Daniel David spune că olimpiadele elevilor din clasele primare nu s-au organizat nici anul trecut

Daniel David spune că olimpiadele elevilor din clasele primare nu s-au organizat nici anul trecut
📅 2025-01-19

„Văd că este primită în spațiul public cu multă curiozitate vestea că Ministerul Educației și Cercetării nu organizează olimpiade școlare pentru clasele I-IV în anul 2025”, a scris Daniel David, Ministrul Educației, pe blogul personal.

El a mai spus că, „din respect pentru această preocupare”, problema trebuie lămurită, „pentru o înțelegere mai clară a acestei decizii”.

„Adevărul este că ministerul nu a organizat olimpiade școlare pentru clasele I-IV nici anul trecut (2024), așa că nu este chiar o premieră”, a adăugat ministrul Educației, pe blog.

Acesta a precizat că „este drept însă că acest lucru este acum asumat mai ferm de mine deoarece:
a. În clasele I-IV important este să construim elementele de bază ale competențelor cheie.
b. Acest nivel elementar trebuie dezvoltat în ritmul fiecărui copil. Dacă ratăm acest lucru, atunci celelalte dezvoltări care se bazează pe el au de suferit. Am văzut în unele testări recente că unele forme de analfabetism funcțional identificate în clasa a IX-a au cauze identificabile chiar din clasa a V-a.
c. Participarea la olimpiade organizate de minister aduce o greutate mai mare concursurilor, începând să stimuleze prea devreme o industrie a meditațiilor și focalizări prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se altele (tot de bază), ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie.
d. Este important să fim congruenți în politicile educaționale, pentru a nu deruta copiii și a nu avea politici cu efecte care se anulează reciproc. Am înlocuit la nivelul învățământului primar evaluarea prin note cu evaluarea prin calificative tocmai în lumina lucrurilor descrise mai sus, pentru a nu produce prea devreme segregare între copii (și școli) și afectarea stimei de sine, important fiind aici să dezvoltăm nivelul elementar al tuturor competențelor cheie, în ritmul personal al fiecărui copil, nu să facem diferențieri prea fine (și adesea nerelevante) și prea devreme între copii. În același spirit, la aceste vârste se urmărește mai ales dezvoltarea cooperării și a lucrului în echipă, competiția, importantă și ea, trebuind însă gândită la acest nivel în acest context.
e. Foarte important pentru mine, astfel de olimpiade organizate la nivel de minister la acest nivel educațional nu reprezintă seturi generalizate de bune practici europene”. 

Ministerul Educației nu interzice concursurile școlare

Daniel David a precizat, de asemenea, că „ministerul nu interzice derularea unor concursuri locale, regionale, naționale asumate autonom și responsabil de școală (și cu consultarea părinților), congruente însă cu politicile ministerului (și monitorizate de acesta), care pot pătrunde într-un portofoliu educațional mai extins, dar nu au greutatea și mesajul unei olimpiade organizate de minister. Tot aici amintesc că avem deja evaluările obligatorii la clasa a II-a și a IV-a, pe care ar trebui să le folosim mult mai atent în procesul de învățare personalizată a elevului”.

Potrivit lui, atenția ar trebui să se concentreze, în ceea ce privește clasele I-IV, „pe dezvoltarea riguroasă și în ritmul personal, la cât mai mulți copii, a tuturor aspectelor elementare necesare competențelor-cheie, fără să distorsionăm acest proces prea devreme prin focalizarea pe olimpiade organizate de minister, cu accente prea timpurii pe anumite domenii, ignorându-se alte (ceea ce poate distorsiona dezvoltarea nivelului elementar al tuturor competențelor cheie), dar lăsând școlilor posibilitatea să facă comparații responsabile și voluntare prin concursuri locale/regionale/naționale ce pot intra într-un portofoliu educațional extins”, încheie ministrul.

Citește pe Antena3.ro
Castelul cu vinuri din România, vechi de 400 de ani, pierdut la cărți și răscumpărat. Cât costă o vizită la Bethlen-Haller
Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

TikTok nu mai poate fi accesat de pe iPhone în SUA. Lista aplicațiilor eliminate de Apple

Apple a eliminat TikTok și alte aplicații ByteDance din SUA, conform legii ce interzice aplicațiile controlate de adversari străini, informează TechCrunch.

Incident la Vaslui. Un bărbat a fost împușcat la o vânătoare de iepuri

Un bărbat de 50 de ani a fost împușcat în mână și în picior în timp ce se afla la o vânătoare de iepuri, într-o pădure de lângă Urdești, județul Vaslui.

Daniel David spune că olimpiadele elevilor din clasele primare nu s-au organizat nici anul trecut

„Văd că este primită în spațiul public cu multă curiozitate vestea că Ministerul Educației și Cercetării nu organizează olimpiade școlare pentru clasele I-IV în anul 2025”, a scris Daniel David, Ministrul Educației, pe blogul personal.

2024, anul conflictelor politice. Dan Voiculescu: România are nevoie de unitate, nu de dezbinare

Profesorul Dan Voiculescu a publicat pe blogul său o analiză profundă despre starea societății românești în 2024, un an marcat de conflicte politice intense, manipulări și etichete lipite cu furie. Acesta subliniază că divizarea între „suveraniști” și „pro-occidentali” sau alte etichete este toxi...

Incendiu pe Autostrada Soarelui. O mașină a luat foc. Traficul este restricționat

Circulaţia autovehiculelor pe autostrada A2 Bucureşti - Constanţa, la 22 de kilometri distanţă de Capitală, este îngreunată, duminică, din cauza unui incendiu izbucnit la un autoturism, a anunţat Centrul Infotrafic al Inspectoratului General al Poliţiei Române.

Minciunile zodiilor. Cum aleg femeile să ocolească adevărul

Felul în care aleg femeile să ocolească adevărul poate depinde de semnul sub care s-au născut.

Novak Djokovic s-a calificat în sferturile de finală la Australian Open

Tenismanul sârb Novak Djokovic s-a calificat pentru a 15-a oară în cariera sa în sferturile de finală ale turneului Australian Open, după ce l-a învins în trei seturi, 6-3, 6-4, 7-6 (7/4) pe cehul Jiri Lehecka, duminică la Melbourne.

România a obținut 35 de medalii la Campionatul mondial de înot în ape înghețate din Italia

România a câştigat 35 de medalii la Campionatul mondial de înot în ape îngheţate, organizat de International Ice Swimming Association (IISA), în perioada 13 - 19 ianuarie 2025 în Italia, la Molveno.8 dintre medaliile obţinute sunt în clasamentul general.

UPDATE Cine sunt ostaticii eliberați de Hamas. O româncă printre persoanele răpite pe 7 octombrie 2023

Numele celor trei ostatice eliberate de Hamas, în cadrul acordului de încetare a focului au fost făcute publice. Printre acestea se află și Doron Steinbrecher, o tânără de origine română.

Mercedes vrea încurajarea constructorilor auto chinezi de a produce mașini electrice în UE

UE ar trebui să îi încurajeze pe constructorii chinezi de automobile să deschidă mai multe uzine în blocul comunitar, în cadrul unui acord destinat renunţării la tarifele punitive impuse la importurile de automobile electrice chineze, a declarat directorul general de la Mercedes-Benz, Ola Kalleni...

Good News

Only good and positive news.