Dr. Lu Qi, coordonator principal al studiului și director al Centrului de Cercetare a Obezității din cadrul Universității Tulane, a declarat că, deși studiul nu arată concret de ce consumul de cafea dimineața reduce riscul, o explicație ar putea fi dată de faptul că consumul în cursul zilei poate perturba „ceasul biologic” intern al unei persoane.
„Acest studiu nu ne spune de ce consumul de cafea dimineața reduce riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare. O posibilă explicație este că consumul de cafea după-amiaza sau seara poate perturba ritmurile circadiene [ciclul de 24 de ore al modificărilor fizice, mentale și comportamentale ale corpului nostru] și nivelurile de hormoni precum melatonina”, a declarat Lu Qi.
„Acest lucru, la rândul său, duce la modificări ale factorilor de risc cardiovascular, cum ar fi inflamația și tensiunea arterială”, a adăugat cercetătorul.
Cercetătorii de la Universitatea Tulane din New Orleans au studiat 40.725 de adulți care au luat parte la National Health and Nutrition Examination Survey din SUA, între 1999 și 2018. Aceștia au fost întrebați despre consumul lor zilnic de alimente și băuturi și dacă au băut cafea, cât de mult și când.
Studiul a fost publicat miercuri în European Heart Journal.