Pacientul, care suferea și de alte boli, a luat virusul H5N1 după ce a fost expus la păsări de curte necomerciale și păsări sălbatice, anunță autoritățile sanitare americane, potrivit AFP.
Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) confirma deja la jumătatea lunii decembrie că este vorba despre primul caz grav de infecție umană cu H5N1 din SUA. Analiza genetică a virusului a arătat că acesta era diferit de versiunea găsită în turmele de vaci din țară și prezenta mutații care sugerau o adaptare la tractul respirator uman.
Specialiștii sunt în alertă din cauza răspândirii rapide a virusului. Din 2020, numărul focarelor în rândul păsărilor a explodat, iar virusul a început să afecteze tot mai multe specii de mamifere. De la începutul anului 2024, SUA a înregistrat 66 de cazuri de gripă aviară la oameni.
Jennifer Nuzzo, profesor de epidemiologie la Universitatea Brown, avertizează că acest virus poate fi mai letal decât multe altele care îngrijorează specialiștii. Temerile experților sunt legate de posibilitatea ca virusul să sufere mutații și să devină mai ușor transmisibil între oameni, ceea ce ar putea declanșa o pandemie mortală.
Ca răspuns la această amenințare, guvernul SUA a alocat recent 306 milioane de dolari pentru consolidarea programelor de supraveghere și cercetare a virusului H5N1. Organizația Mondială a Sănătății raportează că, din 2003, au fost înregistrate peste 950 de cazuri de gripă aviară la om în 24 de țări, cu un număr semnificativ în China și Vietnam.
Autoritățile sanitare din Louisiana subliniază că riscul pentru populația generală rămâne scăzut, dar persoanele care lucrează cu păsări, păsări de curte sau vaci sunt expuse unui risc mai mare.
››› Vezi galeria foto ‹‹‹