Cotațiile Brent au crescut cu 25 de cenți (0,3%), ajungând la 78,54 dolari pe baril, iar West Texas Intermediate (WTI) a avansat cu 22 de cenți (0,3%), până la 74,84 dolari pe baril. Totuși, pe parcursul săptămânii, Brent a scăzut cu aproape 3%, iar WTI cu aproximativ 4%.
Trump a declarat la Forumul Economic Mondial că va cere OPEC și liderului său de facto, Arabia Saudită, să reducă prețurile și a sugerat o majorare a pachetului de investiții saudite în SUA la 1 trilion de dolari, față de 600 de miliarde raportate anterior.
Politicile recente ale administrației Trump, inclusiv declarația de urgență energetică națională și relaxarea reglementărilor de mediu, vizează maximizarea producției interne de petrol și gaze. În plus, amenințările privind tarifele comerciale împotriva Uniunii Europene, Canadei, Mexicului și Chinei alimentează incertitudinea pieței, ceea ce contribuie la volatilitatea prețurilor.
„Nu mă aștept ca OPEC să își schimbe politica fără modificări fundamentale,” a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo, citat de Reuters, subliniind că piețele rămân prudente în așteptarea clarificărilor privind sancțiunile și tarifele.
În SUA, stocurile de țiței au scăzut cu 1 milion de barili săptămâna trecută, ajungând la cel mai scăzut nivel din martie 2022, conform unui raport al Administrației pentru Informații Energetice. Cu toate acestea, o piață globală suprasaturată și o cerere mai slabă din partea Chinei continuă să pună presiune asupra prețurilor, a explicat Priyanka Sachdeva de la Phillip Nova.
Tranzacțiile cu petrol sunt așteptate să se desfășoare într-un interval de 76,50-78 dolari pe baril, însă factorii fundamentali, precum cererea globală și politicile comerciale, vor juca un rol esențial în stabilirea direcției pieței.