Însă există persoane de peste 100 de ani cărora le place să ofere sfaturi. Dr. Joseph Mercola, medic osteopat, a intervievat trei vârstnici și mulți alții pentru a afla care este secretul lor.
Iată ce îi menține tineri pe vârsnicii centenari:
1. „Fericirea vine din ceea ce facem”
La vârsta de 100 de ani sau mai mult, oamenii nu par să stea și să zâmbească despre lucrurile pe care le-au acumulat în viață. Este mai mult despre experiențele lor de viață.
Amintirile frumoase pot duce la fericire mai târziu! Kelly Rudolph, un antrenor de viață certificat, a explicat că fericirea este ceva ce trebuie să creăm și să nu ne bazăm pe altcineva. „Te aștepți ca alții să spună ceea ce ai făcut pentru ei, ceea ce înseamnă că te bazezi în continuare pe ei pentru a te face fericit. Și, încercând să ai grijă de fericirea tuturor celorlalți, ajungi în cele din urmă să o neglijezi pe a ta, a spus ea.
Un bărbat de peste 100 de ani spune că a făcut tot ce și-a dorit. Acum vrea să fie de ajutor și să continue. „Am atât de multe amintiri frumoase”, povesește o femeie de peste 100 de ani. „Trebuie să fac toate lucrurile pe care mi-am dorit”.
Asta ne spune să ne trăim viața. Este vorba de a trăi cu adevărat și de a ne aminti de oamenii pe care îi iubim. Cercetarea din 2004 de la Universitatea din Colorado susține și acest lucru. Știm că oamenii sunt mai fericiți pe termen lung din experiențe precum vacanțe, mai degrabă decât din posesiuni.
2. „Fericirea vine dintr-o atitudine pozitivă și optimism”
Oamenii de peste 100 de ani par să-și amintească viața prin ochelari roz, făcând-o să sune ca o aventură chiar și în vremuri grele, precum războiul.
„Întotdeauna am fost norocos”, spune o femeie centenară, în pofida faptului că a trăit douărăzboaie mondiale. Ea a mai vorbit despre cum „totul mă face fericit. Îmi place să vorbesc cu oamenii... să merg la cumpărături”.
Sfatul obișnuit de la oamenii care se descurcă bine la 100 de ani este să „decizi să fii mulțumit”. Alții spun: „Nu urmări fericirea. Doar fii mulțumit”. A decide că viața este bună ne schimbă percepția și face viața mai bună și, aparent, te ajută să trăiești mult mai mult!
3. „Fericirea vine din trăirea în prezent”
Vârsta este doar un număr. Trăiești pentru o zi, și continuă. Aceasta este înțelepciunea unei persoane cu un trecut foarte lung, dar se bucură de prezent.
Trecutul este trecut; nu îl putem schimba. Dar ne putem răpi de fericirea noastră actuală și de sănătatea emoțională bună agățându-ne de vechile regrete, ranchiuni și dureri.
4. „Dragostea și parteneriatul sunt esențiale pentru o viață lungă”
Centenari vorbesc adesea despre căsnicia lor „bună”, despre toate amintirile lor fericite și despre toate momentele bune împreună. Este un alt domeniu în care s-ar putea să aibă ochelari roz dar se pare că au primit sprijin emoțional și au simțit că au un partener de viață.
„A fi fericit căsătorit și fericit, în general, este remediul pentru orice boală”. Nu avem studii despre modul în care căsătoria sau relațiile pe termen lung afectează durata de viață, dar nu trebuie să fii un om de știință pentru a-ți da seama: centenarii vorbesc despre căsătoriile lor de decenii cu zâmbetul pe buze. Chiar și oamenii care au rămas văduvi de câteva decenii spun că au multe amintiri calde despre viața lor de căsătorie, și asta îi face în continuare fericiți.
5. „Mănâncă natural pentru a te simți bine și a trăi mai mult”
Mulți oameni care au 100 de ani spun că se simt puternici și parcă ar avea 69 sau 79 de ani. Aceștia sunt oamenii care rămân activi fizic și mental, și au multe de împărtășit cu alți oameni.
Mulți oameni de peste 100 de ani vorbesc despre consumul de alimente proaspete, pe care le-au cultivat ei înșiși. Oamenii în vârstă îți vor spune iar și iar: mănâncă cu moderație.
Oferind sfaturi pentru o viață sănătoasă, dr. Jodi Walker, antrenor de sănătate pentru femei, spune să „nu vă neglijați dieta”. „Mâncărurile procesate te pot lăsa obosit și letargic, iar unele chiar creează dependență”.
6. „Învață să te adaptezi pentru o viață mai bună și mai lungă”
„Viața continuă” este o temă comună. Oamenii care trăiesc până la bătrânețe înțeleg că există greutăți în viață, dar știu că viața merge înainte.
Dacă trăiești 7, 8, 9, 10 sau mai multe decenii, vei vedea multe schimbări. Oamenii care se adaptează și se schimbă cu vremurile se descurcă mai bine. Face parte din atitudinea pozitivă – sunt încântați de noile oportunități în loc să se teamă de schimbare.
7. „Ajută-i pe alții”
A-i ajuta pe alții este o modalitate de a construi relații și conexiuni, și te face să te simți grozav. Este o altă temă comună printre oamenii care trăiesc până la 100 de ani.
A fi amabil și a-i ajuta pe ceilalți îți dă și un sentiment de scop și luptă împotriva depresiei și anxietății. Este și o modalitate de a rămâne activ și productiv după ce te pensionezi.
Este un câștig pentru toți cei implicați iar a fi mai în vârstă și pensionar poate însemna să ai mai mult timp pentru voluntariat, notează yourtango.com.