„Odată cu moartea ei, Germania a pierdut una dintre cele mai importante voci din istoria sa contemporană", se arată în comunicatul fundației, citat de AFP.
Președintele german Frank-Walter Steinmeier a reacționat cu profundă tristețe la aflarea veștii, subliniind că Friedlaender „a oferit țării noastre darul reconcilierii, în ciuda a tot ceea ce i-au făcut germanii când era tânără".
Născută la Berlin într-o familie evreiască de producători de nasturi, Friedlaender a fost deportată în lagărul Theresienstadt din actuala Republică Cehă. Deși ea și soțul ei, Adolf, au supraviețuit și au emigrat ulterior în Statele Unite, restul familiei sale a pierit la Auschwitz.
După decesul soțului, Margot a început să-și documenteze experiențele, iar în 2003 a revenit pentru prima dată în Germania. La vârsta de 88 de ani, a luat decizia de a se muta definitiv la Berlin, dedicându-și ultimii ani educării tinerilor despre ororile Holocaustului.
Ultima sa apariție publică a avut loc la începutul acestei săptămâni, în cadrul unei ceremonii organizate la primăria din Berlin cu ocazia împlinirii a 80 de ani de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial. Cu această ocazie, ea a repetat ceea ce devenise mantra sa: „Fiți oameni! Asta vă cer: fiți oameni!"/
Președintele Steinmeier urma să-i acorde cea mai înaltă distincție civilă a Germaniei în cadrul unei ceremonii programate pentru vineri, care a fost anulată în urma decesului său.