TikTok a aprobat dezinformări evidente legate de alegerile din Irlanda, inclusiv prin propagarea unor aberații precum permiterea votului pe Facebook sau obligația de a fi de două ori vaccinat împotriva Covid-19 pentru a avea dreptul să votezi, potrivit presei irlandeze.
Dezvăluirile probate și deja recunoscute de TikTok, care are sediul central chiar la Dublin, vin în contextul uriașului scandal din România, unde rețeaua chineză este acuzată de fapte similare în cazul campaniei electorale mascate duse de Călin Georgescu, câștigătorul primului tur al alegerilor prezidențiale.
Statul român a sesizat deja oficial Comisia Europeană cu privire la implicarea TikTok în alegerile prezidențiale prin manipularea acestora.
Publicații precum The Journal și RTE au prezentat astfel experimentul realizat de Global Witness, un ONG care investighează diverse probleme legate de drepturile omului. Organizația a reușit să demonstreze ”o dezinformare clară și evidentă” practicată de TikTok în campania electorală din Irlanda, care se încheie odată cu alegerile legislative de pe 29 noiembrie.
Astfel, Global Witness a trimis către TikTok 28 de anunțuri – jumătate în irlandeză, jumătate în engleză – care includeau dezinformări flagrante despre alegerile generale din Irlanda, pentru a testa dacă vor fi aprobate.
Dezinformările erau pur și simplu niște aberații, cum ar fi informația că voturile la alegeri pot fi exprimate pe Facebook, că alegătorii pot vota prin poștă chiar și după închiderea urnelor sau că alegătorii trebuie să furnizeze dovada a două vaccinuri Covid-19 pentru a avea voie să voteze.
Global Witness a spus că „ar fi trebuit să fie imediat clar pentru orice examinator uman” că aceste declarații sunt false. Însă TikTok a aprobat fără nicio problemă 11 astfel de dezinformări aberante, adică aproape jumătate din absurditățile lansate în cadrul experimentului.
După ce anunțurile trimise au fost examinate de TikTok și aprobate pentru publicare, Global Witness le-a șters înainte de a fi postate online, astfel încât niciuna dintre dezinformările exemplificate nu a fost în cele din urmă lăsată să fie difuzată pentru utilizatorii aplicației.
„Platformele de socializare au responsabilitatea de a menține alegerile în siguranță. Pe măsură ce tot mai mulți oameni își primesc știrile din feedurile lor de pe rețelele sociale, platformele trebuie să se asigure că acest conținut este lipsit de cele mai evidente forme de dezinformare”, a declarat Ava Lee, liderul campaniei Global Witness pentru amenințările digitale. „Totuși, acest test arată încă o dată că platformele acordă prioritate profitului în detrimentul siguranței și măsurilor adecvate de atenuare a riscurilor”.
Un purtător de cuvânt TikTok a confirmat pentru Global Witness că toate reclamele pe care le-a trimis au încălcat politicile lor de publicitate.
Reprezentantul TikTok spune că platforma efectuează acum o investigație pentru a afla de ce unele reclame nu au fost respinse și a spus că anunțurile pot trece prin etape suplimentare de revizuire dacă sunt îndeplinite anumite condiții, cum ar fi atingerea unui anumit număr de afișări în aplicație sau raportarea de către utilizatori odată ce anunțul a fost difuzat.
Purtătorul de cuvânt a mai spus că TikTok este „axat pe menținerea în siguranță a oamenilor și se angajează să lucreze pentru a se asigura că TikTok nu este folosit pentru a răspândi dezinformații dăunătoare care reduc integritatea proceselor sau instituțiilor civice” și a spus că fac acest lucru prin „aplicarea unor politici solide pentru a preveni răspândirea dezinformarii dăunătoare”, împreună cu alte măsuri.
Interesant este faptul că aceeași Global Witness spunea și în luna mai a acestui an, cu ocazia alegerilor europarlamentare, că TikTok este extrem de vulnerabil în privința dezinformării electorale.
Organizația descoperise că protocolul lor de securitate era atât de prost, încât a sesizat instituțiile abilitate ale Uniunii Europene cu privire la aceste vulnerabilități care puneau în pericol alegerile pentru Parlamentul European.
Acum, TikTok face obiectul unei plângeri din partea României, care a cerut oficial Comisiei Europene să ancheteze platforma chineză pentru influențarea alegerilor prezidențiale din România. Rețeaua a permis unei misterioase grupări organizate să realizeze o campanie electorală mascată extrem de vastă și agresivă, care a dus într-un interval foarte scurt de timp la peste 120 de milioane de vizualizări ale materialului de promovare a candidatului Călin Georgescu.
Diverși boți și algoritmi ai TikTok au creat practic din nimic candidatul care a câștigat primul tur al prezidențialelor cu voturile a peste 2,1 milioane de români, adică mai bine de 22% din totalul alegătorilor prezenți la urne.
Campania derulată în România pe rețeaua chineză TikTok a reușit cumva să schimbe definițiile momentului și să-l tranforme pe candidatul independent Călin Georgescu în primul câștigător al unor alegeri majore provenit exclusiv din mediul online și al inteligenței artificiale. O coincidență inedită ne arată, de altfel, cum Călin Georgescu Independent se prescurtează CGI, adică celebra tehnologie ”computer-generated imagery” (imagine generată de computer) folosită în efectele speciale.