Pentru a participa activ la alegeri, cetățenii trebuie să fie bine informați și să știe exact cum și unde pot vota. În secțiile de vot, alegătorii vor trebui să aibă asupra lor un act de identitate valid și să respecte toate procedurile specifice stabilite de autoritățile electorale. Fie că sunt în țară sau în străinătate, românii vor putea accesa informațiile necesare pentru a asigura un proces de vot corect și transparent.
Înainte de a ajunge la secția de votare, este esențial să cunoști calendarul alegerilor, dar și să fii la curent cu toți pașii procedurali pentru a te asigura că exerciți dreptul tău la vot într-un mod corect.
Pentru alegătorii din țară:
Alegătorii din țară pot vota în localitatea de domiciliu sau de reședință.
- în localitatea de domiciliu (adresa din cartea de identitate/buletin) se votează pe liste permanente
- în localitatea de reședință (unde au viza de flotant)
• pe listele permanente. Pentru a vota la alegerile parlamentare, cetățenii cu viză de flotant trebuiau să depună o cerere la primărie pentru înscrierea în Registrul Electoral, până în data de 17 septembrie, adică cu 45 de zile înainte de ziua alegerilor. Înregistrarea este valabilă doar pentru un scrutin. Dacă voiau să voteze la toate trei rundele de alegeri din această toamnă, trebuiau să facă trei cereri.
• pe listele suplimentare. Pe listele suplimentare pot vota toți alegătorii care se află în alt oraș decât cel de domiciliu. Aici se încadrează și cei cu viză de flotant care nu au depus cererea de înscriere în Registrul Electoral cu adresa de reședință.
Pentru alegătorii din străinătate:
Pentru alegătorii care au reședința și domiciliul stabilite în străinătate există trei opțiuni de vot:
- cu înregistrare (opțional): Alegătorii se pot înscrie și în Registrul Electoral ca alegător în străinătate, între 1 aprilie și până cel târziu cu 15 zile de la începerea perioadei electorale (16 septembrie). Avantajul este că se pot organiza secții de votare la solicitarea a cel puțin 100 de alegători care se înscriu în Registrul Electoral (pe o anumită rază teritorială).
Autoritatea Electorală Permanentă a lansat platforma web www.votstrainatate.ro, unde alegătorii se pot înscrie pentru votul în secție. Cei care se înregistrează sunt înscriși în listele permanente pentru străinătate și sunt arondați unei secții de votare. Pot vota însă și pe liste suplimentare, dacă nu ajung la secția unde sunt arondați, conform expertforum.ro.
- fără înregistrare: Dacă nu se înregistrează poate vota în orice secție, pe listele suplimentare, dacă fac dovada că au domiciliul sau reședința în străinătate. De exemplu, dacă un alegător are domiciliul sau reședința în Franța și documente care să dovedească acest lucru, poate vota într-o secție din Germania sau Portugalia.
- prin corespondență: Alegătorii cu domiciliul sau reședința în străinătate se pot înscrie pe pagina www.votstrainatate.ro, între 1 aprilie a anului în care au loc alegerile şi până la 45 de zile înainte de data votării (17 octombrie). Alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate pentru votul prin corespondenţă.
Persoanele care au domiciliul stabilit în străinătate și reședința în țară pot alege dacă votează în țară sau străinătate, dar pot vota o singură dată.