dar realizările lasă mult de dorit”, a afirmat Bălăceanu.

„Vulnerabilitate majoră”

Generalul consideră că, pe de altă parte, Ministerul Apărării „trebuie să aibă curajul să intre deschis în legătură cu producătorii români”. Bălăceanu a explicat că este o teamă care se manifestă în sensul că, intrând în legătură cu producătorii privaţi, „ai avea un de fel „parti pris”, i-ai favoriza pe aceştia”.

„Trebuie să favorizăm industria românească printr-o legislaţie adecvată, mai ales industria de apărare. Noi nu avem o industrie care să producă la pace, nu mai vorbesc de o industrie de apărare ca, într-o situaţie de criză, să treacă la producţia de război. Mai mult decât atât, nu este o industrie pregătită să se adapteze fondurilor pe care Uniunea Europeană le va avea din ce în ce mai mult alocate pentru problematica legată şi de cercetare-dezvoltare tehnologică în domeniul militar, dar mai ales de producţie, fie că vorbim de producţia de echipamente militare sau producţie de muniţii”, a explicat generalul.

Virgil Bălăceanu consideră că, a rămâne doar la fluxurile de aprovizionare din afară, creează României o „vulnerabilitate majoră” pentru că în situaţie de criză aceste fluxuri „se scurtcircuitează”.

„Iată, noi am făcut un contract pentru a lua drone Watchkeeper care nu vor mai fi furnizate la termen întrucât condiţiile de război din Orientul Milociu şi relaţia economică dintre Israel şi Marea Britanie duc la faptul că, după cum ne spune contractantul, nu mai pot să-ţi furnizez la timp, am alte priorităţi. Ori lucrul acesta trebuie înţeles foarte bine de către decidenţii politici. Trebuie revigorată industria românească de apărare”, a mai spus generalul Bălăceanu.

Urmărește Știrile PRO TV pe canalul de social media preferat:
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri protv

Generalul Virgil Bălăceanu, despre vulnerabilitățile României. ”Nu avem o industrie de apărare”

Inexistența industriei de apărare și ”subbugetarea cronică” reprezintă cele mai mari vulnerabilități militare ale României, consideră generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO.

Lovitură în Spania a Parchetului condus de Codruța Kovesi. 30 de arestări, într-o rețea de mașini de lux de milioane de euro

Parchetul European (EPPO), condus de Laura Codruța Kovesi, a anunțat, marți, că a dezmembrat în Spania, în Madrid, o rețea infracțională transnațională implicată în vânzarea de mașini de lux cu eludarea TVA.  

Furtună de iarnă în SUA. Cel puțin cinci oameni au murit. Temperaturile vor scădea pe alocuri până la -18 grade

O importantă furtună de iarnă care a lovit centrul şi estul Statelor Unite s-a soldat cu cel puţin cinci morţi, acoperind cu zăpadă capitala Washington, conducând la anularea a sute de zboruri şi aducând marţi temperaturi glaciale, transmite AFP.

O pictoriță din București și-a înjunghiat colegul într-un atelier de pictură, după ce s-ar fi certat din cauza unei lucrări

O pictoriță din Capitală a fost reținută luni seară de polițiștii de la omoruri, după ce și-a înjunghiat colegul într-un atelier de pictură din centrul Bucureștiului.

Trafic intens pe sensul de coborâre dinspre Braşov spre Ploieşti al DN1. Rute ocolitoare recomandate

Traficul rutier este intens, marţi după-amiază, pe sensul de coborâre dinspre Braşov spre Ploieşti al DN1. La această oră, maşinile circulă în coloană, cu viteză redusă, între staţiunile prahovene Azuga şi Buşteni.

Un tribunal sud-coreean a emis din nou un mandat de arestare pe numele preşedintelui pus sub acuzare, Yoon Suk Yeol

Un tribunal sud-coreean a emis din nou un mandat de arestare pe numele preşedintelui pus sub acuzare Yoon Suk Yeol, a anunţat marţi agenţia de investigare a corupţiei din ţară, informează Reuters.

Mama lui Sebastian Stan, de o frumusețe aparte. Cum arăta în tinerețe femeia care a „părăsit România pentru o viață mai bună”

Actorul româno-american Sebastian Stan nu ar fi ajuns premiat cu Globul de Aur dacă nu ar fi existat sacrificiile făcute de mama acestuia.  

Mesaje de Sfântul Ion 2025. La mulți ani, Ioana, Ion, Ionuț! Cele mai frumoase urări de Sfântul Ioan Botezătorul

Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, pe 7 ianuarie, marchează finalul perioadei sărbătorilor de iarnă și este un moment de bucurie pentru toți cei care poartă numele Ioan și derivatele acestuia.  

Accident bizar în Mureș. Mașină lovită noaptea de un tren care mergea cu luminile stinse și conductorul beat. Cinci victime

Cinci persoane, printre care și o fetiță de 11 ani, au fost rănite după ce mașina în care se aflau a fost lovită de tren, luni noaptea, într-o localitate din județul Mureș.  

Cum va arăta hotelul Hilton de 25 de milioane de euro din Craiova | FOTO

Hilton își va deschide la începutul anului 2026 un hotel în Craiova, potrivit unui anunț oficial al celebrei companii care deține peste 1.000 de hoteluri de lux în toată lumea.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.