Turismul medical în România. Cât cheltuie străinii pentru proceduri de sănătate

Turismul medical în România. Cât cheltuie străinii pentru proceduri de sănătate
📅 2025-01-04

În timp ce majoritatea românilor nu își permit să plătească tratamente și consultații în clinici private, zeci de mii de străini și români care trăiesc peste hotare vin în țara noastră pentru proceduri medicale.

Medicii stomatologi și esteticieni sunt cei mai băutați de cei care trăiesc în afara României. Pentru aceștia, prețurile sunt accesibile și serviciile de calitate. Nu și pentru români!

Astfel că țara noastră rămâne una dintre destinațiile preferate pentru turismul medical. 

Medicii stomatologi, la mare căutare

Georgiana a venit din Italia pentru mai multe intervenţii stomatologice. Din cabinet pleacă direct la aeroport. "Mi-am făcut tot ce se poate, mi-am schimbat plombiţele, mi-am făcut 3 implanturi, mi-am pus aparat dentar, mi-am făcut albire. Mi-este greu, dar nu mă las la o lună o lună și jumătate sunt aici".

Tehnologia ușurează munca medicilor. "Mulți pacienţi vor tratamente repede, vor fațete dentare peste niște dinți care sunt înghesuiți. Planul de tratament se conduce corect dacă punem un aparat dentar, o aliniere corectă având o mușcătura corectă care o să țină acele lucrări dentare. Există tratament în 24 de ore, dinți fixați în 24 de ore pacienţii vin, se fac acele implanturi, extracții cu dinți provizorii dinții sunt frumoși e un mare avantaj", explică Floriana Tudorache, medic specialist protetică și endodonție.

Dar nu pentru toți se poate face tratamentul de la o zi la alta. Unii români îşi transformă vacanţa în concediu medical. Este şi cazul Denisei care a venit din Austria. "Am venit pentru faţete, îmi doresc foarte mult. Sunt în vizită de sărbători și undeva la şapte zile vom termina".

Un studiu recent arată că peste 10% din oaspeții hotelurilor călătoresc, în această perioadă, în scop medical. Cel mai des în orașe precum: București, Cluj și Sibiu. "Văd că numărul este în creștere, majoritatea vin pentru servicii de protetică și implantologie. Vor 5, 6, 20 de fațete sau au 2 implanturi. În jur de 50 -60% au fost pacienţi din afara țării oamenii au conștientizat ca România se afla la mijlocul pieței", spune Andrei Capră, medic specialist estetică dentară.

Turismul medical aduce zezi de milioane de lei la bugetul statului

România nu este cea mai ieftină, dacă ne uităm la preţul serviciilor medicale din ţările vecine.

Citește pe Antena3.ro
BBC: Finalul jocului în Ucraina. Cum s-ar putea încheia războiul în 2025

Spre deosebire de multe ţări europene, în România există însă clinici unde pot fi găsite toate specialităţile de care turistul are nevoie. 

"Eu stau în Israel. În România, medicina este foarte avansată, medicii sunt foarte buni, drept dovadă şi în Israel sunt foarte mulţi medici din România. Aveam nevoie de o blefaroplastie pe care chiar necesita să o fac. Nu mai vedeam bine.  Am ales să mă deplasez în România, chiar dacă deplasatul, cazarea, avionul, m-au ajuns la un cost mai mare decât dacă aş fi făcut această procedură în Israel".

"Vin din Israel, Franța, Emiratele Unite. Vorbim de pacienți care sunt în România cu business și își fac mici intervenții cu toxină botulinică sau augumentare de buze fie pacienți care vin pentru multiple operații ridicare de sâni și abdomenoplastie, facelift. În luna decembrie avem o creștere semnificativă a pacienților din afara României", a declarat Iancu Morad, medic chirurg palstician.

Datele arată ca un turist străin plăteşte pentru servicii medicale în România peste 1.400 de euro. Din 2022 cheltuielile au crescut cu aproape 64% față de anul anterior. În ultimul an, aproape 19.000 de străini și-au rezolvat problemele de sănătate în România. Turiștii au lăsat în cabinetele medicilor peste 100 de milioane de lei. Turismul medical din România aduce zeci de milioane la bugetul statului, potrivit observatornews.ro.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Microsoft va investi 80 miliarde de dolari în centre de date pentru inteligență artificială în 2025

Microsoft a anunțat că va aloca aproximativ 80 de miliarde de dolari în anul fiscal 2025 pentru construirea de centre de date destinate antrenării modelelor de inteligență artificială (AI) și dezvoltării de aplicații bazate pe AI și cloud, scrie Reuters.

Mohamed Salah a confirmat că va pleca de la Liverpool la finalul sezonului

Fotbalistul egiptean Mohamed Salah a confirmat vineri, într-un interviu pentru Sky Sports, că va pleca de la Liverpool la finalul sezonului, informează L'Equipe.

Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin „existenţial” din cauza modificării gusturilor în rândul tinerilor

Vinurile roşii franţuzeşti se confruntă cu un declin "existenţial" dacă nu se adaptează, pentru că generaţiile tinere optează din ce în ce mai mult spre alte băuturi sau resping complet băuturile care conţin alcool, susţin experţii din industrie consultaţi de Financial Times.

4 zodii care primesc cadouri speciale de la Univers pe 4 ianuarie 2025

Ziua de sâmbătă, 4 ianuarie 2025, vine cu o energie unică pentru patru zodii norocoase, inspirând recunoștință și acceptare profundă. În timp ce ne apropiem de această zi specială, alinierea Soare-Lună intensifică legătura noastră cu universul, aducând claritate și perspective noi.

Mike Johnson, ales președinte al Camerei Reprezentanților după un vot dramatic

Mike Johnson a fost ales vineri președinte al Camerei Reprezentanților la capătul unei sesiuni de votare plină de suspans, după ce doi republicani care inițial s-au opus au decis să-l susțină în ultimul moment, conform CNN.

Preşedinta CE şi-a anulat deplasările până la jumătatea lunii ianuarie din cauza unei pneumonii

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, şi-a anulat toate deplasările din următoarele două săptămâni după ce a contractat o formă gravă de pneumonie, relatează DPA.

Rezultate Artmark și recorduri de piață în România, dar și în Bulgaria și în Croația

Referindu-ne întâi la piața românească de artă, A10 by Artmark, cea mai mare casă de licitații de artă din București și din România, a organizat un total de 47 de licitații (mai puține decât în 2023, când a organizat 50 de licitații), reușind însă un total mai mare al vânzărilor prin licitație, d...

Peste 74.400 de firme au fost radiate la nivel naţional în primele 11 luni ale acestui an

Un număr de 74.409 firme au fost radiate la nivel naţional, în primele 11 luni din 2024, cu 23,99% mai multe comparativ cu perioada similară din 2023, conform statisticilor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC).

Copil de șapte ani, găsit în viață după ce s-a rătăcit cinci zile într-o rezervație cu lei

Un băiețel de șapte ani a supraviețuit timp de cinci zile în Parcul Național Matusadona din Zimbabwe, o zonă sălbatică populată de lei, leoparzi și elefanți. Copilul a parcurs aproximativ 50 de kilometri prin teritoriul periculos înainte de a fi găsit.

Salvamontiștii au plecat în misiune pentru recuperarea a doi ucraineni epuizați și fără provizii

Salvamontiștii maramureșeni au plecat, vineri, într-o misiune pentru recuperarea a doi ucraineni epuizați și fără provizii, care au anunțat prin apel 112 că trecut frontiera și se află de opt zile pe drum.

Amulete Aurite

Amulete si talismane pentru noroc, dragoste, protectie.