Noul contract-cadru menține valorile per capita și pe serviciu - Medica Academica

Noul contract-cadru menține valorile per capita și pe serviciu - Medica Academica
📅 2024-09-12

Guvernul a adoptat Hotărârea de modificare a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, contract-cadru care fusese aprobat prin HG nr. 521/2023.

Una din principalele modificări este menținerea pentru întreg semestrul I al acestui an a valorilor punctelor per capita și per serviciu din asistența medicală primară și ambulatorie de specialitate care au fost valabile în semestrul al II-lea al anului 2023, așa cum s-a convenit în cursul negocierilor și consultărilor dintre CNAS și reprezentanții organizaţiilor reprezentative prevăzute de Legea nr. 95/2006.

Aceste valori sunt:

Pentru claritatea reglementărilor s-a prevăzut explicit că în asistența medicală primară se decontează o singură consultație/ zi/ persoană, prin care este abordată în integralitate starea de sănătate a pacientului. Ca urmare a actului medical, medicul eliberează toate documentele necesare pacientului (rețete medicale, bilete de trimitere, recomandări etc.).

La medicina dentară, în semestrul I al acestui an se menține aceeași sumă orientativă lunară pentru medicii stomatologi ca în semestrul al II-lea al anului trecut, respectiv 6.000 lei/lună pentru medicul specialist.

În asistenţa medicală spitalicească, pentru creșterea calității serviciilor acordate se reglementează că durata spitalizării de zi este de minim două ore, cu excepția serviciilor acordate pentru afecțiuni oncologice și hemato-oncologice și a celor acordate în camerele de gardă şi în structurile de urgenţă din cadrul spitalelor pentru care finanţarea nu se face din bugetul Ministerului Sănătăţii.

În asistenţa medicală ambulatorie de specialitate pentru specialități paraclinice, lista afecțiunilor pentru care analizele și investigațiile se pot efectua și după epuizarea valorii de contract a laboratoarelor se extinde cu boala cronică de rinichi, pentru coroborare cu Legea nr. 378/2023.

Pentru asigurarea continuității furnizării de servicii medicale pe toate palierele de asistență sanitară, începând cu 1 februarie contractele existente între furnizori și casele de asigurări de sănătate vor fi prelungite prin acte adiționale, în condițiile prevăzute în forma modificată a Contractului-cadru.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri medica academica

Congresul Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară

Dragi colegi și prieteni, Sunt profund onorat să vă invit la cel de-Al 19-lea Congres Național al Societății Române de Chirurgie Cardiovasculară, care va avea loc în perioada 26-28 septembrie 2024, la Cluj-Napoca. În ultimul an, am continuat să fim martori la evoluția tratamentului pacienților ca...

Abordarea interdisciplinara a crizei suicidare

Mesaj de bun-venit Președinte Webinar O MISIUNE DE ȘTIINȚĂ ȘI CONȘTIINȚĂ Anual se pierd vieți valoroase prin sinucidere. Anual, statisticile naționale, europene și mondiale înregistrează aceste pierderi sub forma unor cifre seci. Dar cum ar fi dacă am asista pe viu la aceste pierderi de vieți ome...

Rezultate în creștere pentru Boehringer Ingelheim în primul semestru

Producătorul german de medicamente Boehringer Ingelheim, companie biofarmaceutică axată pe cercetare, a raportat progrese semnificative în dezvoltarea portofoliul propriu în domenii terapeutice cheie, respectiv cardiovascular, renal, metabolic și oncologic. Compania a anunțat o creștere semnifica...

Medicament care ameliorează fibroza în cazul disfuncției metabolice, în studii clinice

Compania Boehringer Ingelheim a anunțat rezultatele unei subanalize a studiului de fază II cu survodutide, care demonstrează că până la 64,5% dintre adulții cu stadii de fibroză F2 și F3, ceea ce înseamnă cicatrizare moderată până la avansată, au obținut o ameliorare a fibrozei fără agravarea ste...

Scăderea natalității, o problemă de siguranță națională

Prof. univ. dr. Mircea Onofriescu, specialist recunoscut care s-a identificat cu Maternitatea Cuza Vodă din Iași, acolo unde se nasc cei mai mulți bebeluși din România, spune că trendul scăderii natalității, deși este peste tot în Europa, la noi are proporții care ajung în zona siguranței naționa...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..