Victoria surprinzătoare a lui Nicuşor Dan la alegerile prezidenţiale a calmat temerile că România ar putea cădea pradă valului populist de extremă dreaptă care se răspândește în Europa, relatează The Washington Post.
Cursa prezidenţială a fost văzută de unii ca o alegere între Est şi Vest. Chiar dacă a câştigat candidatul pro-european, riscurile şi diviziunile persistă în societate: corupția, inegalitatea și erodarea încrederii în instituțiile și partidele tradiționale au dus la o respingere generală a sistemului politic, mai notează sursa citată.
Alegerile prezidenţiale din România au fost marcate puternic de tensiune. Peisajul politic al țării a fost zguduit din temelii după ce o instanță judecătorească superioară a anulat scrutinul de anul trecut, în care Călin Georgescu a fost votat de peste 2 milioane de români, invocând încălcări ale alegerilor și interferență rusă, aminteşte sursa citată.
George Simion a profitat de furia votanţilor, aliindu-se cu Călin Georgescu şi promiţând că îl va numi premier. În turul al doilea, candidatul AUR părea să aibă cele mai mari şanse de câştig. Cu toate acestea, Nicuşor Dan a ajuns noul preşedinte al României.
La prezența mare la vot s-au adăugat aproximativ 1,6 milioane de voturi din partea membrilor diasporei numeroase a României, concentrată în principal în Europa de Vest. Estimările sugerează că între 4 și 5 milioane de români locuiesc în străinătate, aproape un sfert din populația țării. Majoritatea au emigrat după aderarea României la UE în 2007, din cauza șomajului ridicat și a salariilor mici.
După ce Nicuşor Dan va depune jurământul ca președinte în următoarele zile, prima provocare va fi de a nominaliza un prim-ministru care să poată obține sprijinul necesar pentru a forma un guvern, o sarcină dificilă într-o țară în care furia față de politicienii din sistem a dus la apariția unor figuri precum Călin Georgescu și George Simion.
Nicuşor Dan, care a devenit cunoscut ca activist civic luptând împotriva proiectelor imobiliare ilegale și a candidat ca independent, cu o politică pro-UE pentru a sprijini Ucraina și a reafirma legăturile cu Occidentul, se numără printre criticii elitei politice din România și a pledat pentru reforme fiscale și pentru combaterea corupției.
Cristian Andrei, consultant politic cu sediul la București, a comentat pentru WP că Dan se va confrunta cu o serie de provocări imediate, inclusiv formarea unui nou guvern într-un peisaj politic complet nou. "Va trebui să treacă şi să prezinte reforme în timp ce întâmpină rezistenţă atât din partea aparatului de stat, cât şi din partea noilor partide populiste care acum au câştigat 5 milioane de voturi. Va fi sub presiune să aducă o schimbare într-o Românie exasperată, încercând în același timp să unifice o țară divizată", a spus Cristian Andrei.
România joacă un rol esenţial în infrastructura de securitate occidentală, aspect amplificat de războiul de la graniţă. Odată cu declanşarea războiului din 2022, NATO şi-a amplificat prezenţa în frontul de est al Europei, trimiţând trupe multinaţionale în România, Ungaria, Bulgaria şi Slovacia. Rolul Bucureştiului a devenit din ce în ce mai important în Alianţă: România a donat un sistem de apărare tip Patriot Ucrainei şi a deschis un centru de instruire F-16 la Feteşti.
Mulţi alegători au considerat esenţială victoria de duminică pentru menţinerea locului României în reţeaua de alianţe occidentale. În contextul în care administraţia de la Casa Albă îşi reexaminează promisiunile faţă de aliaţii europeni, cooperarea cu aliaţii occidentali a devenit din ce în ce mai importantă pentru România.
Siegfried Mureşan, membrul Parlamentului European, a declarat luni pentru AP că rezultatele alegerilor au reprezentat o uşurare pentru Bruxelles. "Credibilitatea României a fost erodată în ultimul an, dar a fost restabilită în urma victoriei clare a candidatului pro-european", a spus acesta. Acum, europenii se aşteaptă ca România să joace un rol activ în Uniune, în special în domeniile securităţii şi apărării.
Mureşan a mai adăugat că românii se aşteaptă ca Nicuşor Dan să se ţină de promisiunile făcute şi să implementeze reforme. Victoria sa a marcat un mare pas înapoi pentru naţionalismul de extremă dreaptă. "Oamenii chiar s-au mobilizat pentru Europa… au înţeles riscurile asociate cu extremiştii", a explicat Mureşan.