Muzeul Național Brukenthal și Art Safari prezintă o expoziție de excepție dedicată Reginei Maria, la Sibiu, în perioada 9 mai-5 iulie

Muzeul Național Brukenthal și Art Safari prezintă o expoziție de excepție dedicată Reginei Maria, la Sibiu, în perioada
📅 2025-05-09

După succesul de la București, la Art Safari, expoziția dedicată Reginei Maria itinerează la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu.

„Regina Maria la Brukenthal” aduce în fața publicului lucrări pictate chiar de suverană, piese de mobilier concepute de ea, obiecte personale, o amplă colecție de fotografii cu aceasta și membrii familiei regale, medalii și decorații, precum și colecția sa impresionantă de bijuterii, din patrimoniul Muzeului Național Peleș, Muzeului Național Cotroceni și din colecții private. Expoziția este prezentată de Rețeaua de sănătate Regina Maria.

„Muzeul Național Brukenthal are deosebita onoare de a găzdui la Sibiu o seamă de piese de patrimoniu ce au legătură cu familia Regală a României și mai cu seamă cu Regina Maria. Este cea mai importantă expoziție dedicată familiei regale a României ce a fost organizată la Muzeul Național Brukenthal. Grație colaborării extraordinare cu Art Safari, această expoziție va prezenta la Sibiu numeroase obiecte din mai multe colecții muzeale și colecții private. De ziua Regalității, la Sibiu avem o "vizită" istorică – Regina Maria vine la Brukenthal. Sper ca această expoziție să aducă o mai bună cunoaștere a importanței familiei regale în istoria României”, a declarat Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.

„Întregul mod de viață al Reginei Maria poartă amprenta viziunii sale asupra regalității. Devenită suverană în septembrie 1914, s-a implicat în viața politică a țării cu tact și cu îndrăzneală. La 15 octombrie 1922 a avut marea bucurie de a participa, alături de soțul ei, la Încoronarea de la Alba Iulia. Cu coroana pe cap și cu mantie lungă, Regina Maria era aidoma împărăteselor bizantine, dar și asemenea domnițelor românce din secolul al XVI-lea”, a declarat Narcis Dorin Ion, directorul Muzeului Național Peleș.

„Regina Maria este și rămâne pentru noi o sursă de inspirație, prin forța valorilor sale: grija față de oameni și respectul pentru tot ceea ce înseamnă cultură și expresivitate artistică. Astăzi, onorăm moștenirea Reginei și ne alăturăm Art Safari, convinși că arta are puterea de a ne reconecta cu noi înșine și de a ne deschide către lumea din jur, cu toate nuanțele ei. Prin acest parteneriat, invităm publicul larg să descopere o parte din complexitatea personalității Reginei Maria, simbol al inovației și curajului. Astfel, reafirmăm rolul artei ca fundament pentru o societate mai sănătoasă și mai deschisă: o forță care unește, inspiră și ne ajută să privim dincolo de limite”, a declarat Fady Chreih, directorul general al Rețelei de sănătate Regina Maria.

Regina Mariei a României a rămas în istorie nu numai prin faptele eroice din timpul Marelui Război, dar și prin latura artistică a ființei sale. Opera sa îmbogățește patrimoniul național. Anul 2025 marchează 150 de ani de la nașterea Reginei Maria (1875-1938).

Citește pe Antena3.ro
Un document descoperit într-o arhivă veche de peste 100 de ani dezvăluie lucruri neștiute despre Papa Leon. Cine au fost bunicii lui

Încă din tinerețe, principesa Maria a manifestat interes pentru pictură și desen, pasiuni care preocupau foarte mult, în acea epocă, aristocrația și nobilimea, iar în familiile regale deveniseră – alături de muzică – „materii” aproape obligatorii în educația vlăstarelor princiare. Primele lecții „foarte bune” au fost luate de tânăra principesă, timp de șase săptămâni, cu profesoara Ruth Mercier, „renumită pentru pictarea florilor”, a cărei „tehnică în acuarelă era fără pereche” și care i-a oferit viitoarei regine „învățături temeinice”. (v. Povestea vieții mele, vol. 2). Pasionată întreaga viață de grădini și de natură, a pictat exclusiv flori – crini, maci, iriși, nuferi – într-o manieră specifică stilului Art Nouveau.

Regina Maria a fost atrasă și de designul de mobilier, iar multe dintre piesele pe care le-a conceput au decorat interioarele Castelului Pelișor. O parte a creației sale se poate vedea în expoziția de față, realizată în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Național Peleș, Muzeul Național Cotroceni și susținută de Rețeaua de sănătate Regina Maria.

Expoziția oferă vizitatorilor o veritabilă incursiune în viața și arta uneia dintre cele mai emblematice figuri ale monarhiei românești.

Evenimentul este găzduit la Muzeul Național Brukenthal, în perioada 9 mai-5 iulie 2025.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Rihanna este însărcinată cu al treilea copil: Anunțul-surpriză de la Met Gala 2025

Rihanna a surprins din nou lumea modei și a showbiz-ului! Cântăreața, antreprenoarea și icoana pop a confirmat că este însărcinată cu al treilea copil, alături de partenerul său, rapperul A$AP Rocky, în cadrul fastuosului eveniment Met Gala 2025.

Horoscop 10 Mai 2025: 3 Zodii vor avea o zi cu totul specială

Cei norocoși sunt cei care știu să accepte bucuria în viața lor. Pe 10 mai 2025, trei semne zodiacale pășesc într-o nouă etapă extraordinară de noroc.

Oprire planificată la Cernavodă. Anunțul Nuclearelectrica

Nuclearelectrica anunță că Unitatea 2 a Centralei Nucleare de la Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 11 mai 2025, urmând să fie deconectată de la Sistemul Energetic Național la ora 11:00.

Marea Britanie impune sancțiuni asupra directorilor companiei Coral Energy Group

Regatul Unit a anunțat vineri noi sancțiuni împotriva Rusiei, vizând mai mulți directori ai companiei Coral Energy Group, acuzați de susținerea regimului de la Kremlin, notează Reuters.

Arina Sabalenka s-a calificat fără emoţii în turul al treilea la Roma (WTA)

Belarusa Arina Sabalenka, numărul unu mondial al tenisului feminin, a învins-o uşor pe rusoaica Anastasia Potapova, locul 34 mondial, cu 6-2, 6-2, vineri, în turul al doilea al turneului WTA 1.000 de la Roma, dotat cu premii totale de 6.009.593 de euro.

„Simplu... fără alte cuvinte": Poveste emoționantă de salvare a doi tineri ucraineni

O operațiune complexă de salvare montană s-a desfășurat în Munții Maramureșului, unde echipele SPJ Salvamont Maramureș și polițiștii de frontieră de la Poienile de sub Munte au reușit să găsească și să aducă în siguranță doi tineri ucraineni care se aflau în pragul disperării.

Cocaină vândută în Mehedinți cu 400 de lei gramul. Dealerii, reținuți

Trei persoane sunt acuzate de procurorii DIICOT că au procurat, deținut și vândut diferite cantități de cocaină către consumatori din județul Mehedinți, cu suma de 400 lei pentru un gram. Cei trei au fost reținuți.

Incendiu violent pe strada Tudor Vladimirescu din Galați

Un incendiu puternic a izbucnit vineri seară la un imobil situat pe strada Tudor Vladimirescu din municipiul Galați. Flăcările amenință să se extindă la clădirile învecinate.

Ministerul Sănătății recomandă verificarea informațiilor referitoare la vaccinuri și reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale de sănătate

Ministerul Sănătății recomandă verificarea tuturor informațiilor referitoare la vaccinuri și la reacții adverse care sunt disponibile pe site-urile oficiale ale instituțiilor publice din domeniul medical - MS, INSP, direcții de sănătate publică, ANMDMR.

A murit Margot Friedlaender, supraviețuitoare a Holocaustului și mesager al reconcilierii

Margot Friedlaender, una dintre cele mai cunoscute supraviețuitoare ale Holocaustului din Germania, s-a stins din viață la vârsta de 103 ani în orașul său natal, Berlin, a anunțat vineri fundația care îi poartă numele.

Good News

Only good and positive news.