Volodimir Zelenski s-a întâlnit joi, cu aliații Ucrainei în Germania, sub egida Statelor Unite, pentru a discuta despre ajutorul militar, cu unsprezece zile înainte de începerea mandatului lui Donald Trump, care și-a exprimat scepticismul cu privire la acest sprijin financiar. Această reuniune a „grupului de contact” al partenerilor Kievului la Ramstein, o bază aeriană americană situată nu departe de Frankfurt, este ultima pentru ministrul apărării Lloyd Austin, ministrul lui Joe Biden, care va fi înlocuit la 20 ianuarie de miliardarul republican.
De săptămâni întregi, se speculează cu privire la condițiile viitoarelor negocieri de pace. Donald Trump a promis să pună capăt războiului „în 24 de ore”, fără să precizeze cum. Îngrijorat de o posibilă scădere a ajutorului, Kievul speră în decizii ferme din partea noului președinte american. Volodimir Zelenski chiar a declarat la începutul lunii ianuarie că „imprevizibilitatea” lui Donald Trump ar putea contribui la încheierea războiului.
Desfășurarea de trupe occidentale în Ucraina va contribui la „forțarea Rusiei să facă pace”, a declarat joi, președintele ucrainean Volodimir Zelenski. „Desfășurarea contingentelor partenere este unul dintre cele mai bune instrumente” pentru „a forța Rusia să facă pace”, a declarat el în cadrul unei reuniuni în Germania în „formatul Ramstein”, care reunește principalii aliați ai Ucrainei.
Sosirea lui Donald Trump la Casa Albă, la 20 ianuarie, deschide un „nou capitol” pentru europeni, care trebuie să „coopereze și mai mult”, a mai spus președintele ucrainean, văzând în aceasta o „perioadă de oportunități”. „Este clar că un nou capitol se deschide pentru Europa și întreaga lume - în doar 11 zile - o perioadă în care va trebui să cooperăm și mai mult, să ne bazăm și mai mult unii pe alții și să obținem împreună rezultate și mai mari”, a declarat el.
Joi, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a anunțat un nou ajutor militar american pentru Ucraina în valoare de aproximativ 500 de milioane de dolari (485 de milioane de euro), cu doar câteva zile înainte de învestirea lui Donald Trump. „Lupta Ucrainei ne privește pe toți”, a declarat Lloyd Austin, care are parte de ultima reuniune a „grupului de contact” al partenerilor Kievului la Ramstein.
Sub conducerea președintelui Joe Biden, SUA au fost cel mai mare susținător al Kievului în apărarea sa împotriva invaziei ruse, furnizând un ajutor militar în valoare de peste 65 de miliarde de dolari (63 de miliarde de euro) din februarie 2022. Dar acest lucru nu este suficient pentru a oferi Ucrainei un avantaj decisiv, deoarece se luptă să respingă armata rusă, în special în partea de est a țării. Odată cu venirea la putere a lui Donald Trump, Ucraina se teme de o reducere drastică a sprijinului SUA și de presiuni din partea președintelui ales al SUA pentru ca Kievul să facă concesii lui Vladimir Putin.