Rusia respinge categoric „falsurile şi trucurile murdare” pe care şi le permit autorităţile de la Chişinău atunci când aruncă responsabilitatea pentru criza din Transnistria asupra Rusiei, a declarat, vineri, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, relatează agenţia TASS, citată de News.ro.
„De fapt, aceasta nu este deloc o pasare a responsabilităţii, ci pur şi simplu nişte minciuni grosolane”, a subliniat Zaharova.
Oficialul rus spune că motivele reale ale problemei actuale cu livrările de gaze ruseşti către ambele maluri ale Nistrului sunt „evidente”: este vorba de „acţiunile iresponsabile” ale regimului de la Kiev, care a refuzat să prelungească acordul de tranzit al gazelor ruseşti de la 1 ianuarie, şi de refuzul conducerii moldoveneşti de a recunoaşte şi achita datoriile faţă de Gazprom. „De aici şi decizia”, a subliniat Maria Zaharova.
„Este simplu: este suficient ca Kievul să dea permisiunea pentru tranzitul de gaze, iar Chişinăul să recunoască datoria (către Gazprom). Asta-i tot”, a mai spus purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe.
Datoria la care se referă Zaharova se ridică la 709 milioane de dolari, însă Chişinăul nu recunoaşte această sumă. În urma unui audit internaţional, Chişinăul susţine că nu datorează Gazpromului decât 8,6 milioane de dolari.
Zaharova susţine că Rusia depune toate eforturile pentru ca Transnistria să poată primi gaz: „Structurile de profil ale Rusiei depun toate eforturile posibile pentru a organiza livrări umanitare de gaze către regiune prin rute alternative”.
În acelaşi timp, ea mai spus că, „nu ar trebui să existe iluzii cu privire la originea gazului, deoarece indiferent de unde provine, este tot gaz din câmpurile ruseşti”, a punctat ea.
„Suntem în favoarea unei soluţii durabile şi pe termen lung la problema aprovizionării cu energie pe ambele maluri ale Nistrului, în primul rând în interesul locuitorilor”, a subliniat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, care spune și că Rusia „speră într-o abordare constructivă din partea tuturor părţilor în vederea soluţionării urgente a crizei legate de aprovizionarea energetică a Transnistriei”.
Regiunea separatistă moldoveană, Transnistria, a întrerupt pe 1 ianuarie furnizarea de apă caldă și căldură în gospodării, după ce Rusia a întrerupt furnizarea de gaze prin Ucraina.
Rusia a susținut că Moldova are o datorie de 680 de milioane de euro, fapt ce a dus la sistarea furnizării gazului. Autoritățile de la Chișinău au acuzat că decizia Gazprom este „un act de șantaj energetic”, iar regiunea transnistreană a devenit ostatic al situației.
Potrivit oficialilor moldoveni, singurul interes al Rusiei este să provoace o criză umanitară pe care să o folosească pentru a susține că drumul pro-UE al Moldovei a adus dezastru economic.