Joe Biden și Xi Jinping au vorbit aproape 2 ore la telefon. Ce au convenit liderii celor două superputeri

Joe Biden și Xi Jinping au vorbit aproape 2 ore la telefon. Ce au convenit liderii celor două superputeri
📅 2024-04-19

Biden s-a folosit de convorbire pentru a sublinia "importanţa menţinerii păcii şi stabilităţii în strâmtoarea Taiwan şi a statului de drept şi a libertăţii de navigaţie în Marea Chinei de Sud", a precizat Casa Albă într-un comunicat.

La rândul său, Xi a declarat că legăturile dintre China şi SUA încep să se stabilizeze, dar a avertizat că acestea ar putea "aluneca spre conflict sau confruntare", potrivit agenţiei de ştiri Xinhua.

Xi i-a reproşat, de asemenea, lui Biden că SUA "nu elimină riscurile, ci creează riscuri" prin suprimarea dezvoltării comerciale şi tehnologice a Chinei şi prin adăugarea de noi entităţi pe lista americană de sancţiuni.

Administraţia Biden a impus interdicţii privind vânzarea anumitor tehnologii către companiile chineze, invocând riscuri pentru securitatea naţională. China a acuzat Washingtonul că "transformă în armă" problemele economice şi comerciale.

În cadrul convorbirii telefonice de marţi, Biden a declarat că SUA "vor continua să ia măsurile necesare pentru a preveni ca tehnologiile americane avansate să fie folosite pentru a submina securitatea naţională, fără a limita în mod nejustificat comerţul şi investiţiile", a precizat Casa Albă, potrivit News.ro.

Convorbirea a durat o oră şi 45 de minute.

Biden şi Xi au convenit în noiembrie să redeschidă comunicarea militară şi să coopereze pentru a reduce producţia de fentanil. Ei nu mai vorbiseră la telefon din iulie 2022. După întâlnirea din noiembrie, Biden a declarat reporterilor că nu şi-a schimbat părerea că Xi este un dictator, un comentariu care a iritat China.

Taiwanul

Beijingul consideră Taiwanul, insula autonomă cu alegeri democratice, ca făcând parte din teritoriul său şi a renunţat recent la limbajul despre o "reunificare paşnică". Taiwanul se opune cu fermitate revendicărilor de suveranitate ale Chinei şi spune că doar poporul insulei poate decide viitorul său.

Actualul vicepreşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, pe care Beijingul îl consideră un separatist, a câştigat preşedinţia la alegerile din ianuarie, iar Beijingul a sporit presiunea asupra Taiwanului înainte de învestirea sa din mai.

Xi a îndemnat Washingtonul să traducă "angajamentul lui Biden de a nu susţine independenţa Taiwanului" în acţiuni concrete, a mai relatat Xinhua.

Rusia

Biden şi Xi au discutat, de asemenea, despre preocupările legate de sprijinul Chinei pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, practicile sale economice comerciale, abuzurile drepturilor omului în Xinjiang şi denuclearizarea peninsulei coreene, a precizat Casa Albă.

Marea Chinei de Sud

De asemenea, preşedintele american a avertizat Beijingul cu privire la escaladarea confruntărilor din Marea Chinei de Sud, pe care China o revendică aproape în întregime, în conflict cu dreptul internaţional.

Un oficial de rang înalt al administraţiei declarase anterior că Biden îşi va exprima îngrijorarea cu privire la "acţiunile destabilizatoare ale RPC (China - n.r.) în Marea Chinei de Sud, inclusiv acţiunea recentă periculoasă a Gărzii de Coastă a RPC împotriva operaţiunilor maritime de rutină ale Filipinelor".

Relații în devenire?

Biden şi Xi şi-au continuat discuţiile încercând să aplaneze o perioadă dificilă a relaţiilor, care au luat o întorsătură negativă după ce un presupus balon de supraveghere chinezesc a tranzitat Statele Unite şi a fost doborât de un avion de vânătoare american, anul trecut.

Relaţiile au dat semne de îmbunătăţire în ultimele luni, deoarece ambele părţi au luat măsuri pentru a restabili canalele de comunicare după ce legăturile dintre cele două superputeri globale au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii.

"Cei doi lideri au salutat eforturile în curs de desfăşurare pentru a menţine canale deschise de comunicare şi pentru a gestiona în mod responsabil relaţia prin diplomaţie la nivel înalt şi consultări la nivel de lucru în săptămânile şi lunile următoare", a declarat Casa Albă.

Ministrul chinez de externe Wang Yi s-a întâlnit cu consilierul american pentru securitate naţională Jake Sullivan în ianuarie. A urmat o altă întâlnire, în februarie, cu secretarul de stat american Antony Blinken. Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, va călători şi ea în China în aprilie.

Biden şi Xi au discutat, de asemenea, despre modalităţi de gestionare a concurenţei, de evitare a conflictelor şi de menţinere a liniilor de comunicare deschise.

Cei doi lideri au vorbit şi despre o serie de domenii în care interesele SUA şi ale Chinei se aliniază, inclusiv despre eforturile de combatere a traficului de droguri, problemele de risc şi siguranţă legate de inteligenţa artificială, reluarea comunicării între armatele lor şi eforturile de combatere a schimbărilor climatice.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri observator news

Pierdere uriaşă pentru armata rusă. Cât valora bombardierul Tu-22M3 doborât de ucraineni. Kremlinul spune că ar fi fost vorba de o defecţiune

Război în Ucraina. Kievul anunţă că a doborât un bombardier supersonic rusesc de 200 de milioane de dolari, iar Moscova a lansat zeci de rachete şi drone asupra Ucrainei. În tot acest timp, Occidentul ridică garda. Polonia şi Germania au arestat mai mulţi spioni ai ruşilor....

Mesajul simbolic transmis de Israel, după bombardamentul efectuat de ziua ayatollahului Ali Khamenei. Țintele au fost alese cu grijă

Israelul a atacat Iranul noaptea trecută. Anunţul a făcut înconjurul planetei şi a alimentat temerile că lumea riscă un al treilea război mondial. Tel Avivul păstrează tăcerea, iar Iranul minimizează atacul. Bombardamentul aerian a avut loc chiar de ziua de naştere a liderului suprem de la ...

Vizitele scurte vor costa mai mult la Veneţia. Cu cât vor fi taxaţi turiştii care nu rămân peste noapte

Turiştii nu mai sunt bineveniţi în unul dintre cele mai vizitate oraşe din lume. De săptămâna viitoare, Veneţia îi va taxa pe cei care nu rămân peste noapte cu cinci euro de persoană şi aceştia vor putea intra în celebra destinaţie doar în baza unei rezervări o...

EXPERIMENT. Pătrunjel cu E.coli şi plumb şi roşii din piaţă cu etefon. Cât de sănătoase sunt, de fapt, trufandalele de la tarabe

Cerem trufandale şi primim pesticide. Bonus, pătrunjel cu e-coli şi cu plumb. Sunt noile descoperiri şocante, din campania "Ce ne puneţi în mâncare". Si tot mai des legumele din pieţe şi supermarket pică testul de laborator. În timp ce autorităţile nu au capacitatea să...

Circ pe Aeroportul Otopeni. 80 de acrobați de la Circul Metropolitan au "zburat" printre pasageri: "Îmi dă puțin fiori"

Lume, lume, e Ziua Mondială a Circului! Şi, în zi de sărbătoare, spectacolul a fost la înălţime, în aeroport. 80 de acrobaţi de la Circul Metropolitan din Bucureşti au "zburat" printre pasagerii de la Otopeni.

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..