Caravana FABC - peste 11.500 testați, 33 de cancere diagnosticate - Medica Academica

Caravana FABC - peste 11.500 testați, 33 de cancere diagnosticate - Medica Academica
📅 2024-07-27

În cei zece ani de activitate, în cadrul caravanei „Nu am făcut destul!”, organizată de Federația Asociațiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), au beneficiat de controale gratuite 11.500 oameni din mediul rural și au fost descoperite 33 de cazuri de cancer. În ediția din acest an au fost testate 1.200 de persoane testate și au fost descoperit 5 cazuri de cancer.

Caravana „Nu am făcut destul” s-a desfășurat în septembrie-noiembrie în opt localități rurale aflate la mai mult de 20 km de cel mai apropiat spital (Brașov: Teliu, Galați: Suhurlui, Cuza Vodă, Vaslui: Oltenești, Gârceni, Vrancea: Câmpuri, Tulnici, Dolj: Măceșu de Sus).

O echipă de medici specialiști și rezidenți, asistente medicale, studenți la facultăți de medicină și elevi la școli postliceale sanitare au mers în aceste comune și au făcut testări medicale cu scopul de a depista boli oncologice: analize de sânge (hemogramă, profil lipidic, PSA, electroforeza proteinelor serice), analize de urină (urocultură și sumar de urină), măsurarea glicemiei (instant și din sânge venos), tensiunii, greutății, înălțimii, ecografii mamare, consult urologic cu ecografie, consult dermatologic și dermatoscopie, evaluare pentru riscul de cancer pulmonar.

1200 de oameni testați în acest an, 5 cazuri diagnosticate

Echipa a ajuns în fiecare localitate de două ori: în primul weekend s-au recoltat probele de sânge și urină (o zi), iar în al doilea weekend (două zile), după venirea rezultatelor de la analize, a fost caravana propriu-zisă, cu echipa de medici.

Persoanele găsite cu suspiciuni au primit recomandări de control suplimentar (mamografii pentru cancerul mamar, consult dermatologic și dermatoscopii pentru cancerele de piele, consult urologic cu ecografie pentru cancerul renal, urotelial și de prostată), dar și programări gratuite la clinicile cele mai apropiate.

„Dacă o persoană și-ar fi făcut aceste controale și ar fi plătit pentru ele, ar fi dat 2760 lei pentru toate. Este inutil să spunem că mulți oameni de la sate nu au acești bani. De multe ori nu au nici specialiști în județ sau mijloace de transport. Nu mai spun de faptul că noi am creat ocazia de a face toate aceste analize într-un timp atât de scurt și am asigurat chiar și navigarea pacienților, acolo unde a fost cazul.” spune Cezar Irimia, președintele FABC.

Caravana „Nu am făcut destul” ediția a X-a, în cifre:

În cele 24 zile ale caravanei au fost testate 1.204 de persoane. Dintre acestea,

De asemenea, 26% dintre femeile prezente la testări au făcut un test HPV sau Papanicolau cu mai mult de 3 ani în urmă, iar 41% nu l-au făcut niciodată.

Au fost depistate două cazuri de cancer mamar, un cancer de prostată, două cazuri de carcinom bazocelular.

39% dintre cei testați au valoarea glicemiei modificată, ceea ce sugerează că fie au fost diagnosticați pacienți noi cu diabet, fie cei care au diabet nu își controlează eficient valorile glicemice.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri medica academica

Cronică la “Amintiri din Chirurgie”, carte scrisă de Irinel Popescu (II)

Motto: “Dacă poți să mergi, de ce să te târăști?” Nicolae Iorga După terminarea internatului, în noiembrie 1979, Irinel Popescu susține examenul de preparator la catedra de chirurgie generală de la Fundeni, condusă de către Profesorul Dan Setlacec. În acea epocă, după finalizarea internatului, un...

Conferința Națională de Medicina Familiei – Editia 2024

Societatea Academică de Medicina Familiei organizează în perioada 23-26 Octombrie, la București, Conferința Națională de Medicina Familiei, Ediția 2024. Ca și la ediția precedentă, participarea dvs. la Conferință se poate face fizic sau online, în funcție de programul personal. Experiența de învă...

Forumul Asociației Medicale Române, ediția 2024 – Ediție inaugurală

Ediția inaugurală a Forumul Asociației Medicale Române, organizată în 14 iunie 2024, în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române, a fost pentru o zi locul de întâlnire al elitelor medicale, creând un precedent care cu siguranța va contribui  de acum încolo la efortul conj...

Paul Gagniuc, cercetător: Bioinformatica, la granițele cunoașterii

Natura continuă să fie o inspirație pentru tot ce creează omul, iar descoperirile informaticii duc înțelegerea proceselor biologice la un alt nivel. Oamenii de știință încearcă acum să descifreze cum funcționează creierul și, totodată, să crească IQ-ul inteligenței artificiale. Studii de avangard...

Cronică la “Amintiri din Chirurgie”, carte scrisă de Irinel Popescu (I)

Iată-mă din nou într-o situație, nu tocmai ușoară, pe care nu știu cum am s-o finalizez. Nu este vorba despre o intervenție chirurgicală pe abdomen sau torace, ci de cu totul altceva. Acest altceva mi se pare a fi, de fapt, o problemă mai grea decât o operație. În operație, aveam cel puțin un aju...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..