Ce trebuie să știi despre matematică. Cum a evoluat de-a lungul a zeci de mii de ani

Ce trebuie să știi despre matematică. Cum a evoluat de-a lungul a zeci de mii de ani
📅 2025-05-20

Matematica a fost folosită de oameni cu zeci de mii de ani în urmă și a ajutat la dezvoltarea civilizației umane.

Reprezintă baza pentru întreaga știință și s-a dezvoltat semnificativ din momentul în care oamenii au învățat să numere, potrivit Live Science, citat de a1.ro.

Matematica abstractă este diferită de numărare, însă numărarea reprezintă baza matematicii și a dus la dezvoltarea unor tipuri mai avansate.

Când a fost inventată matematica

Potrivit experților, oamenii au învățat să numere în urmă cu zeci de mii de ani. Osul Ishango, din regiunea Congo a Africii, este o dovadă a faptului că oamenii știau să numere în urmă cu 20.000 de ani.

Cu o lungime de 10 centimetri, osul de animal a fost găsit în anii 1950. Experții cred că zecile de semne paralele de pe suprafața sa reprezintă numărarea unor obiecte. În anii 1970, arheologul Alexander Marschak a susținut că reprezintă un calendar lunar de 6 luni. În ambele scenarii, aceasta reprezintă o formă de numărare.

Mai există osul Lebombo, descoperit în sudul Africii, în anii 1970. Acesta are o vechime de 43.000 de ani și este plin de semne similare. Experții cred că reprezintă un ciclu lunar de 29 de zile sau un ciclu menstrual.

Însă data exactă a apariției numărării este aproape imposibil de stabilit. Ar fi fost inspirată de observarea cerului înainte ca Homo sapiens să părăsească Africa.

„Nu exista lumină artificială atunci, doar focuri în peșteri,” a declarat Jens Høyrup, expert în matematică. „Și atunci când nu ai poluare cu lumină, Luna și stelele sunt fantastice.”

Citește pe Antena3.ro
Manga care a băgat Asia în sperieţi. Turiştii îşi amână călătoriile în Japonia de frica unei profeţii din benzile desenate

Pentru a determina când a fost inventată matematica, astfel de dovezi arheologice sunt extrem de importante. 

Evoluția matematicii în ultimele secole

Următorul pas important în dezvoltarea matematicii a avut loc datorită sumerienilor. Aceștia sunt considerați și inventatorii scrisului cuneiform, cea mai veche formă de scriere. Printre contribuțiile notabile la civilizația umană este un sistem de numerale care putea fi scris pe tăblițe. Sistemul este folosit și astăzi în trigonometrie.

Matematica, spre deosebire de numărare, reprezintă studierea tiparelor și relațiilor care apar între logică și concepte abstracte.

Dincolo de dezvoltarea sumeriană, unele dintre cele mai mari contribuții au venit din Egipt, Grecia, India și China, în perioada antică. Ulterior, și civilizația islamică a avut un aport semnificativ.

Matematica este intens studiată în Europa în ultimele secole. Aici s-a născut calculul diferențial și integral. În lumea științifică, acesta ar fi fost inventat de două persoane. Primul expert este Isaac Newton, care a inventat calculul diferențial și integral în 1687, cu Principia Mathematica. Al doilea este Gottfried Wilhelm Leibniz, care a publicat un sistem matematic similar cu câțiva ani înainte ca Newton să publice lucrarea sa, potrivit a1.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Ce trebuie să știi despre matematică. Cum a evoluat de-a lungul a zeci de mii de ani

Matematica a fost folosită de oameni cu zeci de mii de ani în urmă și a ajutat la dezvoltarea civilizației umane.

Marcel Ciolacu a demisionat din fruntea PSD. Cine îi poate lua locul

UPDATE Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a demisionat din fruntea partidului. Surse din interiorul partidului confirmă că demisia a fost prezentată marți, în cadrul unei întâlniri a liderilor PSD.

Posibilii candidați pentru funcția de primar al Capitalei

În această vară, cel târziu în toamnă, bucureștenii vor fi chemați din nou la vot pentru a-și alege noul primar general. Cele mai vehiculate nume în prezent sunt: Daniel Băluță, Gabriela Firea sau Ciprian Ciucu, potrivit Gândul.

„Misiune imposibilă”: Ce vrea să facă Tom Cruise când va avea 100 de ani

Actorul american Tom Cruise spune că vrea să joace în filme până la 100 de ani.

4 zodii care iubesc cu îndrăzneală: Nativii care fac salturi de credință în dragoste

Într-o lume în care mulți visează la relații profunde și autentice, abordările în construirea acestor legături variază semnificativ. Unii își aleg partenerii cu grijă strategică, în timp ce alții preferă să se arunce cu inima deschisă în necunoscut. Patru semne zodiacale ies în evidență prin cura...

Mugur Isărescu explică evoluția inflației din ultimele luni. „Factorul dominant” care a dus la încetinirea scumpirilor

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, a venit cu primul anunț important pentru români, după ce Nicușor Dan a fost ales președintele României. Oficialul de la BNR a afirmat că aportul dominant la scăderea inflaţiei în perioada ultimilor luni l-a avut evoluţia preţurilor la combustibili.

Parlamentarii maghiari au aprobat proiectul pentru ieșirea Ungariei din Curtea Penală Internațională

Parlamentarii maghiari au aprobat proiectul de lege pentru ieșirea Ungariei din Curtea Penală Internațională. Este un prim demers oficial făcut pentru retragerea din instituție. Liderii Ungariei susțin că instanța a devenit „politică”.

Pacea în Ucraina - tot mai îndepărtată, după convorbirea telefonică dintre Trump și Putin

Convorbirea telefonică de două ore dintre președintele american, Donald Trump, și omologul său rus, Vladimir Putin, desfășurată luni, a ridicat noi semne de întrebare cu privire la posibilitatea încheierii războiului din Ucraina în viitorul apropiat.

Echipa lui Chef Orlando, învingătoare în battle-ul Chefi la cuțite de ieri. Provocarea acestei seri: meniu regal, gătit în sunetul de alarmă al amuletelor

Victorie pentru echipa lui Chef Orlando Zaharia în battle-ul de aseară Chefi la cuțite!

Negrescu: Prelungirea perioadei de implementare pentru proiectele mature din PNRR

Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu,.anunță că marți va fi aprobat raportul prin care se solicită Comisiei Europene prelungirea perioadei de implementare a proectelor mature din PNRR.

Good News

Only good and positive news.