9 românce sunt diagnosticate zilnic cu cancer de col uterin - Medica Academica

9 românce sunt diagnosticate zilnic cu cancer de col uterin - Medica Academica
📅 2024-07-27

România înregistrează cea mai ridicată incidență a cancerului de col uterin din Europa, iar rata de mortalitate este de trei ori mai mare decât media europeană.

Conform Sistemului European de Informații privind Cancerul (ECIS), în 2022, în România, au fost înregistrate 3368 de cazuri noi de cancer de col uterin, ceea ce înseamnă că 9 românce află zilnic acest diagnostic. Statistica arată că fiecare 13 cazuri de cancer nou-diagnosticate la femeile din România, unul este cancer de col uterin. În 2022, 1793 de românce și-au pierdut viața din cauza acestui tip de cancer.

Statisticile se mențin astfel în ciuda faptului că este disponibil vaccinul anti-HPV, iar vaccinarea poate preveni apariția acestui tip de cancer. În plus, participarea femeilor la testarea și screening-ul periodic pentru cancerul de col uterin ar putea depista boala în stadii incipiente, stadii în care tratamentul aplicat este unul cu intenție curativă.

“Este esențial să se acorde prioritate acestei probleme pentru a reduce impactul devastator al cancerului cervical asupra femeilor din țara noastră, în situația în care avem la îndemână o soluție atât de simplă: vaccinul anti-HPV. Rezolvarea acestei probleme va presupune eforturi susținute în mod special din partea autorităților, personalului medical, al ONG-urilor și a comunității în ansamblu”, spune Dr. Delia Nicolară, expert în sănătate publică, Institutul Oncologic “Prof. Dr. Ion Chiricuță” Cluj-Napoca.

Infecția cronică cu anumite tipuri ale Virusul Papilomului Uman (HPV) este responsabilă de 99% din cazurile noi de cancer de col uterin, însă cauzează și o foarte mare parte dintre cancere survenite la femei și/ sau bărbați cu localizare la nivelul anusului și al organelor genitale, precum și în zona ORL. Alte tipuri de HPV, transmise tot pe cale sexuală, deși nu au capacitatea de a genera cancere, pot conduce la apariția verucilor (papiloamelor) genitale.

Infecția cu HPV este cea mai frecventă și mai răspândită infecție virală cu transmitere sexuală. Estimările specialiștilor arată că 8 din 10 adulți se vor infecta cu cel puțin o tulpină HPV măcar o dată în cursul vieții. În unele țări europene, inclusiv în România, prevalența infecțiilor cu tulpinile HPV ce pot duce la apariția cancerului este una relativ mare, circa 15% dintre femei fiind purtătoare asimptomatice ale infecției cu HPV.

În România vaccinarea anti-HPV este gratuită pentru adolescenți, fete și băieți care se încadrează în grupa de vârstă 11-18 ani, prin intermediul medicului de familie, la solicitarea părinților/reprezentanților legal.

Din decembrie 2023 și femeile cu vârsta între 19 și 45 de ani pot beneficia de imunizarea împotriva HPV în regim compensat 50%. Rețeta compensată poate fi eliberată de medicul de familie, de medicul ginecolog sau de către un medic de o altă specialitate.

În Australia specialiștii așteaptă eliminarea cancerului de col uterin ca problemă majoră de sănătate publică în următorii 11 ani, urmare a unui program de vaccinare extins și eficient. Un studiu publicat recent de Public Health Scotland confirmă eficacitatea vaccinării anti-HPV, evidențiind absența cazurilor de cancer de col uterin în rândul femeilor vaccinate cu schema completă la vârsta de 12 şi 13 ani, în cadrul programului național de imunizare anti-HPV.

Nu există tratament pentru virusul HPV, însă procesul lent de evoluție de la infecția inițială până la dezvoltarea cancerului de col uterin, de 10 ani sau mai mult, permite diagnosticarea precoce a leziunilor cervicale.

Screening-ul presupune testarea periodică, la intervale regulate, a tuturor femeilor din grupa de vârstă la risc pentru a depista eventualele leziuni precanceroase.

Conform recomandărilor internaționale, testările HPV sau Babeş Papanicolau, în regim de screening, permit detectarea leziunilor precanceroase sau a cancerului col uterin în stadii incipiente ce sunt tratabile cu mijloacele terapeutice oferite de medicina contemporană.

În cadrul programului regional de screening implementat în perioada 2018-2023 în Regiunea Nord-Vest și Vest, Institutul Oncologic din Cluj-Napoca a testat 80.000 de femei, dintre care 7000 au fost descoperite cu leziuni ale colului, iar la 3550 dintre ele s-a confirmat boala oncologică.

IOCN este implicat și în proiectul SUNRISE (“Intervenții durabile și comportamente sănătoase pentru prevenția primară a cancerului la adolescenți cu ajutorul instrumentelor digitale”, un proiect de profilaxie prin schimbarea comportamentelor de sănătate la adolescenți.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri medica academica

Cronică la “Amintiri din Chirurgie”, carte scrisă de Irinel Popescu (II)

Motto: “Dacă poți să mergi, de ce să te târăști?” Nicolae Iorga După terminarea internatului, în noiembrie 1979, Irinel Popescu susține examenul de preparator la catedra de chirurgie generală de la Fundeni, condusă de către Profesorul Dan Setlacec. În acea epocă, după finalizarea internatului, un...

Conferința Națională de Medicina Familiei – Editia 2024

Societatea Academică de Medicina Familiei organizează în perioada 23-26 Octombrie, la București, Conferința Națională de Medicina Familiei, Ediția 2024. Ca și la ediția precedentă, participarea dvs. la Conferință se poate face fizic sau online, în funcție de programul personal. Experiența de învă...

Forumul Asociației Medicale Române, ediția 2024 – Ediție inaugurală

Ediția inaugurală a Forumul Asociației Medicale Române, organizată în 14 iunie 2024, în Amfiteatrul Ion Heliade Rădulescu al Bibliotecii Academiei Române, a fost pentru o zi locul de întâlnire al elitelor medicale, creând un precedent care cu siguranța va contribui  de acum încolo la efortul conj...

Paul Gagniuc, cercetător: Bioinformatica, la granițele cunoașterii

Natura continuă să fie o inspirație pentru tot ce creează omul, iar descoperirile informaticii duc înțelegerea proceselor biologice la un alt nivel. Oamenii de știință încearcă acum să descifreze cum funcționează creierul și, totodată, să crească IQ-ul inteligenței artificiale. Studii de avangard...

Cronică la “Amintiri din Chirurgie”, carte scrisă de Irinel Popescu (I)

Iată-mă din nou într-o situație, nu tocmai ușoară, pe care nu știu cum am s-o finalizez. Nu este vorba despre o intervenție chirurgicală pe abdomen sau torace, ci de cu totul altceva. Acest altceva mi se pare a fi, de fapt, o problemă mai grea decât o operație. În operație, aveam cel puțin un aju...

Ultimele gadgeturi electronice si telefoane mobile

Aici gasesti ultimele descoperiri tehnologice si cele mai noi gadgeturi smart, precum si cele mai performante telefoane mobile, tablete, laptopuri..