Caravana FABC - peste 11.500 testați, 33 de cancere diagnosticate - Medica Academica

Caravana FABC - peste 11.500 testați, 33 de cancere diagnosticate - Medica Academica
📅 2024-03-02

În cei zece ani de activitate, în cadrul caravanei „Nu am făcut destul!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), au beneficiat de controale gratuite 11.500 oameni din mediul rural și au fost descoperite 33 de cazuri de cancer. În ediția din acest an au fost testate 1.200 de persoane testate și au fost descoperit 5 cazuri de cancer.

Caravana „Nu am făcut destul” s-a desfășurat în septembrie-noiembrie în opt localități rurale aflate la mai mult de 20 km de cel mai apropiat spital (Brașov: Teliu, Galați: Suhurlui, Cuza Vodă, Vaslui: Oltenești, Gârceni, Vrancea: Câmpuri, Tulnici, Dolj: Măceșu de Sus).

O echipă de medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare au mers în aceste comune și au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, PSA, electroforeza proteinelor serice), analize de urină (urocultură și sumar de urină), măsurarea glicemiei (instant și din sânge venos), tensiunii, greutății, înălțimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic și dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.

1200 de oameni testați în acest an, 5 cazuri diagnosticate

Echipa a ajuns în fiecare localitate de două ori: în primul weekend s-au recoltat probele de sânge și urină (o zi), iar în al doilea weekend (două zile), după venirea rezultatelor de la analize, a fost caravana propriu-zisă, cu echipa de medici.

Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar (mamografii pentru cancerul mamar, consult dermatologic și dermatoscopii pentru cancerele de piele, consult urologic cu ecografie pentru cancerul renal, urotelial și de prostată), dar și programări gratuite la clinicile cele mai apropiate.

„Dacă o persoană și-ar fi făcut aceste controale și ar fi plătit pentru ele, ar fi dat 2760 lei pentru toate. Este inutil să spunem că mulți oameni de la sate nu au acești bani. De multe ori nu au nici specialiști în județ sau mijloace de transport. Nu mai spun de faptul că noi am creat ocazia de a face toate aceste analize într-un timp atât de scurt și am asigurat chiar și navigarea pacienților, acolo unde a fost cazul.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Caravana „Nu am făcut destul” ediția a X-a, în cifre:

În cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.204 de persoane. Dintre acestea,

De asemenea, 26% dintre femeile prezente la testări au făcut un test HPV sau Papanicolau cu mai mult de 3 ani în urmă, iar 41% nu l-au făcut niciodată.

Au fost depistate două cazuri de cancer mamar, un cancer de prostată, două cazuri de carcinom bazocelular.

39% dintre cei testați au valoarea glicemiei modificată, ceea ce sugerează că fie au fost diagnosticați pacienți noi cu diabet, fie cei care au diabet nu își controlează eficient valorile glicemice.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri medica academica

100 de milioane de euro pentru platforma digitală a CNAS

Ministerul Sănătății a aprobat finanțarea pentru digitalizarea CNAS – PIAS, care include elemente importante de securitate cibernetică. Finanțarea inițială de 70 de milioane de euro a fost majorată la 100 de milioane de euro fără TVA, exclusiv pentru digitalizarea Casei Naționale de Asigurări de ...

Noul contract-cadru menține valorile per capita și pe serviciu

Guvernul a adoptat Hotărârea de modificare a Contractului-cadru care reglementează condiţiile acordării asistenţei medicale, a medicamentelor şi a dispozitivelor medicale în cadrul sistemului de asigurări sociale de sănătate, contract-cadru care fusese aprobat prin HG nr. 521/2023. Una din princi...

9 românce sunt diagnosticate zilnic cu cancer de col uterin

România înregistrează cea mai ridicată incidență a cancerului de col uterin din Europa, iar rata de mortalitate este de trei ori mai mare decât media europeană. Conform Sistemului European de Informații privind Cancerul (ECIS), în 2022, în România, au fost înregistrate 3368 de cazuri noi de cance...

CNAS: 7,8 milioane de euro pentru centrele de permanență

Casa Națională de Asigurări de Sănătate anunță că a repartizat caselor de asigurări de sănătate în total 7,8 milioane de euro (38,77 milioane de lei), totalul sumelor pentru decontarea serviciilor medicale realizate de medicii de familie în centrele de permanență din țară. Decontările s-au făcut ...

Congresul SRATI 2024, editie aniversara, 50 de ani

  Dragi colegi, dragi prieteni, Este o onoare și o bucurie să vă invit să participați la Congresul SRATI 2024, o ediție aniversară cu prilejul căreia sărbătorim organizarea a 50 de congrese naționale ale Societății Române de Anestezie și Terapie Intensivă. Astfel, în perioada  15 – 19 mai 20...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..