Detectarea timpurie crește semnificativ șansele de a trata cu succes afecțiunile oncologice și este, de asemenea, mult mai rentabilă pentru sistemele de sănătate, astfel că autorii cercetării și-au propus să facă această testare pentru cancer la fel de comună ca testarea colesterolului sau a zahărului din sânge.
Cercetătorii de la Universitatea Oxford au prezentat, săptămâna aceasta, rezultatele promițătoare ale unui nou test de sânge, conceput pentru a detecta mai multe tipuri de afecțiuni oncologice cu incidență ridicată. Este vorba, practic, despre o așa-numită „biopsie lichidă”, un domeniu de cercetare care a captat interesul oamenilor de știință în ultimii ani.
„Biopsiile lichide” au devenit un punct important al cercetării în ultima perioadă, ca o alternativă mai puțin invazivă la testele de diagnosticare tradiționale.
Aceste biopsii au potențialul de a detecta bolile oncologice, chiar și în stadiile timpurii, prin analiza ADN-ului din sânge, o secvențiere realizată pentru a detecta semne subtile de cancer. Cu toate acestea, majoritatea testelor de biopsie lichidă dezvoltate până în prezent evaluează doar una sau două caracteristici ale ADN-ului cancerului, ceea ce limitează capacitatea acestora de a depista afecțiunea în mod eficient.
În noul studiu, ale cărui rezultate au fost publicate zilele trecute în Nature Communications, cercetătorii spun că au combinat, practic, o tehnică de ultimă oră de secvențiere a ADN-ului, numită TAPS, cu învățarea automată (o ramură a inteligenței artificiale care permite sistemelor informatice să învețe din datele obținute și să-și îmbunătățească performanțele fără programare explicită – n.r.), pentru a analiza și combina mai multe caracteristici cheie ale ADN-ului care circulă în sânge.
Această abordare îmbunătățește detectarea unei fracțiuni mici de ADN canceros, făcând testul deosebit de sensibil pentru identificarea cancerului.
Precizie ridicată
Testul TriOx a fost evaluat folosind mostre de sânge de la pacienți cu și fără cancer, care au fost îndrumați de către medicul de familie din cauza simptomelor care ar putea indica o afecțiune oncologică, precum și de la indivizi asimptomatici fără cancer. Testul a demonstrat capacitatea sa de a detecta cancerele, inclusiv în stadiile incipiente, în cele șase tipuri de cancer evaluate în acest studiu: colorectal, esofagian, pancreatic, renal, ovarian și mamar.
De asemenea, a făcut distincția între indivizii cu și fără cancer, cu sensibilitate foarte ridicată, de 94,9%, și 88,8% specificitate. Această precizie ridicată ar ajuta mult prin faptul că pacienții care nu au un neoplasm nu vor fi supuși unor proceduri inutile, în timp ce cei cu cancer vor putea primi tratament mai devreme.
„Ne permite să privim întregul genom al cancerului”
„Noul nostru test reunește cele mai bune științe de ultimă oră și învățarea automată”, a explicat Anna Schuh, profesor de diagnostic molecular la Departamentul de Oncologie al Universității din Oxford și cercetător principal al studiului, precizând că acesta „ne permite să privim întregul genom al cancerului, îmbunătățind fiabilitatea”.
Este binecunoscut faptul că, în general, este mult mai probabil ca o afecțiune oncologică să se vindece dacă este depistat devreme, iar tratamentul precoce este, de asemenea, mult mai ieftin pentru sistemele de sănătate.
Deși acest test este încă în faza de dezvoltare, care necesită testări și studii suplimentare, „credem că are potențialul de a îmbunătăți ratele de supraviețuire pentru milioane de oameni din întreaga lume, permițând punerea în aplicare a testelor de sânge de rutină pentru a detecta cancerul mai devreme, când este mai ușor de tratat”, a mai spus prof. Schuh, autorul principal al studiului.
Denumit TriOx, acest test inovator, care analizează multiple caracteristici ale ADN-ului din sânge pentru a identifica semne subtile de cancer, „ar putea oferi o alternativă rapidă, sensibilă și minim invazivă la metodele actuale de diagnosticare”, a transmis Universitatea Oxford.
Un instrument mai rapid „pentru a rămâne cu un pas înaintea bolii”
„Multe tipuri de cancer, cum ar fi cel pancreatic și cel ovarian, trec adesea neobservate până când nu au avansat, când tratamentul este mai dificil și mai puțin eficient. Metodele actuale de screening sunt limitate la câteva tipuri de cancer și sunt adesea invazive, descurajând mulți oameni să-și facă controale regulate”, a declarat dr. Dimitris Vavoulis, de la Centrul Wellcome pentru Genetică Umană din Oxford și coautor al cercetării.
Potrivit acestuia, „o simplă recoltare de sânge ar putea fi, în cele din urmă, tot ceea ce este necesar pentru a depista mai multe tipuri de cancer, oferind pacienților și medicilor un instrument mai rapid și mai convenabil pentru a rămâne cu un pas înaintea bolii”.
Echipa de cercetare dezvoltă și validează acum testul pentru mai multe tipuri de cancer și grupuri mai mari de pacienți. De asemenea, explorează modalități prin care TriOx ar putea fi integrat în rutina îngrijirilor din sănătate, în viitor, cu scopul final de a face detectarea precoce a cancerului la fel de frecventă precum testarea colesterolului sau a zahărului din sânge.