Când vom putea circula prin primul tunel de autostradă din România

Când vom putea circula prin primul tunel de autostradă din România
📅 2025-01-15

Tunelul de autostradă va trece prin dealul Momaia din județul Argeș și face parte din Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Piteși.

Într-o parte a galeriilor uriaşe se sapă non-stop, în cealaltă se lucrează la finisaje. Însă pentru alte două sectoare nu au fost obţinute toate avizele.

Săpăturile la cei 1,3 kilometri detunelul care subtraversează dealul Momaia din Argeş sunt aproape gata. Lucrările au început în toamna lui 2023 şi nu s-au oprit deloc, nici în week-enduri sau de sărbători. Tunelul are două galerii, două sensuri de mers, şi este forat printr-o metodă inedită austriacă ce presupune excavarea secvențială și ranforsarea pe parcurs a pereților. Acest lucru se face prin pulverizarea de beton.

Într-o parte a tunelului se sapă, în cealaltă se montează hidroizolaţia, armătura şi căptuşeala finală din beton. În ritmul în care se lucrează, dealul va fi străpuns până la primăvară. "Preconizam undeva martie, in a doua jumatate de martie trebuie sa iesim cu primul tunel. Mai avem 160 pe tunelul Daniela", spune Fernando Lopez, manager de proiect autostradă, potrivit observatornews.ro.

Când va fi gata tunelul de autostradă

Tunelul va fi prima lucrare de acest tip realizată pe o autostradă în România. Include trei conexiuni de siguranţă între cele două galerii, două pietonale şi una pentru accesul maşinilor de urgenţă. În afara de tunel, constructorul are de finalizat pe sectiunea Sectiunea Tigveni – Curtea de Atges si 12 poduri, pasaje si viaducte, cel mai lung viaduct fiind acesta, care masoara de 630 de metri. Întreaga bucata de autostrada are 10 km și va fi gata în doi ani.

"Noi avem un termen contractual pe sfârşit de februarie 2027, credem noi ca la sfarsit 2026 sa predam contractul", a explicat Fernando Lopez, manager de proiect autostrada.

Întreaga autostradă de la Piteşti la Sibiu este împărţită în 5 Secţiuni şi va avea 122 de kilometri. Până acum, s-au construit doar două cioturi, la capete, care însumează doar 30 de kilometri. Secţiunile 2 şi 3, cele mai complicate, cu tuneluri, viaducte şi poduri, sunt încă la stadiul de avizare a proiectelor tehnice. Oficialii din ministerul Transporturilor visează că în trei ani vom circula cu mare viteză peste Carpaţi.

"Noi estimam ca la finalul anului 2028, de 1 decembrie, 110 ani de la Marea Unire să avem prima autostrada peste Carpati in totalitate in trafic", a declarat Ionel Scrioşteanu, secretar de stat Minsiterul Transporturilor. Anul trecut, în întreaga ţară, au fost daţi în folosinţă 200 de kilometri de autostradă, iar anul acesta, se preconizează un nou record - încă 250 de kilometri, cei mai mulţi pe autostrada Moldovei, notează obsevatornews.ro.

Citește pe Antena3.ro
Cum a apărut drapelul de luptă al rușilor în Ucraina la mitingul AUR de duminică. Ce reprezintă steagul controversat
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Când vom putea circula prin primul tunel de autostradă din România

Tunelul de autostradă va trece prin dealul Momaia din județul Argeș și face parte din Secțiunea 4 a Autostrăzii Sibiu-Piteși.

Ciolacu, despre creșterea TVA: Ar însemna o majorare pentru toți. Eu acest lucru nu-l fac

Miercuri, premierul Marcel Ciolacu a dat asigurări că nu are intenția de a crește TVA-ul: „Depășim zona de tatuaje și nu mărim TVA-ul”, a spus el, după discuția avută cu Tánczos Barna la Ministerul Finanțelor.

Ciolacu amenință cu insolvența companiile de stat cu pierderi

„Dacă sunt pierderi în ultimii cinci ani și nu se vede nicio restructurare și niciun plan de redresare a acelor companii, de ce nu, părerea mea, că se poate intra în zona de insolvență”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, referindu-se la companiile de stat.

O incursiune în lumea muzicii de Ziua Culturii Naționale: Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României le-a oferit preșcolarilor din București o vizită la Biblioteca Națională

Pentru a sărbători Ziua Culturii Naționale într-un mod cu adevărat inedit, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României i-a invitat pe preșcolarii Grădiniței „Happy Planet Kids” să viziteze Biblioteca Națională a României. Organizatorii au găsit această ocazie perfectă pentru a-i apropia d...

Procurorii reiau dosarul Mineriadei: Ion Iliescu urmează să fie audiat la domiciliu

Procurorii militari revin în atenția publică cu dosarul Mineriadei din iunie 1990, când violențele din Piața Universității au marcat o pagină neagră a istoriei recente a României. Miercuri, aceștia vor merge la vila fostului președinte Ion Iliescu pentru a-l informa despre reluarea urmăririi pena...

Bărbați versus femei. Diferențele de vârstă preferate în relațiile de dragoste

Un nou studiu dezvăluie diferențele de vârstă ale relațiilor preferate de bărbați și femei. Cu cât oamenii îmbătrânesc, cu atât preferă să aibă un partener mai tânăr dacă încep o nouă relație. Acest efect este mai puternic la bărbați decât la femei.

Cuba: Peste 550 de prizonieri eliberați, după relaxarea sancțiunilor de către SUA

Cuba a anunțat, marți, că 553 de prizonieri vor fi eliberați, după ce Statele Unite au scos insula comunistă de pe lista neagră a statelor care sponsorizează terorismul, informează AFP.

Primul concert AdMusicam al anului 2025, de Ziua Culturii Naționale în Sala Mare a ICR

De Ziua Culturii Naționale, Institutul Cultural Român deschide stagiunea concertelor AdMusicam Concert Series din 2025 pe 16 ianuarie 2025, ora 19.00, în Sala Mare a ICR din Aleea Alexandru nr. 38, cu o ediție inspirată de o lucrare a lui George Enescu: Legenda.

România, luată prin surprindere de obligaţia de a colecta textile 

De la începutul acestui an, colectarea separată a textilelor utilizate a devenit obligatorie la nivelul UE, inclusiv în România, însă ţara noastră este departe de a avea o infrastructură pregătită pentru a ridica gradul de colectare care astăzi este cu mult în urmă faţă de ţările din vest.

Bărbat arestat, după ce și-a omorât soția

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, printr-o decizie a Tribunalului Brăila, după ce și-ar fi omorât soția prin sugrumare și sufocare. Fiul celor doi a sunat la 112 pentru a anunța crima.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.