Insolvența Nordis: 81% din datorii sunt avansuri pentru apartamente / Peste 800 de oameni și firme au de recuperat peste 350 de milioane de lei - HotNews.ro

Insolvența Nordis: 81% din datorii sunt avansuri pentru apartamente / Peste 800 de oameni și firme au de recuperat peste
📅 2025-02-05

Sumele încasate ca avansuri pentru apartamente reprezintă 81% din totalul datoriilor Nordis Management, care se ridicau la 449 milioane de lei la sfârșitul lunii septembrie 2024, ultima lună anterioară deschiderii procedurii insolvenței, arată administratorul judiciar CITR în raportul privind cauzele insolvenței. 816 persoane fizice și firme care au plătit avansuri în baza promisiunilor de vânzare-cumpărare pentru apartamente au de recuperat peste 354 milioane de lei, conform tabelului preliminar cu creanțe acceptate transmis instanței.

Situația Nordis, cu o lună înainte de insolvență: Active de 430 milioane de lei

Raportul asupra cauzelor care au dus la insolvența Nordis Management, document transmis recent creditorilor și consultat de HotNews.ro, arată că la finalul lunii septembrie 2024, ultima lună încheiată anterior deschiderii procedurii de insolvență, compania deținea un activ patrimonial în valoare de 430 milioane de lei, cu 4% mai puțin decât la finalul anului 2023.

Laura Vicol și Vladimir Ciorbă sunt aduși la audieri la DIICOT în dosarul Nordis, în București, 3 februarie 2025. FOTO: Inquam Photos / George Călin

Perioada analizată de către CITR a fost ianuarie 2021 – septembrie 2024 în baza documentelor financiare comunicate de către Nordis Management.

„Cea mai mare pondere în totalul activelor o dețin stocurile (84%), în care se regăsesc apartamentele finalizate și cele în curs de dezvoltare, inclusiv terenurile, valoarea acestora din urmă fiind înregistrată în categoria mărfurilor.

Principalele elemente de activ la data deschiderii procedurii sunt produsele în curs de execuție (39%) – apartamente în curs de dezvoltare, mărfurile (22%) – terenuri și apartamente situate în București, Șoseaua Nordului, produsele finite (21%) – apartamente finalizate aflate la Mamaia, avansurile (7%), creanțele curente (4%).

Avansurile pentru apartamente reprezintă 81% din totalul datoriilor Nordis

La finalul lunii septembrie 2024, Nordis Management înregistra datorii în cuantum total de 449 milioane de lei și capitaluri proprii negative de -19 milioane de lei.

Datoriile pe termen scurt reprezintă 99,6% din totalul datoriilor societății.

Datoriile pe termen scurt sunt compuse din credite bancare pe termen scurt, datorii față de bugetul de stat, datorii față de salariați, datorii față de furnizori, sume datorate către clienți creditori din avansuri percepute de la aceștia în baza promisiunilor de vânzare – cumpărare, furnizori de imobilizări și diverși alți creditori.

Cea mai mare pondere în totalul datoriilor o au clienții creditori (81%). Este vorba de peste 362 milioane de lei.

Ioana Băsescu sosește la DIICOT pentru a fi audiată în dosarul Nordis, în București, 3 februarie 2025. Inquam Photos / George Călin

„Sumele încasate sub formă de avansuri pentru apartamente reprezintă 81% din totalul datoriilor societății. Cele mai multe avansuri au fost încasate din proiectul Mamaia (74% – respectiv circa 270 milioane de lei), fiind urmat de proiectul Sinaia (14% – peste 50,4 milioane de lei)”, se arată în raport.  

Clienții din Brașov au dat avansuri de aproape 35 milioane de lei (9% total avansuri), iar proiectul din Primăverii compania a încasat avansuri de peste 8,1 milioane de lei, potrivit datelor centralizate de CITR.

Datoriile către furnizori sunt de aproximativ 40 milioane de lei și reprezintă 9% din totalul datoriilor acumulate de societate la 30 septembrie 2024.

„Suma datorată către primii 11 din 272 furnizori la 30.09.2024, reprezintă 49% din total. Printre aceștia se regăsesc și companii din grup aflate în insolvență, precum Lampp Building Project (3,8 milioane de lei) și Nordis Hotel (peste 1,1 milioane de lei), dar și Addicted Evolution (0,9 mil lei) și Nobileo Real Estate (0,5 mil lei)”, se arată în document.

Cheltuielile de protocol și publicitate

La capitolul cheltuieli, sunt prezentate și sumele plătite pe cheltuieli de protocol și publicitate.

Pe întreaga perioadă analizată (ianuarie 2021-septembrie 2024), valoarea cheltuielilor de protocol și publicitate a fost în cuantum de 14,7 mil lei, reprezentând 3% din totalul cheltuielilor operaționale.

Câteva exemple de cheltuieli:

Nordis a încasat peste 591 milioane de lei din avansuri și vânzare de imobile în 3 ani și nouă luni

În raport se mai menționează că „încasările totale în perioada 2021-septembrie 2024 au depășit 591,48 milioane de lei, sumă provenită din avansuri și vânzarea „produselor finite”.

Mai exact, Nordis a încasat peste 355 milioane de lei din avansuri în cazul promisiunilor de vânzare-cumpărare încheiate și peste 236 milioane de lei din vânzarea de imobile.

816 oameni și firme au de recuperat peste 354 milioane de lei în instanță

CITR a anunțat luni că a trimis instanței, la finele lunii ianuarie din acest an, tabelul preliminar al creanțelor Nordis, actul procedural prin care se determină cuantumul total al datoriilor pe care compania le are față de creditorii săi la data intrării în insolvență.

Totalul creanțelor acceptate la masa credală este de 728.879.237,17 lei, din care 422.694.049,46 lei reprezintă creanțe potențiale, care izvorăsc în principal din obligații de a face care sunt în prezent în vigoare.

HotNews.ro a consultat acest tabel preliminar care arată că sunt 816 persoane fizice și juridice care au solicitat creanțe de peste 523 milioane de lei în baza promisiunilor de vânzare-cumpărare, însă valoarea creanțelor acceptate de CITR a ajuns la 354,4 milioane de lei.

Alte 235 de persoane fizice și firme au solicitat plata unor creanțe în valoare de aproape 92 milioane de lei în baza contractelor de vânzare/locațiune, dar valoarea creanțelor acceptate a ajuns la peste 55 milioane de lei.

În acest caz, este vorba de clienții care au devenit proprietari, însă apartamentele nu sunt la stadiul promis (nefiind finisate/mobilate) și/sau nu au fost predate (în acest caz, creditorii au solicitat înscrierea în tabel cu contravaloarea întregului preț achitat, având opțiunea, în caz ca nu se predau apartamentele, să solicite desființarea contractului de vânzare-cumpărare și restituirea banilor) după cum a subliniat CITR în comunicatul dat luni.

Pentru mai multe detalii, va invitam sa vizitati stirea originala.
📈 ROBOTFX MetaTrader Expert Advisors and Indicators to maximize profits and minimize the risks

Ultimele stiri hotnews

VIDEO „L-ați denunțat pe Ciolacu?”. Răspunsul Laurei Vicol

În timpul unei pauze a procesului de la Curtea de Apel București, Laura Vicol a negat, marți seară, că a denunţat pe cineva, fiind întrebată de reporteri dacă a scris un denunţ împotriva premierului Marcel…

Carte returnată după 106 ani bibliotecii de la care fusese împrumutată în timpul Războiului Civil din Rusia

O carte împrumutată în urmă cu mai bine de un secol a fost în sfârșit returnată bibliotecii publice Belinsky din orașul rus Ekaterinburg – cu 106 ani întârziere, a scris marți The Moscow Times. Potrivit…

VIDEO Zelenski anunță că e gata să negocieze direct cu Putin

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat marți că este pregătit pentru negocieri directe cu omologul său rus, Vladimir Putin, și cu alți lideri pentru a pune capăt războiului lansat de Kremlin în urmă cu aproape…

Dosarul Nordis: Laura Vicol și Vladimir Ciorbă au plecat acasă / Instanța a rămas în pronunțare / Care sunt acuzațiile și ce au găsit procurorii la percheziții

Laura Vicol și soțul ei, Vladimir Ciorbă, au părăsit, marți noapte, sediul Curții de Apel București, după ce ordonanța de reținere a expirat, iar judecătorii au rămas în pronunțare. Judecătorii urmează să decidă miercuri, de…

Contractul pentru Centura Craiovei, aproape de reziliere. Grindeanu: „Eu nu mai am răbdare. Am încercat să-i capacităm, se pare că nu se poate”

Contractul pe Centura Craiovei într-o proporţie foarte mare probabil că va fi reziliat, a afirmat, marţi seara, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, la dezbaterile pe marginea proiectului de buget al Ministerului Transporturilor pentru anul…

Trump vrea să reducă la zero exporturile de petrol ale Iranului: „Sunt prea aproape de arma nucleară”

Președintele SUA Donald Trump a semnat un memorandum pe baza căruia vor fi impuse din nou măsurile împotriva Iranului din primul său mandat, cu scopul de a reduce la zero exportului iraniene de petrol astfel…

Zborurile cu avioane private ale Laurei Vicol și Marcel Ciolacu plătite de Nordis, identificate în referatul DIICOT. Cât au costat

În referatul trimis în instanță de DIICOT, procurorii susţin că Laura Vicol şi Vladimir Ciorbă s-au lansat în cheltuieli de lux şi plăcere din banii oamenilor păgubiţi de Compania Nordis, achitând de exemplu 1,5 milioane…

Stenograme din dosarul Nordis. „Vai de capul meu, mă dar unde dracu s-au dus atâția bani? Eh… în șifonierul Laurei”

Referatul trimis de DIICOT în instanță conține stenograme cu convorbiri purtate de oameni care făceau parte din rețeaua Nordis, în care aceștia vorbeau despre modul în care ‘dispăreau’ banii clienților pe cheltuieli de lux, scrie…

SUA au trimis primele avioane cu imigranți ilegali la Guantanamo. Anunțul oficial al Casei Albe

Primele zboruri care transportă migranţi ilegali către baza militară americană de la Guantanamo, insula Cuba, sunt „în curs”, a anunţat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karoline Leavitt, relatează AFP şi Reuters, citate de…

DOCUMENT O instituție franceză dezvăluie cum a fost manipulat algoritmul TikTok în favoarea lui Călin Georgescu / Unii dintre influencerii care i-au făcut campanie au fost plătiți pe o filieră care duce în Ucraina

Serviciul francez de vigilență și protecție împotriva interferențelor digitale străine VIGINUM a publicat, marți, un studiu legat de modul în care a fost manipulat algoritmul TikTok în campania pentru prezidențialele din România, manipulare făcută în…

Good News

Only good and positive news.