Toate acestea reies din ultimul Barometru Cultural, realizat de Institutul Național pentru Cercetare și Formare Culturală.
Dacă în anul 2014 nivelul de participare la spectacolele de teatru era de 37%, în 2023 a coborât la 25%.
Pe de altă parte, 59% dintre respondenți susțin că au citit măcar o carte pe durata unui an, fie în format fizic, fie în format digital.
Carmen Croitoru, Director General INCFC: „O mare parte din citit a trecut pe internet, este o realitate cu care nu ne putem lupta. Dar asta nu înseamnă că nu există interes pentru carte. S-a modificat puțin această dinamică. Bibliotecile, care ar trebui să aibă un rol important, sunt ușor devitalizate. În țară, bibliotecile au fost închise într-o proporție îngrijorătoare”.
Ne place, în schimb, să mergem la tot felul de evenimente. 40% dintre cei chestionați au participat cel puțin o dată la un festival de muzică, iar 14% la un festival de teatru.
Surprinzător de mulți, mai exact 67%, povestesc că au vizitat un monument istoric cel puțin o dată în 2023, în timp ce 45% au fost la un muzeu sau într-o galerie de artă.
Carmen Croitoru, Director General INCFC: „Un procent foarte mare, spectaculos, a început să valorizeze și să viziteze obiectivele de patrimoniu. Oamenii merg la muzee nu atât pentru a revedea niște colecții pe care eventual le cunosc, ci pentru a asculta poveștile legate de obiecte și pentru a-și educa copiii”.
De departe, cinematografia are cel mai mare succes. 34% dintre respondenți au mers la film cel puțin o dată anul trecut, procentul fiind apropiat de cifrele premergătoare pandemiei. În realitate, doar 10% pot fi considerați consumatori fideli de film la cinematograf.
Prof. univ. dr. Lucian Georgescu: „Vorbim de sute de filme realizate în regim absolut independent. Avem sute de producții, în condițiile în care, până la „Marfa și banii” a lui Cristi Puiu, adică până în 2001, se realizau doar 2-4 producții cinematografice pe an. Este o diferență enormă”.
Pe de altă parte, 53% dintre participanții la studiu accesează platforme de streaming.
Spre deosebire de acum un deceniu, când de-abia apărea prima platformă în România, Voyo, astăzi românii sunt abonați simultan la 2-3 platforme. Peste jumătate dintre utilizatori vizionează seriale.
Cu o industrie cinematografică în creștere, zeci de producții autohtone au fost lansate anul acesta, cel mai recent fiind „Moromeții 3” în regia lui Stere Gulea.