Victoria lui Nicuşor Dan a mai temperat furtuna economică. Bursa a dechis pe verde, cu creşteri de peste 4 procente.
"Am început cu optimism pe toată linia. Piaţa de capital pare să aibă o reacţie foarte pozitivă la rezultatul alegerilor", a declarat Christian Năsulea, profesor de economie.
Şi leul s-a apreciat. Dacă vineri, înainte de turul 2, un euro era peste 5 lei şi 10 bani, acum a ajuns la puţin peste 5 lei, după o scădere de 1,4%. Moneda naţională a câştigat teren şi în faţa dolarului american, unde a înregistrat o creştere de 2 procente, dar şi în raport cu francul elveţian.
Leul se va deprecia mai lent după victoria lui Nicuşor Dan, spun economiştii. ROBOR-ul a scăzut la 7,26%. Iar dobânzile la care se împrumută statul sunt mai mici.
"E o stare de uşurare. Părea că există şanse mari ca România să urmeze o politică izolaţionistă. România rămâne pe traiectoria sa pe care şi-a ales-o cu mult timp în urmă şi lucrul ăsta este pentru investitori un semnal foarte bun", a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef bancă.
Tensiunile pe plan economic provocate de instabilitatea politică s-au evaporat. Iar îngrijorarea că ar urma o scădere a ratingului sub nivelul recomandat pentru investiții s-a mai relaxat.
"Trebuie să vedem dacă încep şi reformele necesare în ceea ce priveşte administraţia publică, locală. Dacă sunt aduse sub control cheltuielile publice, dacă sunt crescute veniturile bugetare într-un mod sustenabil, vom putea să vorbim despre o reîndreptare a României pe drumul cel bun", a declarat Christian Năsulea, profesor de economie.
"Nu mă aştept că totul va fi roz peste noapte, dar am încredere în noul preşedinte că lucrurile vor lua o turnură bună". "Nu va fi uşor, dar va fi bine. Ţara are nevoie de o resetare, suntem cu acest deficit imens", spun oamenii.
Deficitul va fi, de altfel, ce mai mare problemă a noului Guvern. A ajuns al doilea cel mai mare din istorie. 9,3% din PIB.
"În contextul în care subfinanţăm cronic şi educaţia şi sănătatea, şi avem presiuni suplimentare şi în alte domenii, spaţiul de ajustare prea mare pe cheltuieli nu există. De aceea, trebuie să creşti veniturile. Ne place sau nu ne place, scenariul în care cresc taxele pare inevitabil", a declarat a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef bancă.
"E clar că trebuie cumva combătut. Sunt convins că vom avea parte de taxe mai mari", spune un bucureştean.
"Dacă creşte TVA-ul sau accize, ele aduc şi un impact inflaţionist. Lucrul ăsta va însemna un spaţiu inexistent pt BNR pentru a reduce dobânzile. Avem o perspectivă economică deteriorată în termeni de creştere economică", a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef bancă.
Comisia Europeană estimează că deficitul bugetar pentru acest an va ajunge la 8,6% din PIB, peste ţinta asumată de Guvern, de 7%.