”Este un proiect despre care am vorbit acum mai bine de un an de zile și una dintre soluțiile gândite de noi pentru ca bucureștenii să plătească mai puțin pentru întreținere, după “modelul Bolojan” implementat deja cu succes la Oradea, de ani de zile”, spune Burduja.
Acest studiu de fezabilitate va fi doar prima etapă dintr-un efort amplu de modernizare a infrastructurii de încălzire din București și va schimba fundamental modul în care orașul este alimentat cu energie termică. Până acum, CET-urile ELCEN erau conectate prin rețeaua de distribuție, zeci de milioane de euro fiind plătite de bucureșteni ca tarif de distribuție, pentru “legături” de câteva sute de metri sau de câțiva kilometri între centrale și magistralele Transgaz.
”Prin conectarea directă la infrastructura națională de gaze naturale, se vor reduce semnificativ costurile, va crește siguranța alimentării cu energie termică, iar fondurile economisite vor fi investite în modernizarea procesului de producție. Iar, la finalul procesului, acest lucru va însemna și facturi mai mici pentru bucureșteni. Această primă etapă ne va permite să testăm și să validăm modelul tehnic și operațional. Următorul pas? Va fi lansată procedura de achiziție pentru proiectul tehnic și execuția lucrărilor la CET Vest”, precizează Burduja. După finalizarea acestei etape, planul este ca toate CET-urile din București să fie racordate direct la rețeaua Transgaz.
”Provocările Bucureștiului sunt mari. E nevoie de un efort comun – de la autorități locale, la administrație centrală și parteneri din mediul privat. Nu putem reuși decât împreună, prin dialog și colaborare, în care fiecare actor să își asume responsabilități. Nu există soluții miraculoase, dar există soluții inteligente și de bun-simț”, adaugă el.