Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari cel mai gustos piure de cartofi

Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari cel mai gustos piure de cartofi
📅 2025-01-19

Piureul de cartofi este o garnitură clasică, preferată de mulți români datorită texturii sale fine și gustului delicat. Poate fi servit alături de carne, pește sau legume.

Poate fi personalizat prin adăugarea de usturoi, parmezan, ierburi aromatice sau brânză. Este ușor de reîncălzit adăugând lapte sau smântână pentru a-i păstra textura cremoasă. 

Cum să prepari piure de cartofi cremos și aerat

Este important să alegi cartofi cu mai mult amidon. Cei mai buni cartofi cu conținut ridicat de amidon sunt din soiul „Russet” și cartofii „Yukon Gold”.

Cartofii pentru piure trebuie să fie mai uscați, astfel încât să absoarbă mai bine lichidele (lapte, smântână) și să nu devină apoși sau lipicioși. Cartofii cu textură mai umedă, precum cei de tip „waxy” (cartofii noi), pot face ca piureul să fie prea dens și lipicios.

Folosește cartofi de dimensiuni mari deoarece conțin mai mult amidon și mai puțină umiditate comparativ cu cei mici.

Cum fierbi cartofii

Trebuie să pui cartofii în apă rece și apoi să îi pui la fiert. Deși ar putea fi tentant să îi arunci în apa clocotită în speranța că se vor găti mai repede, nu este cea mai bună idee. Există riscul ca la interior cartofii să rămână tari la interior, în timp ce părțile exterioare se gătesc mai repede și se vor destrăma.

Sarea se adaugă în apa în care fierbi cartofii pentru piure pentru a spori aroma acestora și pentru a ajuta la extragerea excesului de apă, ceea ce contribuie la o textură mai bună.

Când cartofii fierb în apă sărată, aceasta pătrunde în tubercul și îmbunătățește gustul, evitând ca piureul să fie fad. Sarea ajută la menținerea structurii cartofilor, prevenind ca aceștia să devină prea apoși, ceea ce ar putea afecta consistența piureului.

Citește pe Antena3.ro
Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller

Nu adăuga lapte rece în piure

Laptele rece nu se pune în piure de cartofi deoarece poate afecta textura și temperatura finală a preparatului. Acesta poate răci piureul, făcând mai greu de obținut o consistență cremoasă și fină.

Laptele rece poate face ca grăsimile și amidonul din cartofi să se lege mai greu. Este bine să încălzeși înainte laptele. Se va integra ușor în cartofi și va ajuta la obținerea unei texturi cremoase.

Ai grijă cum pasezi cartofii

Este esențial să pasezi cartofii corect. Folosește un instrument care ajută la obținerea unei texturi fine și aerate. Folosește o sită fină sau un tocător de piure. 

Evită folosirea unui blender sau a unui robot de bucătărie. Aceste aparate pot activa prea mult amidonul din cartofi și vor face piureul să devină dens și lipicios.

După ce cartofii au fost pasați, adaugă treptat laptele încălzit și untul, amestecând ușor.

După ce ai pregătit piureul, lasă-l să se răcească la temperatura camerei, apoi depozitează-l într-un recipient ermetic în frigider.

Pentru a-l reîncălzi, adaugă puțin lapte sau smântână și încălzește-l pe foc mic sau la microunde, amestecând periodic pentru a preveni formarea unor bucăți.

Dacă piureul pare prea gros, poți adăuga pentru a-l aduce la consistența dorită, potrivit hellotaste.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Amazon suspendă livrările cu drone în SUA după incidente în timpul testelor

Amazon a întrerupt operațiunile de livrare cu drone în SUA în urma unor incidente recente la un centru de testare, scrie TechCrunch.

Sfaturi în bucătărie. Cum să prepari cel mai gustos piure de cartofi

Piureul de cartofi este o garnitură clasică, preferată de mulți români datorită texturii sale fine și gustului delicat. Poate fi servit alături de carne, pește sau legume.

5 zodii cu magie de sirene. Puterile lor ascunse aduc bucurie oamenilor

Ai simțit vreodată că nu faci parte din această lume? Poate că aparții unui tărâm diferit, precum apele învolburate ale mărilor. Dacă te simți cel mai bine acasă în ocean, într-un lac sau chiar în cadă, atunci s-ar putea să ai magia sirenelor în sânge.

Ştefan Bănică la X Factor: „Întotdeauna am apreciat şi am spus că eu nu știu dacă aș fi fost în stare să fac chestia asta când eram de vârsta lor”

Show-ul va avea premiera duminică, 26 ianuarie, de la 20.00 la Antena 1 şi pe AntenaPLAY

Trump lansează criptomoneda $TRUMP

Donald Trump a lansat criptomoneda $TRUMP, care a atins o capitalizare de piață de aproape 6 miliarde de dolari în câteva ore de la debut, informează AFP.

Nicușor Dan, discuții cu FRF despre evenimentele care vor avea loc pe Arena Națională în 2025

Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a anunțat că a purtat discuții cu FRF despre evenimentele viitoare ce vor avea loc, în 2025, pe Arena Națională.

4 zodii cu care este cel mai ușor să te înțelegi

Navigarea prin lumea semnelor zodiacale poate fi provocatoare. Unele semne sunt cunoscute pentru temperamentul lor înflăcărat, altele pentru profunzimea lor emoțională, iar unele par doar să se conecteze cu aproape toți cei pe care îi întâlnesc.

Marea Britanie va introduce permise auto digitale

Permisele de conducere digitale urmează să fie introduse în Regatul Unit, guvernul încercând să utilizeze tehnologia pentru a „transforma serviciile publice”, notează BBC.

FCSB l-a transferat pe Alexandru Stoian de la Farul Constanţa

Cluburile de fotbal Farul Constanţa şi FCSB au ajuns la un acord privind transferul atacantului Alexandru Stoian la formaţia bucureşteană, au anunţat, sâmbătă, cele două grupări.

WhatsApp introduce o nouă funcție. Care sunt schimbările pentru utilizatori

Aplicația de mesagerie WhatsApp introduce o nouă funcție dorită de utilizatori.

Good News

Only good and positive news.