Mai multe clipuri video despre cum trăiesc locuitorii din Transnistria după ce Gazprom a oprit furnizarea de gaze în regiune au fost postate în acest zile pe Tiktok. HotNews a realizat un montaj din aceste clipuri în care oamenii fie se plâng că, fără căldură și lumină, „trăiesc ca într-o peșteră”, fie îi îndeamnă pe ceilalți să nu se mai plângă pentru că „totul va fi bine”.
„Așa este aici, în secolul XXI. Vedeți, da? Dacă vă uitați, toate sunt blocuri de locuit, iar pe stradă sunt aprinse doar câteva lumini de la stâlpi. Uitați, acolo cineva a aprins o lanternă. Iată un bloc, vizavi de mine: lumina este complet stinsă. Este secolul XXI, dar parcă trăim într-o peșteră. Nu avem nici gaz, nici lumină, nu avem absolut nimic. Cum este posibil așa ceva?”, se indignează într-un clip postat pe TikTok un locuitor din Transnistria care se recomandă Andrei.
În alte video-uri, unii arată cum gătesc pe plită sau cum încălzesc apa pentru a face duș.
„Verificăm caloriferul. Și ce descoperim? Caloriferul este rece! Sincer, nu am crezut până în ultimul moment!”, a povestit o femeie al cărui cont de TikTok se numește „Family Travel”.
Unii dintre transnistreni se arată dezamăgiți de promisiunile făcute de autoritățile locale care au dat asigurări că „situația va fi sub control”.
„La televiziunea noastră a vorbit un bărbat arogant și plin de sine, promițând că ne vor ajunge și cărbunele, și gazul, dar și că nu vor fi deconectări și că va fi lumină. Însă ne-au deconectat deja lumina pentru patru ore. Asta înseamnă că nu avem nici apă, nici lumină — întuneric complet. Acest lucru se datorează faptului că ne încălzim cu aparate electrice. Este frig, astăzi temperaturile au fost deja sub 0 grade (…) Responsabilii de tot ce înseamnă viața și confortul oamenilor au spus că la noi totul va fi bine. Însă uită de faptul că atunci când politicienii spun că totul va fi bine, eu înțeleg că bine va fi doar pentru ei”, afirmă Liova în clipul postat pe TikTok.
Dar nu toți oamenii care postează clipuri pe TikTok sunt revoltați de ceea ce li se întâmplă. Unii fac apel la locuitori să-și aducă aminte cât de puțin au plătit până acum pentru gaz și curent electric.
„Da, noi iubim Rusia. Sunt moldoveancă și vorbitoare de limbă rusă. Și doar, doar direcția spre Rusia, nicidecum spre Europa. (…) Niciodată nu m-am gândit că o să spun așa ceva, dar în mașină este atât de cald. Atât de cald, mai cald decât acasă”, susține o utilizatoare pe acre o cheamă Iulia.
„Este a patra zi în care Transnistria rămâne fără gaze. În realitate, gazul încă există, însă lumina lipsește. Au început deconectările în evantai. Curentul electric este întrerupt pentru patru ore, deocamdată în perioade diferite. Se pare că va exista și un grafic, dar deconectările abia au început. Vom vedea ce va urma.
Pe străzi, iluminatul public nu funcționează. În case, curentul se întrerupe pe rând. În locuințele particulare, gazul a fost deja întrerupt. În schimb, în blocurile de locuit, gazul încă este disponibil. Cam așa stau lucrurile. Vom vedea ce va fi mai departe. (…)
Iată ce vreau să le spun celor care se revoltă, caută vinovați pentru această situație, spun cât de rău este totul și că ar trebui să fugim de aici, că „murim”. Stimați locuitori ai Transnistriei, uitați-vă, vă rog, la facturile voastre lunare. Amintiți-vă cât de mulți ani ați plătit pentru gaz și căldură. Eu, de exemplu, pentru gaz într-o lună am achitat doar jumătate de dolar. Pentru căldură, cea mai mare factură pe care mi-o amintesc era de 6 dolari. Gândiți-vă la asta, cât de bine am trăit până acum. Dă, Doamne, să continuăm să trăim așa. Și nu vă mai revoltați. Apropo, dacă sunt aici locuitori din orașe sau țări vecine, scrieți cât plăteați voi pentru facturile voastre. Pur și simplu, e interesant să comparăm. Atât. Nu vă mai revoltați, totul va fi bine. Eu mă duc să gătesc clătite, cât timp mai avem gaz”, a povestit Yulia.
Peste 51.000 de gospodării din Transnistria au rămas fără gaz, iar 1.500 de blocuri de locuinţe nu au căldură şi au început şi sistări ale apei curente, plus întreruperi de curent electric, au declarat luni autorităţile, în timp ce Republica Moldova şi Rusia se învinovăţesc reciproc pentru această criză energetică ce ia amploare, potrivit Reuters.
Regiunea transnistreană a rămas fără gazele naturale după ce, pe 1 ianuarie, Gazprom a oprit livrările, invocând decizia Ucrainei de a opri tracerea gazelor rusești pe teritoriul său, dar și o pretinsă datorie a Republicii Moldova de peste 700 milioane de dolari.
Autoritățile de la Chișinău spun că au prezentat mai multe soluții tehnice prin care gazele pot ajunge în Transnistria, prin alte conducte (așa-numita rută balcanică) și, de asemenea, nu recunosc decât 8,6 milioane de dolari datorie față de Gazprom, din care ar mai avea de plătit doar 3 milioane de dolari, după cum susține secretarul de stat la Ministerul Energiei, Constantin Borosan într-un interviu pentru publicul HotNews.