Cum se poate redresa economia României. Consilier BNR: "Să spunem cum stau lucrurile de față"

Cum se poate redresa economia României. Consilier BNR: "Să spunem cum stau lucrurile de față"
📅 2025-05-22

România are nevoie de un guvern eficient, alcătuit din oameni profesioniști, care să implementeze urgent reformele, spune consilierul BNR, Eugen Rădulescu.

Soluția care poate salva România. Eugen Rădulescu, consilier BNR: Ori facem asta, ori ne prăvălim în prăpastie

„Noi avem două direcții posibile de acțiune: una este în cazul în care guvernul care se formează va urma tipicul obișnuit: să spunem cum stau lucrurile de față. Un Guvern care este numit de barometrul din fiecare partid al coaliției, care respectă un algoritm ce protejează interesele puternicilor din fiecare partid. 

Prim-ministrul primește, în plic, cine să conducă un minister, sunt 100 de secretari de stat și urmează un program de austeritate – care blochează, otova, angajările din sistemul bugetar, inclusiv în școli și în spitale, reduce pe ici pe colo cheltuielile cu hârtia de xerox, posibil și cu benzina, amână achizițiile de mașini, fără îndoială. Dar nu se atinge de interesele adevărate ale puternicilor din partide.

Soluția care rămâne, atunci, nu este decât creșterea TVA și a altor taxe, urmată de blocarea oricăror investiții, altele decât cele care îi interesează pe aceleași persoane puternice, ceea ce înseamnă recesiune, eficiență minimă, costuri mai mari, iar în plan politic, dezastru total”, a spus consilierul BBNR, Eugen Rădulescu, la Digi24.

Care este cea mai bună soluție 

Acesta propune reducerea dimenisiunii guvernului, format din profesioniști, cu 14-15 ministere și cel mult 40 de secretari de stat. 

„Există o soluție la asta, pe care, de fapt, cetățenii o reclamă. Cred că partidele pro-europene ar trebui să arate în fapte, și nu în vorbe, că au înțeles strigătul de disperare al oamenilor. Cum aș vedea eu această soluție? În primul rând, prim-ministru în persoana care se bucură de încrederea publicului. Publicul a validat prin vot covârșitor nu doar un președinte, pe domnul Nicușor Dan, ci un tandem Dan-Bolojan. 

Citește pe Antena3.ro
Un bărbat care a câștigat 6,5 milioane € la loto a ajuns să traiască în stradă din cauza unei singure greșeli care „i-a distrus viața”

În al doilea rând, un guvern suplu: 14-15 ministere, maximum 40 de secretari de stat. Și aici atenție! Numiți de toate partidele pro-europene, cu acordul prim-ministrului, dintre cei mai pregătiți profesional și cu expriență membri ai lor, pentru fiecare domeniu în parte. Fără algoritmi, fără orgolii personale.

Al treilea lucru ar fi un consens politic pentru a profesionaliza deplin conducerea și aparatul din subordinea ANAF. Pentru a trece, cu adevărat, în cel mai scurt timp, la măsuri adevărate, eficiente de colectare a veniturilor statului începând cu TVA. Avem neîncasări de ordinul a peste 2 miliarde de euro anual din TVA. Aici nu mai este nepricepere. Aici este fraudă!

E o medie de neîncasări de 5% în celelalte țări ale UE. La noi este 35% de zeci de ani! Aici este cheia de boltă a restabilirii echilibrului bugetar. Soluția va fi, aici, invers: o soluție tehnică ce ar putea rezolva radical toată problema. Acestea sunt primele măsuri”, a mai spus oficialul BNR.

Urgența fondurilor PNRR

Eugen Mihăescu a mai subliniat importanța accesării urgente și integrale a PNRR.

„Adoptarea de urgență a măsurilor pentru aplicarea integrală a PNNR. Este un program pe care unii politicieni l-au hulit, pentru că le afectează interesele de familie. Dar altfel, el este un program foarte bun. A fost aprobat de Parlamentul României, deci nu se poate spune că n-am știut ce aprobăm. Am știut foarte bine ce aprobăm! El ar grăbi modernizarea adevărată a României. Ne-ar duce unde trebuie.

Este nevoie să fie găsită o formulă de guvernare cu PSD înăuntru. Fără PSD înăuntru, să aibă o majoritate guvernamentală care să fie în stare să aplice măsurile spuse anterior. Ori facem asta, ori ne prăvălim în prăpastie. Nu cred că PSD vrea așa ceva! Din ce am ascultat și eu la televizor zilele acestea, nu rezultă că PSD vrea asta. Sunt lucruri care pot fi discutate.

După ce se rezolvă problemele puternice dificile, la ordinea zilei în privința deficitului, ar trebui analizate cheltuielile cu administrația publică, dar nu imediat. Ci într-un timp de 2-3 ani. Care să includă reducerea acestora prin eliminarea unor instituții de stat degeaba, inclusiv rețele teritoriale”, a precizat consilierul BNR.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri jurnalul

Cod portocaliu de grindină, averse torențiale și vijelii în Moldova

ANManunță că în mai multe zone din Moldova ar putea fi vijelii, cu averse torențiale și grindină. Experții au emis o atenționare cod portocaliu.

Marcel Boloș: Reducerile de cheltuieli sunt binevenite și prioritare

„Reducerile de cheltuieli sunt binevenite și prioritare pentru că obiectivul pe care îl urmărește guvernul este cel de a utiliza eficient fondurile publice pe care le are alocat”, declară joi ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, la finalul ședinței de guvern.

5 zodii vor găsi bani din întâmplare, în această vară

Când dai peste niște bani din întâmplare, simți că Universul îți oferă un mic cadou, o reamintire că, uneori, lucrurile bune se întâmplă pur și simplu din senin.

Care va fi salariul lui Nicușor Dan ca președinte al României

Nicușor Dan a fost ales președintele României, în timp ce încă mai era primar general al Capitalei. Acesta va avea un salariu mai mare decât cel primit ca edil al Bucureștiului.

Nicușor Dan anunță că noul guvern ar putea să fie stabilit în următoarele trei sau patru săptămâni

Președintele României, Nicușor Dan, a anunțat că noul guvern ar putea să fie stabilit în următoarele trei sau patru săptămâni. Urmează o perioadă cu discuții la care vor participa liderii PSD, PNL, USR și UDMR. Prima propunere pentru poziția de premier ar putea fi Ilie Bolojan.

Leul s-a apreciat, joi, în raport cu principalele valute

Moneda naţională s-a apreciat, joi, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României (BNR) la 5,0564 lei, în scădere cu 1,66 bani (-0,33%) faţă de cotaţia precedentă, de 5,0730 lei.

Sfaturi în bucătărie. Rețetă tradițională de pâine de casă

Pâinea de casă este un simbol al tradiției, ducându-ne cu gândul la copilărie.

Cum se poate redresa economia României. Consilier BNR: "Să spunem cum stau lucrurile de față"

România are nevoie de un guvern eficient, alcătuit din oameni profesioniști, care să implementeze urgent reformele, spune consilierul BNR, Eugen Rădulescu.

Schimbări la Evaluarea Națională. Cum va crește industria meditațiilor

Nebunia din sistemul educațional românesc pare să nu se sfârșească. Fiecare ministru vine cu alte idei iar elevii și părinții trebuie să se adapteze din mers la schimbări, care au loc de peste trei decenii. Elevii de clasa a VIII-a ar putea susține astfel examenele de Evaluare Națională la noi ma...

Lia Olguța Vasilescu a avut parte de cel mai frumos moment 

Edilul șef al orașului Craiova, Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că miercuri a avut parte „de cel mai frumos moment pe care îl poți trăi ca primar”. Este vorba despre includerea orașului Craiova în topul Forbes al destinațiilor culturale europene, unde Craiova ocupă primul loc.

Good News

Only good and positive news.