Sfinţii Constantin şi Elena: Peste 1,7 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica

Sfinţii Constantin şi Elena: Peste 1,7 milioane de români îşi sărbătoresc onomastica
📅 2025-05-21

În data de 21 mai, creştinii prăznuiesc Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena. Peste 1,7 milioane de cetăţeni români îşi sărbătoresc ziua onomastică în această zi.

Direcţia Generală de Evidenţa Populaţiei arată că sunt 675 241 de bărbaţi şi 1.098.263 de femei poartă numele Constantin, Elena sau derivate ale acestora.

422.622 de bărbaţi poartă numele Constantin, 116.727 Cosmin, 74.184 Costel, 23.698 Costică, 22.235 Costin. De asemenea, sunt șapte bărbați pe care îi cheamă Ilenuș sau Ilenus.

830.439 de femei poartă numele Elena, iar 94.115 se numesc Ileana. Totodată, 60.048 de femei poartă numele Lenuța, 39.350 Constanța, , 1.034 Ilenuța, 624 Nuțica, 21 Ilenuș, iar patru Ilenușa.

Ce tradiții și obiceiuri sunt în această zi

Potrivit calendarului ortodox, în data de 21 mai, creştinii prăznuiesc Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena.

Sfântul Constantin cel Mare

Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus (27 februarie 272 – 22 mai 337), cunoscut ca Sfântul Constantin cel Mare, a fost împărat roman, proclamat Augustus de către trupele sale în data de 25 iulie 306.

Citește pe Antena3.ro
VIDEO Turiștii fug speriați după ce un turn chinezesc vechi de 600 de ani începe să se prăbușească. Fusese restaurat recent

Istoricii bisericeşti Eusebiu de Cezareea şi Lactanţiu afirmă că înaintea luptei de la Pons Milvius (Podul Vulturului), din 28 octombrie 312, contra lui Maxenţiu, Constantin a văzut pe cer, ziua, o cruce luminoasă, deasupra soarelui, cu inscripţia „prin acest semn vei învinge”. Noaptea, în vis, i s-a arătat Mântuitorul, cerându-i să pună pe steagurile armatei sale crucea creştină, ca semn protector în lupte. Constantin a câştigat bătălia, iar dovadă a credinţei sale în ajutorul divin este inscripţia de pe Arcul lui Constantin din Roma, păstrată până astăzi, prin care el mărturiseşte că a câştigat lupta „prin inspiraţie divină”.

În ianuarie 313, împăratul Constantin cel Mare emite Edictul de la Milan, prin care creştinismul devine „religie permisă”, alături de altele din imperiu. El ia totodată măsuri în favoarea Bisericii creştine, înlătură din legile penale pedepsele contrare creştinismului, îmbunătăţeşte tratamentul în închisori, uşurează eliberarea sclavilor acordând episcopilor şi preoţilor dreptul de a-i declara liberi în biserici. Protejează prin lege pe săraci, orfani şi văduve, modifică legislaţia privind căsătoria, îngreunează divorţul şi pedepseşte adulterul.

De asemenea, el a atribuit Bisericii creştine casele imperiale de judecată (basilikos oikia), care vor purta în continuare numele de bazilici. Încă din anul 317, a început să bată monedă cu monograme creştine.

Împăratul Constantin cel Mare a declarat, în 321, duminica, sărbătoarea săptămânală a creştinilor, drept zi de odihnă în imperiu, zi în care şi soldaţii asistau la slujbă.

Împăratul şi familia sa au sprijinit repararea bisericilor, dar au ajutat şi la construirea altora mai mari şi mai frumoase la Ierusalim, Roma, Antiohia, Nicomidia, Tyr etc. Totodată, împăratul Constantin cel Mare a construit o nouă capitală – inaugurată la 11 mai 330 -, transformând oraşul Bizantium în oraşul Constantinopol, care timp de o mie de ani va fi capitala creştină a Imperiului Roman. Aici a construit numeroase lăcaşuri de cult printre care Biserica Sfinţiilor Apostoli.

Din dorinţa de a ajuta Biserica, a convocat Sinodul I Ecumenic de la Niceea din anul 325, împotriva ereziei lui Arie. Sub influenţa Sfântului Atanasie cel Mare, Sinodul a proclamat învăţătura ortodoxă despre dumnezeirea Fiului care este „Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut, Cel de o fiinţă cu Tatăl, prin care toate s-au făcut” (Simbolul credinţei sau Crezul).

Sfântul Constantin cel Mare a murit în Duminica Rusaliilor, la 22 mai 337, şi a fost înmormântat în Biserica Sfinţii Apostoli din Constantinopol, ctitoria sa.

Sfânta Împărăteasă Elena

Originară, probabil, din Drepanum (numit după aceea Helenopolis), din Golful Nicomidia, se presupune că era fiica unui hangiu. O legendă ulterioară, menţionată de Geoffrey of Monmouth, spune că era fiica regelui Coel, care a căsătorit-o cu Constantius Chlorus I pentru a evita războaiele dintre britanici şi Roma. Constantius Chlorus a divorţat de ea, în jurul anului 292, pentru a se căsători cu fiica vitregă a lui Maximian, Teodora. Constantin, fiul Elenei, a devenit apoi împărat al Imperiului Roman şi, ca urmare a ascensiunii acestuia, ea a devenit o prezenţă importantă la curtea imperială.

Potrivit istoricului Eusebiu, Sfânta Elena a primit botezul în anul 313. Sfânta împărăteasă a fost o creştină foarte evlavioasă sprijinind ridicarea a numeroase lăcaşuri de cult, printre care Biserica Învierii Domnului zidită lângă Sfântul Mormânt, biserica din Ghetsimani, precum şi alte 18 lăcaşuri de cult. De asemenea, Sfânta Elena a mers la Ierusalim, unde a găsit crucea pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos. Sfânta Cruce a fost mai apoi înălţată solemn în văzul poporului creştin de episcopul cetăţii Ierusalimului, Macarie I, la 14 septembrie 326. Sfânta Împărăteasă a murit la Roma, în anul 327.

Ce tradiţii şi obiceiuri sunt în ziua sfinţilor Constatin şi Elena

În ziua de 21 mai, în calendarul popular este o sărbătoare a păsărilor de pădure, numită Constandinu Puilor sau Constantin Graur. Se crede că în această zi, păsările îşi învaţă puii să zboare.

În această zi, era interzis să se muncească iar, prin odihna de la muncile câmpului, se credea că recoltele nu vor fi mâncate de păsări.

Ziua de Constandinu Puilor era ultima zi în care se mai semănau porumbul, ovăzul şi meiul. În popor se spune că tot ce se seamănă după această zi se usucă.

Ziua sfinţilor Constatin şi Elena este cea în care păstorii hotărăsc cine va fi baci, unde se vor face stânele şi pe cine vor angaja să le păzească pe timpul păşunatului. Se măsoară şi se înseamnă pe răboj laptele de la oile fiecăruia.

Pentru apărarea de forţele malefice, ţăranii stăteau în jurul unui foc. Prin fumul de la acest foc erau trecute şi oile, ca să fie ferite de rele, pe timpul cât vor sta singure, la stână.

  • Se adâncește misterul în cazul Denisei, românca dispărută în Italia. Poliția crede că a fost răpită, iar ultimul ei mesaj este alarmant
  • Familia POT se destramă. Victor Ponta și Gigi Becali, la pândă pentru a atrage nemulțumiții din alte partide
  • Violeta Bănică și-a sărbătorit iubitul! Fiica Andreei Marin a postat imagini superbe cu partenerul ei | FOTO
  • Ce șanse are Simion la CCR. Augustin Zegrean: Se bagă-n seamă. Aseară spunea că el are fruntea lată, nu așa se câștigă o contestație
  • Mihai Gâdea: George Simion este o rușine națională. Este incalificabil și dezgustător
  • Doi soți care și-au construit cu 1,2 milioane € casa visurilor lor sunt obligați acum să o demoleze: „Nu ne dați afară, în stradă”
  • Nicușor Dan, felicitat de Universitatea Sorbona, după ce a fost ales Președintele României. Acolo și-a dat doctoratul
  • Autobuz școlar, spulberat de un sinucigaș. Cel puțin 6 copii au murit, alți 44 sunt răniți grav
  • SCANDALOS Incompetența administrației Fritz a dus la pierderea unei finanțări europene de patru milioane de euro pentru Spitalul de Copii „Louis Țurcanu” UPDATE Reacția lui Fritz și replica directorului Ovidiu Adam
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Superliga. Rapid, sancționat de FRF: Fără galerie la meciul cu Universitatea Cluj

Comisia de Disciplină a Federației Române de Fotbal a decis, miercuri, închiderea sectorului destinat suporterilor echipei Rapid București pentru partida din deplasare cu Universitatea Cluj, contând pentru ultima etapă a play-off-ului Superligii.

Oana Paraschiv și Mihai Găinușă la „Poftiți pe la noi: Poftiți la întrecere”:  „Atâta muncă la câmp am mai făcut doar la munci patriotice”. Din 2 iunie, de luni până miercuri, de la 20.30, la Antena 1

O altă echipă aflată pentru prima dată în vizorul lui Nea Mărin în noul sezon ce debutează luni, 2 iunie, la Antena 1 şi pe AntenaPLAY a fost cea formată din Oana Paraschiv și Mihai Găinușă.

Rezultate inversate la alegeri! George Simion, favorizat într-o secție de votare din Alba Iulia

O inversare a rezultatelor electorale a fost semnalată la Secția de votare nr. 42 din Alba Iulia după turul doi al alegerilor prezidențiale.

Nicușor Dan: "Aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu Președintele Trump"

Noul președinte ales al României, Nicușor Dan, își exprimă entuziasmul pentru viitoarea colaborare cu liderul de la Casa Albă, într-un mesaj publicat pe X.

Sezonul Gemenilor 2025: Ce mesaje aduce pentru Vărsători, Fecioare, Săgetători și Gemeni

Pe măsură ce Soarele tranzitează zodia Gemeni, energiile aeriene ale acestei perioade influențează profund patru semne zodiacale-cheie. Fie că ești Vărsător, Fecioară, Săgetător sau Gemeni, sezonul acesta promite revelații, transformări personale și oportunități de afirmare. Află ce îți rezervă a...

Primarul din Sinaia, dus cu ambulanța la spital. Vlad Oprea acuză probleme cardiace

Primarul staţiunii Sinaia, Vlad Oprea, pe numele căruia a fost emis un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile, a fost preluat de o ambulanţă, miercuri seară, pentru a fi transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Ploieşti.

Probleme la Bloomberg! O pană tehnică a perturbat piețele financiare globale

Serviciul de date financiare Bloomberg, folosit de traderi din întreaga lume, a suferit miercuri o întrerupere care a afectat mai multe funcții ale terminalului, provocând perturbări pe piețele de obligațiuni din Europa.

Ilie Bolojan despre demisiile parlamentarilor POT: Nu încurajez traseismul politic

Întrebat despre plecările recente din POT, Ilie Bolojan a declarat că nu sprijină fenomenul traseismului politic, dar consideră că fiecare caz trebuie analizat individual, întrucât migrația parlamentară este o realitate a politicii românești.

Netanyahu afirmă că Israelul a „distrus” taberele de refugiați din Cisiordania

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat miercuri că armata israeliană a „distrus” taberele de refugiați din Cisiordania ocupată.

România cere explicații Israelului după ce un diplomat român a fost implicat într-un incident de securitate în Cisiordania

România cere explicații Israelului după incidentul de securitate implicând diplomatul român în Cisiordania.

Good News

Only good and positive news.